rss      tw      fb
Keres

Áder és a francia elnök sajtóirodája a párizsi találkozórólÁder Jánost október 21-én fogadta a francia elnök, François Hollande. Áder János beszámolója az egyórás tárgyalásról, és a francia elnöki sajtóiroda közleménye.


Áder János szerint a következőkről volt szó:


– A francia vállalkozásoknak és tőkének továbbra is az a szándéka, hogy újabb beruházások révén erősítse magyarországi jelenlétét még akkor is, ha a különadók esetleg fennmaradnak.


– „Ezt a találkozót tekinthetjük úgy, hogy lezártuk a vitás (gazdasági) kérdéseket ... (Hollande) elnök ezeket egy mondattal elintézte, és a múlt részének tekintendő kérdésként zárta le.”


– Francia kollégája elismeréssel szólt a magyar gazdaság elmúlt féléves teljesítményéről. Ő részletesen tájékoztatta a francia elnököt a magyar gazdasági eredményekről: a költségvetési hiány lefaragásáról, az államadósság csökkentéséről, a munkanélküliségre vonatkozó kedvező adatok megjelenéséről, a már a Központi Statisztikai Hivatal által is mérhető gazdasági növekedésről, a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről. „Ezek voltak azok a tények, amelyeket nyilván tőlem függetlenül is ismert a francia köztársasági elnök. Ezek alapján mondta, hogy ő elismeri és elismerésre méltónak tartja a magyar gazdaság teljesítményét.”


– Franciaország komoly gazdasági erő, amely négyszáz vállalattal jelenleg a harmadik legnagyobb befektető Magyarországon, s ezek a cégek több mint 50 ezer munkavállalónak adnak munkát. Ebből a szempontból jelentős, hogy a francia állam képviselője kinyilvánította azt a szándékát, hogy a tőkebefektetés és a beruházások számára továbbra is fontos célországként tekint Magyarországra.


– Kulturális együttműködés: az elmúlt években nagyon sok olyan kiállítás nyílt meg Magyarországon, amelyeken a francia művészetet mutatták be hazánkban. „Most ez kicsit fordítva történt, hiszen Párizsban mutatkozhatott be a magyar képzőművészet egy jelentős része.” (A párizsi Orsay Múzeumban a Szépművészeti Múzeummal együttműködésben a két köztársasági elnök fővédnökségével megrendezett, október 14-én megnyílt Allegro Barbaro: Bartók Béla és a magyar modernizmus 1905-1920 című kiállításra utalt Áder, amelyet délelőtt nézett meg. A tárlaton Claire Bernardi francia kurátor, valamint Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója és Guy Cogeval, az Orsay Múzeum igazgatója kísérte végig Áder Jánost.) „Valószínűleg ez ennek az évnek a legjelentősebb és vélhetően az egyik leglátogatottabb kiállítása lesz”, mondta Áder szerint Holland. Kölcsönös a két ország között a szándék, hogy ezt az együttműködést erősíteni kell, mert mindkét ország polgáraiban igény van arra, hogy megismerjék a másik ország kulturális eredményeit.


– Tájékoztatta Hollande-ot a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) újonnan alakult francia centrum elindításáról, remélve, hogy a központ minél nagyobb támogatást fog élvezni francia részről, és hogy egyre több frankofón diák fog itt megfelelő képzésben részesülni.Az Áder látogatásáról készült fotó a francia köztársasági elnök honlapján

A francia elnöki sajtóiroda közleménye a látogatásról


Beszélgetés Áder Jánossal, a Magyar Köztársaság elnökével
„A köztársasági elnök fogadta Áder Jánost, a Magyar Köztársaság elnökét. Egyetértettek abban, hogy mélyíteni kell a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat, különösen az energetika, a kultúra és a védelem területén.


A köztársasági elnök hangsúlyozta Franciaország ragaszkodását a jogállam és a demokrácia értékeihez, amelyeken az Európai Unió alapul. Ebbe a keretbe illeszkednek Franciaország és Magyarország kapcsolatai.


A két államfő felidézte a 2015-ös határidő fontosságát, ameddig globális megoldást kell találni az üvegházhatású gázok kibocsátásnak korlátozása érdekében.”

Az MTI megjegyzi: Nicolas Sarkozy előző, konzervatív államfő 2007 szeptemberi magyarországi látogatása óta ez volt a két ország között az első államfői szintű találkozó. Magyar köztársasági elnök az Elysée-palotában utoljára 2006 márciusában járt, akkor Sólyom László Jacques Chirac elnökkel tárgyalt.Az Áder látogatásáról készült fotó a francia köztársasági elnök honlapján

Emlékezetes, hogy 2007-ben Nicolas Sarkozy Orbán Viktor ellenzéki vezetővel is találkozott, ám a találkozó a tervezettnél hamarább ért véget. Demszky Gábor főpolgármester később elmondta: a francia delegáció arról tájékoztatta, hogy Sarkozy öt perc elteltével megszakította a megbeszéléseit a Fidesz elnökével, és autókaravánja a következő program helyszínére, a Műegyetemhez indult. A hivatalos program szerint Orbán Viktor és Nicolas Sarkozy 14 óra 50 perc és 15 óra 15 perc között, a tervek szerint 25 percen keresztül tárgyalt volna egymással, ám a Klubrádió információi szerint a francia elnök már 15 óra 03 perckor elhagyta autójával a Parlamentet.