rss      tw      fb
Keres

A Hortobágy-ügy – hírösszefoglaló

Menesztették a hortobágyi génmegőrző és a halgazdaság vezetőit –  Orosz János: megvan a hortobágyi "nokiás doboz" – Bírósághoz fordulnak az érintettek és az őstermelők – Gencsi Zoltán: nem életszerűek a vádként felhozott állítások – A volt cégvezetők ügyvédje szerint nem érte kár a kft-t – Csendes szimpátiademonstráció a Kilenclyukú-hídnál – Vincze Andrásné polgármester: Hortobágy kiáll vezetőiért, aggódik jövőjéért
A nemzeti parkok igazgatóinak augusztusi menesztéséről
Plusz két hír


2010. október 8., péntek 19:01
Menesztették a hortobágyi génmegőrző és a halgazdaság vezetőit

Menesztették a héten a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. és a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezetőit, erősítette meg az MTI értesülését pénteken Orosz János, a két cég jogi képviselője. Az állami cégek tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. igazgatósága október 6-án szerdán felmentette a munkavégzés alól és megszüntette a munkaviszonyát Gencsi Zoltánnak, a génmegőrző ügyvezető igazgatójának. Egyidejűleg Gaál Gyula István agrármérnököt bízta meg az ügyvezetői teendők ellátásával. Az új ügyvezető az átadás-átvétel folyamatában pénteken azonnali hatállyal megszüntette a génmegőrző általános igazgató-helyettesének a munkaviszonyát, s munkakörét – az új szervezeti és működési szabályzat elkészítéséig – saját hatáskörébe vonta.
Orosz János elmondta azt is, hogy az MNV igazgatósága ugyancsak október 6-án megszüntette Puskás Nándornak, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatójának munkaviszonyát, egyidejűleg megszüntette a cég igazgatóságát. (Az igazgatóság elnöke Forgács Barna, a Hajdú-Bihar megyei Agrárkamara elnöke, a Magyar Agrárkamara közelmúltban lemondott elnöke volt.)
A vezérigazgatói teendők ellátásával és az igazgatósági jogkör gyakorlásával a tulajdonos Sarka Béla agrármérnököt bízta meg. Mindkét cégnél új felügyelő bizottságot választottak. (Ezzel a Génmegőrző Kft-nél, mások mellett, megszűnt Persányi Miklós, volt környezetvédelmi miniszter felügyelőbizottsági tagsága.)
Orosz János cáfolta azokat az információkat, miszerint alsóbb szinteket is érintő, tömeges elbocsátásokra került volna sor a hortobágyi cégeknél. A változás kizárólag a vezetői szinteket érintette.

2010. október 12., kedd 17:35
Orosz János: megvan a hortobágyi "nokiás doboz"

Megvan a hortobágyi "nokiás doboz" - így kommentálta Orosz János, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. jogi képviselője kedden az MTI-nek, hogy – az eddigi vizsgálatok szerint – szabálytalan szerződésekkel 100 milliós kárt okoztak a cégnek a kft. volt vezetői. Gencsi Zoltán, a génmegőrző leváltott igazgatója azt mondta, hogy az átadás-átvételi eljárásban visszaélésekre utaló adatokat nem tártak elé.
Orosz János szerint – miután október 6-án felmentették a cég ügyvezetőjét, s új vezetőt bíztak meg az állami cég irányításával –, a Génmegőrző Kft.-nél az átadás-átvétel során bukkantak a szabálytalan szerződésekre. Az eddigi, mintegy három évre visszatekintő vizsgálat során olyan szabálytalan integrátori szerződéseket találtak, amelyeket a cég aláírási joggal rendelkező vezetői saját magukkal, illetve családtagjaikkal, baráti cégekkel kötöttek, s ilyen címen 206 millió 900 ezer forintot fizettek ki. Miután a kedvezményezettek az összeg jelentős részét költségként visszajuttatták a kft-nek, a céget tényelegesen mintegy 100 millió forint kár érte.
Orosz János szerint nem kerestek ilyen szerződéseket, hanem az átadás-átvétel hivatalos folyamatában találták meg őket, s eddig mindössze három évre visszamenőleg vizsgálódtak. A szabálytalan szerződések nem érintik a génmegőrző volt első számú vezetőjét, azokat nem ő, hanem volt helyettese, illetve más vezetők írták alá.
Az MTI információi szerint még a héten büntető feljelentést tesznek a szabálytalan szerződések miatt.
Gencsi Zoltán, a génmegőrző kft. menesztett igazgatója az MTI-nek elmondta: az új ügyvezetés és közte az átadás-átvétel a törvényes előírásoknak megfelelően zajlik, abban kölcsönösen együttműködnek, illetve: "Az eljárás során a visszaélésekre utaló adatokat számomra nem tárták fel, ezért érdemben erről nem tudok megnyilvánulni."

