rss      tw      fb
Keres

Bajai választás - Fidesz: biztosan megáll a hamis vád gyanúja


MTI 2013. október 22., kedd 15:21

A Fidesz szerint biztosan megáll a hamis vád bűntettének alapos gyanúja a bajai időközi választással kapcsolatban készült videó ügyében. A kormánypárt emiatt bejelentést tesz a rendőrségnél, a felvételt bemutató és kommentáló hvg.hu hírportált pedig bepereli.

Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a videóügyben bizonyítékhamisítás történt, aminek a büntetőjogi megfelelője a hamis vád. Ezért a Fidesz bejelentést tesz a rendőrségnél, mivel a jogszabályok szerint a hamis vád bűntettének gyanúja miatt jelenleg csak az alapeljárást folytató hatóságnak, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságnak van joga feljelentést tenni - tájékoztatott a politikus. Szerinte egyébként nem kétséges, hogy ebben az ügyben meg kell indulnia a nyomozásnak.

A képviselő megjegyezte, a hamis vád azon kevés bűncselekmény közé tartozik, amelynek esetében a gondatlanságot is bünteti a törvény.

Gulyás Gergely közölte azt is, hogy a videót - amelyről a rendőrség hétfőn tudatta, hogy megrendezett felvételről van szó - bemutató és kommentáló hvg.hu-nak is vállalnia kell a felelősséget, mert amit a hírportál írt, „az a rágalmazás minősített esetének az iskolapéldája", hiszen nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva követték el. A Fidesz ezért rágalmazás miatt perel, és kártérítési pert is indít, az így befolyó anyagi kártérítés összegét pedig jótékony célra fordítja majd - mondta.

A tájékoztatón részt vevő Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke úgy fogalmazott, az MSZP-ről, amely „nyakig benne van” a hamisvideó-ügyben, lehullott a lepel, „gátlás nélkül, törvényre, jogra fittyet hányva próbálnak hatalomra törni”. A kérdés csak az, hogy milyen magasra vezetnek a szálak a pártban a bajai videó ügyében - fűzte hozzá a kormánypárti politikus, aki szerint ez a felvétel volt az MSZP B-terve, vagyis a bajai időközi önkormányzati választás lejáratása, miután az A-tervük, a szavazás megnyerése nem sikerült nekik.

Kósa Lajos azt mondta, Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a végletekig „hazudik és tagad", mert az a kijelentése, hogy egyre inkább a Fidesz provokációjának tartja a videofelvételt, „túlmegy minden képzeleten”.

A Fidesz alelnöke szemen szedett hazugságnak nevezte, hogy a kormánypártnak köze lenne az ügyhöz.

A hvg.hu-ra pénteken felkerült videofelvételen egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, és további pénzt és tűzifát ígér nekik, ha ők és családtagjaik is elmennek szavazni a bajai időközi választásra. A méltatlankodó férfiak többször is rákérdeznek, és a közvetítő megerősíti, hogy a pénzt Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje, illetve Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz szóvivője küldte.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn azt közölte, megrendezett a hamisítványként leleplezett bajai videofelvétel.

Az M1 hétfő esti Híradójában az hangzott el, hogy Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke rendelte meg a videót. Király György kedden visszautasította a vele szemben megfogalmazott vádakat.

A hvg.hu súlyos, megengedhetetlen hibának minősítette saját címadását és minősítését a bajai választással kapcsolatban általuk közölt videónál, mivel azokban azt állították, hogy a bemutatott felvétel bizonyíték a csalásra. „A körülményektől függetlenül súlyos, megengedhetetlen hibát követtünk el, amiért nem háríthatjuk másra a felelősséget, és aminek a tanulságait nekünk kell levonnunk” - írta a portál vasárnapi cikkében.

Kósa Lajos a keddi sajtótájékoztatón reagált arra is, hogy Mesterházy Attila MSZP-elnök és Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője a nap folyamán aláírta a két szervezet közötti választási megállapodást. A Fidesz alelnöke azt mondta, ahogy közeledik a választási kampány, még alakulnak a baloldalon az erőviszonyok. A politikus a keddi aláírást egy „egy rövid epizódnak” tartja.