rss      tw      fb
Keres

„Aljas hackelés”Ha az MSZP képes volna rá, hogy túllásson önmagán és legalább olykor egy hellyel, csak eggyel hátrébb sorolja a saját érdekeit, eleve nem itt tartanánk azzal a híres „baloldali” összefogással.


De mert itt tartunk, borítékolható volt, hogy ennek a pártnak nem lesz más szemszöge arra sem, ami október 23-án a Műegyetem-rakparton történt. Ahol több beszámoló is azt állítja, hogy a DK-szimpatizánsai voltak azok, akik nem hagyták szóhoz jutni Mesterházy Attilát, mert nem gyújtó hangú beszédet, hanem „összefogást” követeltek tőle.Aki megnézi a nagygyűlés felvételét, nehezen állíthatja, hogy kizárólag a DK szimpatizánsai tették tönkre Mesterházy fellépését, csak ők skandáltak ott tömegesen és olyan hangosan, hogy valóban elnyomták a reménybeli miniszterelnök mondandóját. És nehéz is feltételezni, hogy az MSZP-szimpatizánsok nem csatlakoztak a kórushoz, mert olyan szolgaian követik a pártjukat, mint a „békemenetesek” a vezérüket, és most tíz körömmel védenék a semmire se elég kétpárti megállapodást. Úgy gondolom, az MSZP potenciális szavazóinak többsége is első helyen Orbántól akar megszabadulni, és legfeljebb második helyen küzdene azért, hogy Mesterházy legyen Magyarország miniszterelnöke. És nagyon régóta belátható némi józan ész birtokában, hogy a „két legnagyobb” párt mind a két célhoz kevés lesz.


De mint mondtam, borítékolható volt, hogy az MSZP-től csak dacreakcióra futja. Dehogyis gondolkoznak el ők azon, ami a Műegyetem-rakparton történt! Sőt, biztos tudomásuk van róla, hogy a saját szimpatizánsaik is elítélik azt, aminek – ahogy én láttam – ezek a szimpatizánsok aktív részesei voltak, éppen azért, mert sokkal több a józan eszük, mint a pártjuknak (mondhatnám úgy is: nekik van).


A Népszabadság forrásai szerint az MSZP szimpatizánsai és vezetése is etikátlan és 'aljas hackelésnek' tartják, hogy a DK aktivistái és szimpatizánsai nem hagyták elmondani Mesterházy Attila beszédét. MSZP-s forrásaink szerint ez végletesen bezárhatja a kaput a két szervezet között, de – ahogy egyik mérvadó forrásunk fogalmazott – biztosan nem marad következmények nélkül.”


Érdekelnének a következmények. Kuncze Gáborral, aki megnyitotta a széles körű ellenzéki választási szövetséget követelő szónokok sorát, könnyen elbánnak majd: eddig se vettek róla tudomást, ezután sem fognak. És a legkevésbé sem zavarja őket az a kitörő öröm, amellyel a rakparti tömeg fogadta őt. De Gyurcsánnyal mit fognak csinálni? Az nem következmény, hogy a pártjával meg a – most már több százezres – szavazótáborával együtt kihagyják az „összefogásból”, mert eddig is így volt. Feljelentik? Miért és kinél? Rászabadítják a Fidesz? Nemigen van már fideszes eszköz vele szemben, Orbánék mindennel megpróbálkoztak, amivel lehetett. Lejáratják? Ezen túlvagyunk, rossz utánlövés volna, ezzel próbálkozni a Fidesz hétéves amortizációs akciója után. Több ötletem nincs, de az én fantáziám bizonyára kevés ahhoz, hogy az MSZP-s bosszútár színességét átfogja. Így aztán marad a kíváncsiság. Figyelni fogok. Szeretek tanulni.


És a végére csak egy kérdésem maradt. Ha tényleg kizárólag a DK szimpatizánsai skandálták volna le Mesterházy Attilát (ösz-szefo-gást), hogy lehet az, hogy ők voltak többségben, méghozzá ilyen nyomasztó többségben? Hányan lettek volna a Műegyetem-rakparton (ahol a szervezők szerint több mint tízezer golyóstollat osztottak szét – „ez a mi fegyverünk”), ha a DK-sok nem mennek el?


Biztos léptekkel gyalogolunk a totális választási kudarc felé. Hajrá, MSZP!