2010. október 13., szerda 10:59
Bírósághoz fordulnak az érintettek és az őstermelők

Visszautasítják az őket ért vádakat és bírósághoz fordulnak a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. volt vezetői - közölte jogi képviselőjük, Mohácsi Ferenc ügyvéd szerdán az MTI-vel.
Az általa képviselt volt vezetők nem okoztak kárt a kft-nek, mondta, s "a saját tulajdonú és bérelt földeken ökogazdálkodó integrált hortobágyi őstermelők nevében is" bírósághoz fordulnak igazuk védelme érdekében.

2010. október 13., szerda 19:44
Gencsi Zoltán: nem életszerűek a vádként felhozott állítások

A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kft-nél szoros minőségbiztosítási, ellenőrzési és tanúsítási rendszerek segítik a biogazdálkodást, ezek a gazdasági cselekmények teljes körű dokumentálására épülnek - közölte Gencsi Zoltán, a cég október 6-án indoklás nélkül felmentett ügyvezető igazgatója az MTI-vel.
A szerinte rendben zajló átadás-átvételi eljárás során továbbra sem tártak elé visszaélésekre utaló adatokat, illetve dokumentumokat, ezért csak általánosságban tud reagálni a Génmegőrző Kft. korábbi vezetőit érintő, a sajtóban megjelent vádakra.
Gencsi Zoltán kifejtette: nem tartja életszerűnek olyan pénzügyi műveletek végrehajtását, ahol nincs valós gazdasági teljesítmény és nincs a minőségbiztosításnak is megfelelő, átlátható dokumentáció. Azt is elmondta: a régi magyar állatfajták biokörülmények közötti teleltetéséhez a saját takarmánytermő terület szűkössége miatt rendszeresen kényszerülnek ökológiai gazdálkodásból származó takarmány vásárlására a helyi, főleg hortobágyi gazdálkodóktól. A gazdák a saját tulajdonú, vagy a Hortobágyi Nemzeti Parktól bérelt területen állítják elő e speciális minőségű takarmányt.
A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. volt vezetői visszautasítják az őket ért vádakat és bírósághoz fordulnak. A jogi eljárásban nem vesz részt Gencsi Zoltán.

2010. október 15., péntek 17:14
A volt cégvezetők ügyvédje szerint nem érte kár a kft-t

Ifj. Mohácsi Ferenc, a visszaélés gyanújába keveredett volt cégvezetők ügyvédje betekinthetett a vitatott szerződésekbe és számlai bizonylatokba, s szerinte semmilyen kár nem érte a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kft-t az eddigi vizsgálatok során szabálytalannak minősített szerződések révén. A dokumentumok alapján meggyőződése, hogy nincs "hortobágyi nokiás doboz", s nem történt bűncselekmény.
Elmondta: áttekintette a kft. és a takarmánytermelő volt cégvezetők, illetve az őstermelők közötti vitatott szerződéseket, amelyekben történtek ugyan elírások, de ezek semmilyen visszaélésre nem utalnak.
Ifj. Mohácsi Ferenc szerint még ha érvénytelenek lennének is a szerződések – ami szerinte teljességgel kizárt –, a felek több éve e szerződések szerint járnak el: az őstermelő megtermeli a terményeket, az integrátor pedig megvásárolja őket. Kifogásolta, hogy az öko-őstermelők által teljesen jogszerűen megtermelt, átadott és átvett termékek ellenértékét kárként, sőt bűncselekményből származó kárként állítják be.
Véleménye szerint az sem utal visszaélésre, hogy az egyik bizonylaton lábon álló gabonáról van szó, a másikon pedig nem ilyenről, ugyanis a szerződéskötéskor még nem volt betakarítva a termény, a mérlegelés idejére pedig azt természetesen már le kellett vágni.
Gencsi Zoltán, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. menesztett ügyvezetője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az átadás-átvétel befejeződött. Átadták az új vezetésnek a még élő szerződéseket, köztük az integrátori dokumentumokat is. A jegyzőkönyvben ezekkel kapcsolatban az átvevő semmilyen kifogást nem emelt.

