rss      tw      fb
Keres

Horthy-szobor - Református lelkészek tiltakoznak


MTI 2013. november 6., szerda 18:39

Református lelkészek „mélységes szomorúságukat és felháborodottságukat” fejezték ki felhívásukban a Horthy-szobor vasárnapi felavatásán történtek miatt, és az ügy megnyugtató megoldására kérték a Magyarországi Református Egyház (MRE) elnökségét - közölte az MRE kommunikációs szolgálata szerdán az MTI-vel.

Több száz megemlékező, köztük jobbikos országgyűlési képviselők jelenlétében avatták fel vasárnap Horthy Miklós mellszobrát a budapesti Szabadság téri Hazatérés templomának előterében, az egyházi ingatlan területén belül. A szoboravatás előtti istentiszteleten ifj. Hegedűs Loránt lelkész hirdetett igét. Az eseményt ellentüntetés kísérte.

A peticiok.com oldalon Gilicze Tamás és Nagy Károly Zsolt református lelkészek által közzétett dokumentumban úgy fogalmaznak: „meglátásunk szerint ifj. Hegedűs Loránt lelkésztársunknak az evangéliummal ellentétes és egyházunkhoz méltatlan viselkedése nemcsak az egész MRE életére vet rossz fényt, de a mi személyes szolgálatunkat is hiteltelenné teszi”.

Az aláírók tiltakoznak és elhatárolódnak Hegedűs Loránt tevékenységétől.

Mint írták, „minket az evangélium arra tanít, hogy az egyházban nem szabad teret engedni semmiféle gyűlöletre épülő gondolkodásnak vagy gyakorlatnak, ezért tisztelettel kérjük az elnökséget az ügynek az MRE egészére vonatkozó, elvi és gyakorlati, mihamarabbi és megnyugtató megoldására”.

A petíciót kezdeményező lelkipásztorok hangsúlyozták, hogy az egyházvezetésnek a helyzet tisztázására tett erőfeszítései mellé állva fogalmazták meg a felhívást.

Tarr Zoltán, az MRE zsinati tanácsosa kedden az MTI megkeresésére közölte: a református egyház elítéli az antiszemitizmust, a közösségek közötti gyűlöletkeltést és az egyház, egyházi épületek és egyházi alkalmak pártpolitikai célokra való felhasználását.

Közleményében a zsinati tanácsos a Horthy-szobor avatására utalva úgy fogalmazott, „szomorúan és megütközéssel olvastuk a híradásokat a vasárnap a Szabadság téri Hazatérés templomában és lépcsőjén történtekről”.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az MRE elnöksége az egyházközséget illetékességből felügyelő Dunamelléki Református Egyházkerület püspökéhez, Szabó Istvánhoz fordult levélben. Bölcskei Gusztáv református püspök, az MRE zsinatának lelkészi elnöke a történtek kivizsgálását és a szükséges intézkedések megtételét, valamint a sajtóval való kapcsolattartást kérte Szabó Istvántól.

Szabó István az MRE hivatalos honlapján hétfőn közzétett nyilatkozatában azt írta, hogy az illetékes egyházmegye esperesét sürgős fegyelmi vizsgálatra kérte fel, „különös tekintettel arra, hogy ifj. Hegedűs Loránt magatartása megfelel-e” a lelkészekről szóló törvény egyes pontjainak, vagyis hogy „megtett-e mindent egyháza jó híréért, kerülte-e a megbotránkozást kiváltó magatartást, tartózkodott-e olyan tevékenységtől, amely megoszthatja egyháza közösségét”.

A püspök közölte, a vizsgálat lefolytatásáig csak megütközését tudja kifejezni.

Steiner Pál MSZP-s országgyűlési képviselő hétfőn arra kérte Bölcskei Gusztávot és Szabó Istvánt, tegyenek meg mindent, hogy eltávolítsák Horthy Miklós kormányzó vasárnap felavatott mellszobrát.

Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője hétfőn azt mondta, soha nem értett egyet azzal, hogy Horthy Miklós egykori kormányzónak szobra legyen. Az „se neki, se Kádár Jánosnak nem jár” - jelentette ki.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint a Horthy-korszakot történészeknek és nem politikusoknak kell megítélniük. A szoboravatásról szólva személyes véleményeként hangsúlyozta, hogy minden ehhez hasonló politikai provokáció árt a kérdés megítélésének.