rss      tw      fb
Keres

Gyurcsány levele a pártok vezetőihez a bajai videó ügyében – válasz nincs, de Szanyi újból bemosottMint ismert, Kőrös Gusztáv, a bajai videó egyik készítője hétfőn azt állította az ATV-ben, hogy a szocialisták átverték, kihasználták őket. A solti roma önkormányzat elnöke, akit a DK kizárt a soraiból, azt mondta: a videót Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke kérte tőlük. Az MSZP közölte, hogy Kőrös Gusztáv „súlyosan valótlan kijelentéseket tett", ezért az MSZP és Mesterházy Attila pártelnök jogi lépéseket kezdeményez. Ebben az ügyben írt levelet Gyurcsány Ferenc a demokratikus ellenzék képviselőinek. Válasz nincs.


Gyurcsány levele


„Kedves Barátaim!


Iszonyatos erővel önti a sarat magyar jobboldal és médiaháttere a Magyar Szocialista Pártra a bajai videó ügyében. Teszik ezt úgy, hogy semmilyen megbízható bizonyíték nem áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a szocialisták rosszhiszeműen, tisztességtelenül, törvénytelenül jártak volna el. Az elmúlt években sajnos túl sok ilyen ügyet láttunk, túl sok ügyről bizonyosodott be, hogy alaptalanul vádoltak meg politikai szereplőket. Nincs okunk arra, hogy ismerve a jobboldal ocsmány játékait, most ne álljunk a megvádoltak mellé. Arra kérjük a demokratikus ellenzék pártjait, mozgalmait, hogy ebben a helyzetben fejezzék ki szolidaritásukat az MSZP-vel, Mesterházy Attilával. A legnagyobb politikai hiba lenne, hogy a sejtetések, a vádak kibogozhatatlan láncolatával szemben az igazság kiderítése előtt bárkit is a vádlottak padjára engedjünk ültetni. Meglévő és jól ismert politikai vitáink ellenére sem feledkezhetünk el a nyilvánvaló erkölcsi parancsról: kiállni a védtelen mellett.


Mutassunk egységet és erőt legalább egy ilyen nyilvánvaló morális kérdésben!


Mi ezennel kifejezzük szolidaritásunkat az MSZP-vel és Mesterházy Attilával. Kérjük, hogy jelen levelünk aláírásával és visszaküldésével Ti is tegyétek ezt meg!


Kapják mindazok, akik az október 23-ai közös színpadon beszédet mondtak:


Bajnai Gordon, Együtt – a Korszakváltók Pártja vezetője
Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke
Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Párt elnöke
Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom párt elnöke
Kuncze Gábor, a Szabadelvű Polgári Egyesület elnöke
Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke”


Szanyi Tibor kedd reggel az MTV-ben: az MSZP nem taxi, Gyurcsány nem baloldali, a pártja egy szekta, rajongókkal


Szanyi az M1 Ma reggel című műsorában beszélt. Amit mondott:


– Visszautasította a DK elnökének újabb ajánlatát (kész visszalépni a képviselőjelöltségtől, ha ez az ára annak, hogy kibővítsék az MSZP-Együtt-PM-szövetséget), és megismételte, hogy az MSZP a jelenlegi szövetségeseivel vág neki a jövő évi országgyűlési választásoknak.


– Gyurcsány Ferenc nem baloldali, ő egy liberális mozgalom egyik szószólója, a pártja egy szekta, amelynek rajongói vannak, de korántsem biztos, hogy úgy fognak jövő tavasszal szavazni, ahogyan azt most sokan feltételezik.


– Az összefogás igénye nem komoly azoknál, akik az október 23-i rendezvényen ezt szorgalmazták, máskülönben már lenne közös programjuk, közös listájuk.


– Az MSZP 2012-ben vállalta, hogy a lehető legszélesebb körű ellenzéki, demokratikus összefogást összehozza. „Ez idő tájt, akivel lehetett, összefogtunk. Mindazokkal, akik vállalták a közös politizálás kereteit, egy szövetségben vagyunk.”