2010. október 16., szombat 21:44
Csendes szimpátiademonstráció a Kilenclyukú-hídnál

Néma demonstráción mintegy háromszázan fejezték ki szolidaritásukat szombat este a hortobágyi Kilenclyukú-híd lábánál a két helyi állami cég, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., illetve a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. menesztett vezetői mellett.
A Hortobágy jövőjéért is aggódó résztvevők előbb elénekelték a Himnuszt, majd – csakúgy, mint a jószágok ki- és behajtási ünnepén – pásztortüzeket gyújtottak a híd mellett. A demonstráció végén, amikor Vincze Andrásné, Hortobágy független polgármestere megköszönte a helyieknek és egy-két közeli település lakóinak a részvételt, egymás után kiabálták be településeik nevét a demonstrálók. Kiderült: Hortobágy mellett Debrecenből, Balmazújvárosból, Tiszacsegéről, Egyekről, Hajdúböszörményből, Budapestről, Hajdúnánásról és Polgárról is érkeztek demonstrálók, hogy szolidaritásukról biztosítsák "a Hortobágyért sokat tett, közmegbecsülésnek örvendő" volt cégvezetőket. A demonstráció után sokan a helyszínen maradtak, és késő estébe nyúlóan pásztor- és halász nótákat énekeltek a Hortobágy folyó partján.
Az üggyel kapcsolatban egyébként mindkét fél jogi eljárást helyezett kilátásba, de erre eddig – az MTI információi szerint – még egyik oldalról sem került sor.

2010. október 17., vasárnap 19:03
Vincze Andrásné polgármester: Hortobágy kiáll vezetőiért, aggódik jövőjéért

Hortobágy kiáll azokért, akik eddigi tevékenységükkel kivívták az itt élők bizalmát, tiszteletét – olvasható abban a közleményben, amelyet Vincze Andrásné, a település független polgármestere juttatott el vasárnap este az MTI-hez.
A közlemény szerint „az elmúlt években az állami tulajdonú két gazdasági társaság (a Hortobágyi Nonprofit Kft. és a Hortobágyi Halgazdaság Zrt.) a kincstári gazdálkodás minta értékű helyszíneként komplex gazdasági-természetvédelmi-kulturális és társadalmi értékhalmazt hozott létre és tartott fenn Gencsi Zoltán és Puskás Nándor vezetésével, a Hortobágyi Önkormányzat és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szoros együttműködésével".
A számunkra érthetetlen személycserék – amelyek Sándor Istvánnak, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatójának leváltásával kezdődtek* – a rendkívül hátrányos helyzetű térségben feszültséget és pánikot keltettek az itt élők körében, akik veszélyeztetve látják az eddig megteremtett értékeket és a jövőjüket.
A polgármester azt írja, hogy a Hortobágy település életét meghatározó gazdasági tényezők sorsa döntően befolyásolja a helyi önkormányzat bevételeit, a foglalkoztatást, a fejlesztéseket, az idegenforgalmi és kulturális tevékenységet, ezért több mint aggályos, hogy az érthetetlen személycserék, valamint a két cég és a nemzeti park jövőjével kapcsolatos elképzelések számukra a mai napig nem ismeretesek.
Vincze Andrásné közleményében emlékeztet rá, hogy Gencsi Zoltán vezetésével a Hortobágyi Nonprofit Kft. 2008-ban elnyerte a "Kiváló Európai Desztináció" és a "Magyarország legjobb élő hagyományokat őrző desztinációja" címet.
"A hozzáértő, elkötelezett vezetők és dolgozók munkájának eredményeként Magyarország és Európa legnagyobb biogazdasága jött létre, amely felöleli az őshonos állatok tartását és az extenzív bio-halgazdálkodást." Vincze Andrásné azt is megjegyzi, hogy a település lakói – tiszteletük és bizalmuk jeleként – október 3-án mindkét vezetőt önkormányzati képviselővé választották Hortobágyon, ezzel is elismerve eddigi tevékenységüket.

