rss      tw      fb
Keres

Tolnay Lajos nyilatkozata a Borsod online-nak

Vörösiszap: "Boszorkányok márpedig nincsenek..." címmel közölt interjút szombaton Tolnay Lajossal, a MAL Zrt. elnökével és egyik tulajdonosával a boon.hu. Részletek az interjúból


„Mélységesen megrendített az október 4-én bekövetkezett ipari katasztrófa, amely sajnos 9 ember életét oltotta ki és sokan még a kórházakban várják a gyógyulásukat – mondta lapunknak Tolnay Lajos, a MAL Zrt. elnöke, aki korábban a diósgyőri kohászat vezérigazgatója is volt… Igazgatóságunk tagjai és a cégvezető azonnal a sérült tározóhoz mentek, én csak hétfő késő este értem oda a pusztítást előidéző helyszínre, mivel nem voltam Ajkán a tragédia bekövetkezésekor.”
„A kríziskommunikációban nem volt jártasságunk”

„A szörnyű hírről a kollégáim értesítettek telefonon… Minket is rettenetesen megviseltek a történtek, de a kríziskommunikációban nem volt jártasságunk. Ezzel együtt semmiféle előzetes jele nem volt annak, hogy közeledik a vész. Dolgozóink precízen betartották a szabályokat és másokkal is betartatták. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szeptember 23-án tartott környezetvédelmi helyszíni ellenőrzést és szeptember 24-i jelentésében azt rögzítette, hogy jogkövető magatartást folytatunk és nem szükséges intézkedést tennünk, mert mindent rendben talált a hatóság. Mi pedig naponta szemrevételezzük a gátat.”

„Öt éven át 300-300 millió forintot fordítunk a kártalanításra”

„A felelősség ügyében egyelőre nem lehet pontos véleményeket alkotni, de az emberi tragédiákat mégis valahogy kezelni kell, ennek más módja nincs, mint a kárpótlás és kártalanítás. Konkrét elképzelésünk van erre: másfél milliárd forintos alap létrehozását vállaljuk. Öt éven át 300-300 millió forintot fordítunk a kártalanításra, a kárpótlásra. Tesszük ezt attól függetlenül, hogy később milyen megállapítás születik majd a felelősségről. Ezt az összeget azonban csak úgy tudjuk kigazdálkodni, ha üzemszerűen működünk. Gőzerővel dolgozunk a beindításon. Alkalmazottaink és kivitelezőink építik a gátakat. Felkészültünk arra, hogy a megsérültnél négyszer biztonságosabb, már meglévő tározóba helyezzük el a vörösiszapot.”
Nem igaz, hogy „az 1997-es privatizációkor bagóért jutottunk az Ajkai Timföldgyár üzletrészéhez”

„Mi is érdekeltek vagyunk abban, hogy kivizsgálják a katasztrófa okait és minden segítséget megadunk a hatóságnak a felelősség megállapításához… Üzleti partnereink bizalma is megmaradt irántunk, mert tudják, hogy nem svindlerek dolgoznak nálunk. Szakmánkban az európai piac 13 százalékát látjuk el és a világpiac 5,5 százalékán vagyunk jelen. Az sem felel meg a valóságnak, hogy az 1997-es privatizációkor bagóért jutottunk az Ajkai Timföldgyár üzletrészéhez. Egy nemzetközi versenytárgyalás keretében történt az értékesítés. A világcégnek számító norvég NORSKHYDRO-t előztük meg, akik nyilván azért pályáztak, hogy kivigyék a bauxitot. Ők nem vállalták a 900 dolgozó foglalkoztatását és a több milliárd forintos hitelállomány rendezését sem, mi viszont igen, így ránk esett a választás. És még sikerült növelnünk is a munkahelyek számát 1100-ra, és beszállítóink 1500 dolgozójának is munkát adunk.”
Az adásvételkor nem tájékoztattak minket semmiféle vizsgálati eredményről.”

„Ilyen különleges katasztrófahelyzetre nem lehet előre felkészülni, maximum három esetben lehetett volna ezt elképzelni: földrengéskor, háborús bombatámadás során vagy terroristák robbantásakor. A MAL Zrt. eddigi vizsgálata szerint vállalatunk dolgozói nem ismerték az említett tanulmány [Winkler Gusztáv fizikus tanulmányáról van szó] tartalmát. A tervezés és az ezt követő kivitelezés negatív körülményeiről nem volt tudomásunk. A privatizációs dokumentáció, a tenderkiírás erre vonatkozó információt nem tartalmazott, így semmilyen figyelmeztetést, tájékoztatást nem kaptunk a fennálló kockázati tényezőkről. Az adásvételkor nem tájékoztattak minket semmiféle vizsgálati eredményről. Hogy egy hétköznapi példával érzékeltessem, olyan ez, mint amikor házat vásárol valaki, és az eladó elmulasztja megemlíteni neki az esetleges rejtett hibákat.”

(További részletek a boon.hu-n)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!