– Az MSZP nem taxi, nem úgy van, hogy leintem, aztán majd elvisz valahová. Ilyen nincs, hogy valaki beint, beszól, és majd a hátunkon bevisszük a parlamentbe. „A szavazatmaximálásnak nem az az egyetlen módja, hogy ha valaki ordibál, akkor azt a hónom alá veszem.”


– Fikció, hogy az MSZP kénytelen lesz tárgyalni a Demokratikus Koalícióval, ha az tovább erősödik és támogatottsága meghaladja az Együtt-PM-ét. Ha csak a százalékokat néznék, ezen az alapon összefoghatnának akár a Jobbikkal is. Az összefogás elvi közösség. Ha az összefogás igénye komoly lenne, akkor az a sok liberális mozgalom, amelynek vezetői október 23-án „ott álldigáltak” a színpadon, már rég összefogott volna, lenne közös programjuk, közös listájuk.


– Az MSZP lezárta az országgyűlési választásokra az együttműködésről szóló tárgyalásokat, az önkormányzati választások tekintetében azonban még nyitott.

[Szanyi szerint egyébként Orbán és Gyurcsány a nemzet két legnagyobb kártevője.]


(Forrás: MTV híradó)Mesterházy a HírTV-ben közölte, hogy Gyurcsány a múlt embere, és azt sejtette, hogy a bajai videót a DK készíttette az MSZP lejáratására


Mint hétfői hírösszefoglalónkban beszámoltunk róla, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila az ATV vasárnap esti műsorában bírálta Gyurcsány Ferencet, illetve Bajnai bocsánatkérésre szólította fel azért, mert „elhagyta a rendezvény helyszínét az MSZP elnökének beszéde közben”. Gyurcsány kedden egy másik ATV-s műsorban pontról pontra elmondta, mit csinált Mesterházy beszéde alatt (ott volt), és mikor hagyta el a rendezvényt. Közben az is kiderült, hogy Mesterházy Attila nemcsak az ATV műsorának, hanem a HírTV Versus című műsorának is a vendége volt vasárnap este. Amit ott mondott:


– „A kongresszus tartalma is azt mutatta, hogy nagyon komoly tartalommal készülünk a választásokra.”


– 1994-ben, Horn Gyula idején sem volt miniszterelnök-jelöltje a pártnak – a listavezető vált később miniszterelnökké. „Mi, baloldaliak, mi MSZP-sek abban hiszünk, hogy a szocialista párt fogja adni a következő miniszterelnököt. Ezt persze a fideszesek másképp látják, és valószínűleg más párt tagjai is másban hisznek.”


– „Én bevallom őszintén, elhittem”, mondta arra a kérdésre, elhitte-e, hogy Gyurcsányék tartják majd az október 23-ai rendezvényre vonatkozó ígéretüket (az előzetes tárgyalásokon részt vevők egybehangzóan állítják, hogy nem volt sem megállapodás, sem ígéret).


– A DK-ról: „Egyik oldalról kritizálnak, a másik oldalról meg szeretnék azt, ha mi együttműködnénk és bevinnénk őket valamilyen formában a parlamentbe, vagy legalábbis segítenénk nekik ebben”. „Úgy látom, hogy az agresszió, a kritika, a másiknak a rombolása, az nem szül összefogást, együttműködést.”


– „A régi arcokra – bocsánat, hogy így fogalmazok, ez nem minősítés – nem szavaznának, mert valami újat szeretnének látni. Ezért a pártunkat megváltoztattuk, és annak a tartalmát és a vezetőit is átalakítottuk. Ebbe a múltba bizony Gyurcsány Ferenc is beletartozik. Éppen ezért mondjuk azt, hogy egy megújult MSZP-vel, egy új programmal jobban meg tudjuk szólítani őket.” Arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc az MSZP számára a múlt-e, így felelt: „bizonyos szempontból igen”.


