rss      tw      fb
Keres

NZZ: Magyarországon a légkör mérgezettebb, mint valahaA Neue Zürcher Zeitung című svájci lap bécsi tudósítója, Meret Baumann cikkét közölte Kölcsönös csalási vádak – Politikai mélypont Magyarországon címmel. Egy helyi közigazgatási választás körülményei rázzák meg Magyarországot. Mindkét politikai tábor kölcsönösen csalással vádolja egymást. A parlamenti választások előtt fél évvel a légkör mérgezettebb, mint valaha.


Egy önkormányzati képviselői helyre szóló pótválasztás a dél-magyarországi Baja kisvárosban politikai bohózattá züllött, ami súlyos következményekkel járhat. A haláleset miatt szükségessé vált pótválasztást szeptember 22-én tartották, és azért keltett országos figyelmet, mert a szocialista MSZP-ből, a Bajnai Gordon volt miniszterelnök Együtt 2014 pártszövetségéből és a kegyvesztetté lett Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök MSZP-ből kivált Demokratikus Koalíció pártból álló baloldali ellenzék első ízben állított közös jelöltet. A kormányzó Fidesz egyik fellegvárában tartott választás így tesztjévé vált a tavasszal esedékes parlamenti választások 106 egyéni mandátumáért majdan folyó harcnak, amelyben az ellenzéknek csak egységben van esélye.Szervezett szállítások


A kiinduló helyzet alapján a kevéssé jelentős mandátumért folyó választási harcot példátlan hevességgel vívták. A Fidesz jelöltje végül csekély többséggel, 467 szavazattal 406 szavazat ellenében győzött ellenfele felett. Ám a döntő előnyt olyan szavazókörzetben szerezte, ahol az ellenzék állítólag manipulációkat figyelt meg. Egy videó volt hivatott bizonyítani, hogy a Fideszhez közelálló roma szervezet képviselője a szegény környéken szállításokat szervezett a választókörzetbe, ami a választójog szerint csak idősek és fogyatékosok számára megengedett. A választási bizottság először elutasította az ellenzék panaszát, a fellebbviteli bíróság azonban elrendelte, hogy ismételjék meg a szavazást az érintett választókörzetben.


Az események tüzelték az utálatosságokat, a választási bizottságnak mindkét tábort figyelmeztetni kellett. A szavazást az alig 500 jogosultat számláló körzetben egy héttel ezelőtt ismételték meg, a sajtó nagy figyelme mellett, és az, nagyobb részvétel mellett, újra a Fidesz-jelölt győzelmét hozta, a korábbihoz hasonló előnnyel. Pénteken a HVG című komoly baloldali liberális magazin nyilvánosságra hozott az interneten egy videót „Bizonyíték a választási csalásra” címmel, amely azt mutatja, ahogyan egy Fidesz-aktivista pénzt fizet ki romáknak a szavazataikért, és további összegeket, valamint tűzifaszállítást ígér. A rejtett kamerával készült felvételt a HVG szerint a választás előestéjén csinálták.


A Fidesz azonnal hamisításról beszélt, és feljelentést tett, Mesterházy Attila, a szocialisták elnöke ezzel szemben „Európa-szerte példátlan” botrányt szimatolt és gyors vizsgálatot követelt [és szintén feljelentett – a szerk.]. Vasárnap este új táplálékhoz jutottak a felvétel hitelességével kapcsolatos kételyek az állami rádió és a Blikk című bulvárlap weboldalának híradásai révén. Ezek szerint a rendőrség manipulációkat állapított meg a felvételen. Emellett állítólag a feltételezett készítők azt vallották, hogy a szocialisták bízták meg őket ezzel.Mérgezett politikai klíma


Az MSZP tagadta a vádakat és perrel fenyegetőzött. A körülmények jelenleg teljesen homályosak, a rendőrség megtagadja a felvilágosítást, amíg a nyomozás tart. A HVG már arról beszél, hogy súlyos hibákat követett el a „videó-gate”-ben, elsiette a dolgot. A Pester Lloyd című, a kormánnyal kritikusan szembenálló lap a történteket – amennyiben beigazolódnak a vádaskodások – Gyurcsány 2006-ban mondott, híres „hazugságbeszédéhez” hasonlította, amely tartós károkat okozott a szocialistáknak. A megfigyelők a vizsgálatok kimenetelétől függetlenül egyetértenek abban, hogy a bajai pótválasztással az egyébként is súlyosan mérgezett politikai szembenállás újabb mélypontot ért el. Úgy látják, ijesztő, hogy mindkét táborról feltételezhetők a tettek, amelyekkel vádolják őket. Mindenesetre mindez semmi jót nem sejtet a tavaszi választásokra nézve.