rss      tw      fb
Keres

OGY - Devizahitelek - Rogán: legalább egy megoldást mindenkinek biztosítani kell


MTI 2013. november 4., hétfő 19:08

A Fidesz frakcióvezetője szerint legalább egy megoldást mindenkinek biztosítani kell a devizahitelével kapcsolatos problémájára, ezért mindenki számára lehetővé teszik a belépést az árfolyamgátba, és április 30-ig kiterjesztik a végrehajtási moratóriumot.

Rogán Antal az Országgyűlésben a hétfőn benyújtott törvényjavaslat esti általános vitájának expozéjában azt mondta, hogy a végrehajtási moratóriumnak köszönhetően április végéig senkitől nem vehetik el lakását.

Hozzátette, hogy azoknak is biztosítani szeretnék az árfolyamgátat, akiknek 90 napon túli fizetési késedelmük van. Mint mondta, több mint százezer olyan ember van, akik fizetéséi késedelemben vannak, végrehajtás még nem indult ellenük, de valamilyen segítséget ők is igénybe szeretnének venni. Ők is rögzített árfolyamon, 180 forintos svájci frank mellett törleszthetik majd adósságukat - ismertette.

Rogán Antal szerint alapvető jogi kérdést kell eldönteni: milyen belátható kockázatot ismertek, tudtak, mérlegelhettek a hitelfelvevők. Szerinte ezek nem voltak kiszámíthatóak, ezért egyes szerződések semmisek, de nincs jogegység mögöttük. Ezért a bíróságokat fel kell szólítani arra, hogy soron kívül tűzzék ki a devizahiteles ügyek tárgyalását, a Kúria pedig ezután soron kívül alakítsa ki jogegységi álláspontját az ügyben.

Az előterjesztést - sürgősséggel - akár már kedden elfogadhatják a képviselők.