– „Ha azt az egy alaptételt el lehetne fogadtatni mindenkivel, hogy nekünk Orbán Viktor az ellenfelünk, nekünk ezt a kormányt kell meneszteni; hogy minket korrupcióval vádolnak meg, ha előkerül valaki, aki DK-s politikusnak mondja magát és az őszödi beszédről akar különböző dolgokat mondani; ha előkerül egy másik DK-s párttag, aki bajai videofilmet készít, aztán belekeveredünk mi is, és mást sem csinálunk, mint védekezünk, és hárítjuk a vádaskodásokat, amik bennünket érnek az elmúlt időszakban; ha van egy ilyen október huszonharmadika, amire a fideszesek szerintem pezsgőt bontottak, hogy ez így alakult – azért ez így túl sok véletlen egy sorban, amire azt mondja az ember, hogy ez így normális lenne.”


A Magyar Nemzet ismertetése itt megjegyzi: „ismert, hogy a Fidesz arra kérte a hatóságokat, hogy a videóhamisítási botrányban tisztázzák a Demokratikus Koalíció szerepét is.”* Majd hozzáteszi: „Október 23-a után az MSZP-ből többen úgy nyilatkoztak: több olyan dolog történt az elmúlt időszakban, amelyet a párt elleni támadásként éltek meg, s ezekben közös motívum volt, hogy mindegyik ügy a Demokratikus Koalíció környezetéből szivárgott ki a sajtónak. Vezető szocialista politikusok a botrányos bajai videó elkészítése mögött is a Gyurcsány-pártot sejtik. Szanyi Tibor szocialista politikus a felvételt egy trójai falóhoz hasonlította, amit ’betoltak’ a szocialisták székházába, ők továbbtolták a rendőrségre, ahol kibontották.”


(Forrás: mno)


Gúr Nándor szerint Gyurcsány előbb tönkretette, majd aljas módon elárulta az MSZP-t


Az MSZP alelnöke hétfő reggel lépett fel az ATV műsorában, és az ő mondandóját is ismertette a Magyar Nemzet Online. Eszerint Gúr azt mondta:


– A a Gyurcsány, aki a színpadon állt és összefogás hangulatát keltette, négy évvel ezelőtt majdnem porba zúzta az MSZP-t.


– Gyurcsány még a párton belül másik pártot szervezett, s ez aljasság és árulás. Arra a kérdésre, hogy ezzel azt állítja-e, hogy Gyurcsány Ferenc áruló, azt mondta: „Az én személyes értékítéletem szerint igen. Ez nem a Magyar Szocialista Párt álláspontja, ez Gúr Nándor álláspontja.”


(Forrás: mno)
* Ez olyannyira így van, hogy Kocsis Máté már szerdán azzal állt ki, hogy „Gyurcsánynak válaszolnia kell arra, hogy van-e bármi köze a videóhamisítási botrányhoz, tudott-e a párttag akciójáról, és ha igen, jóváhagyta-e”. Zsigó Róbert szombaton már azt követelte, hogy a nyomozóhatóságok a DK szerepét is tisztázzák az ügyben. Kocsis Máté pedig kedden állt ki azzal, hogy eldöntendő kérdés, vajon a DK szándékos vagy véletlen szerepet játszott a bajai ügyben. Korábban a fideszes össztűz a bajai videó ügyében egyértelműen az MSZP ellen irányult. Lásd híreinket és összefoglalóinkat:


Bajai videó – a rendőrség szerint hamisítvány, a Fidesz és a híradó az MSZP-t vádolja
Bajai videó: Kósa szerint ténykérdés, hogy az MSZP csalt
Híradó: Harangozó Tamás jelen volt a videó átadásánál
Bajai videó: Harangozó nem volt jelen, a Fidesz most a DK-ra repült rá


Újfent csak megismételhetjük a kérdést, hogy vajon magától jutott-e a Fidesz arra a felismerésre, hogy a DK ellen kell fordulnia.