__________________

* A nemzeti parkok igazgatóinak menesztéséről

2010. augusztus 3., kedd 17:04
Három nemzeti park igazgatóját menesztik szerdán

Szerdán adják át a felmondólevelet három nemzeti park – az aggteleki, a hortobágyi és az őrségi – igazgatójának, mondta Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára kedden az MTI-nek.
A felmondóleveleket, amelyeket Illés Zoltán, a VM környezetügyért felelős államtitkárának a kezdeményezésére Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter írt alá, Rácz András adja majd át Salamon Gábornak, az Aggteleki Nemzeti Park, Márkus Ferencnek, az Őrségi Nemzeti Park és Sándor Istvánnak, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatójának.
A 28 éve a nemzeti parkoknál dolgozó, az Aggteleki Nemzeti Parkot 13 éve vezető Salamon Gábort váratlanul érte az indoklás nélküli menesztés. Az MTI-nek elmondta: szabadságot kért, de nem kapott, s amikor az elutasítás okáról telefonon érdeklődött, Illés Zoltán közölte vele, hogy fel fogják menteni, de nem indokolta a döntést.
Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatója havi nettó 300 ezer forintos munkabérért dolgozott 200 ember vezetőjeként és építve a nemzeti parkot. Elmondta: igazságtalannak tartja, hogy csak kéthavi végkielégítés járna neki, miután három éve olyan megbízást kapott, amelyben a köztisztviselői törvény alapján jár számára végkielégítés.
A nemzeti park éves árbevétele általában 350 millió forint körüli, az idén sokkal kevesebb lesz a turizmus visszaesése miatt. A park éves támogatása mintegy 200 millió forint. Ez azt jelenti, hogy minden egyes költségvetési forintra 1 forint 10 fillért fizetnek be az államkasszába, szemben a többi nemzeti park átlagosan körülbelül 46 filléres befizetésével.
A természetvédelmi tevékenységéért többször is kitüntetett, feleségével három gyermeket nevelő szakember teljesen tanácstalan a történtek miatt: "Ami történt, az számomra egyértelmű üzenet, de az minden állami tisztviselő számára is.”
Az MTI szerette volna megkérdezni a nemzeti parki igazgatók elbocsátásával kapcsolatban Illés Zoltánt, de titkárságán közölték, hogy az államtitkár három hétig szabadságon van.
A nemzeti park igazgatóinak esetében a vonatkozó jogszabály szerint a munkáltató a munkaviszonyt indoklás nélkül szünteti meg, a jogszabály tehát nem ad lehetőséget az indoklásra - mondta az MTI-nek Rácz András, a VM környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára.

2010. augusztus 3., kedd 10:10
Hajdú-bihari Napló: nem értesítették menesztéséről a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóját

Eddig még csak a híradásokból értesült arról Sándor István, a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) igazgatója, hogy Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár másik két igazgató kollégájával fel akarja menteni tisztségéből – írta kedden a Hajdú-bihari Napló.
Az államtitkárnak arra mondatára, miszerint "a leváltott vezetők helyére nagy tapasztalattal rendelkező, régóta a környezet- és természetvédelem szakterületein dolgozó embereket fog kinevezni", Sándor István elmondta: biológus diplomája megszerzése után 1990-ben a HNP-nél helyezkedett el, majd 9 évig a Hortobágyi Génmegőrző Kht-nál dolgozott, ahonnan 2004-ben Aradi Csaba utódjaként tért vissza a nemzeti parkhoz.

2010. augusztus 4., szerda 12:59
Az LMP tiltakozik a nemzeti parkok igazgatóinak elbocsátása ellen

Az LMP tiltakozik az ellen, hogy szerdán elbocsátották három nemzeti park igazgatóját - mondta el budapesti sajtótájékoztatóján a párt két választmányi szóvivője.
Csiba Katalin az elbocsátások kapcsán megjegyezte, hogy Rácz András, környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár korábbi szavaival ellentétben a törvény lehetővé teszi az elbocsátások indoklását. Egyúttal felszólította az "összes érintett politikust", hogy indoklás nélkül ne bocsássanak el senkit.
Sallai R. Benedek kijelentette, hogy "nincs szakmai érv, nincs szakmai indok" amellett, hogy elbocsássák a három nemzeti park igazgatóját. Szavai szerint őket a teljes természetvédelmi szakma tiszteli és megbecsüli, és esetükben szó sem lehet arról, hogy "MSZP-s pártkatonákat" küldtek volna el.

2010. augusztus 24., kedd 14:47
Tiltakozik az MSZP több nemzeti park vezetőjének menesztése miatt

Tiltakozásának adott hangot az MSZP kedden három nemzeti park igazgatójának közelmúltbeli menesztése miatt. A három nemzeti park – az aggteleki, a hortobágyi és az őrségi – igazgatója augusztus elején kapta meg felmondólevelét.
A szocialisták az MTI-hez kedden eljuttatott közleményükben azt írták, értetlenül állnak az Orbán-kormány "folyamatos, szakmaiságot nélkülöző kirúgásáradata" előtt, amelynek mostanában a nemzeti parkok vezetői esnek áldozatul, és tiltakoznak a Fidesz-KDNP-kormány "klientúraépítési stratégiája" ellen.

2010. augusztus 27., péntek 14:38
Hamarosan kinevezik a "zöldhatóságok" új vezetőit

A három vezető nélkül maradt nemzeti park egyikét már új igazgatója irányítja, s a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek vezetőinek cseréje is folyamatban van - mondta Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára pénteken az MTI-nek.
Rácz András elmondta: az Őrségi Nemzeti Park élére a napokban kinevezték az egyetemi oktató Markovics Tibort, aki a nemzeti park 2002-es alakulásakor a parkot már irányította. Később megszüntették az Őrségi Nemzeti Park önállóságát, összevonták a Fertő-Hanságival, az újjáalakult Őrségi Nemzeti Parknak pedig már nem a régi igazgató került az élére. A másik két vezető nélküli nemzeti park élére kerülő igazgató személye még egyeztetés alatt van, de a helyettes államtitkár szerint a kiválasztás a napokban el fog dőlni, egy-két héten belül pedig kinevezésük is megtörténik.
Ami a tíz környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőség másodfokú szervét, a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséget illeti, ennek új vezetőjét már jóváhagyták. Az új vezető, Csepregi István kinevezését szeptember 2-án kapja kézhez. Csepregi István korábban a Környezetvédelmi Minisztériumnál dolgozott, természetvédelemmel foglalkozó, kodifikációs szakjogász, egyetemi oktató.
A környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek esetében a kormányváltás idején egy vezetői poszt üres volt, ezt az új kormány még júniusban betöltötte. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatójának Zay Andreát nevezték ki.
Hat felügyelőség éléről mentették fel a vezetőket. Az új vezetők kinevezése várhatóan néhány napon belül megtörténik. A vezetői kinevezések kapcsán azért van egy kis csúszás, mert augusztus 23-ig többen szabadságon voltak, és a kinevezéseket pedig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkárának, Gál András Leventének is jóvá kell hagynia - mondta a VM helyettes államtitkára.

És még két hír:

2010. szeptember 28., kedd 14:23
Természetvédelemre 135 millió euró jut 2013-ig

Az új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív programjából 135 millió euró használható fel 2007 és 2013 között természetvédelmi célokra - közölte Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára kedden Felsőtárkányban.
A Magyarországon működő tíz nemzeti park közül a Bükki Nemzeti Park (BNP) és a Hortobágyi Nemzeti Park élenjár a források felhasználásában; ennek nyomán a BNP a következő három évben 1,6 milliárd forintot költhet el környezetvédelmi fejlesztésekre - mondta a helyettes államtitkár. Ekkora fejlesztésre még soha nem volt lehetősége az Észak-Magyarországon 900 ezer hektáron természetvédelmi tevékenységet kifejtő Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának.
A sajtótájékoztatót abból az alkalomból tartották a Bükki Nemzeti Park felsőtárkányi látogatóközpontjában, hogy a hazai nemzeti parkok képviselőinek részvételével a BNP vezetői konferencián számoltak be a tervezett fejlesztésekről, illetve azok előkészítéséről.

2010. október 1., péntek 12:12
Fazekas Sándor: EU agrárminiszteri találkozó lesz Debrecenben

Az európai uniós agrárminiszterek informális találkozójára a magyar EU-elnökség idején, 2011. május 29-e és 31-e között kerül sor Debrecenben - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken sajtótájékoztatón, miután Kósa Lajos (Fidesz) polgármesterrel megtekintette a miniszteri találkozó leendő helyszíneit.
A tárca vezetője szerint Magyarország egyik legfontosabb agrártérségébe kalauzolják el az uniós agrárminisztereket, amikor Debrecenben, illetve a Hortobágyon bemutatják a Tiszántúl gazdálkodását, természeti értékeit, hagyományait.

Forrás: MTI


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!