rss      tw      fb
Keres

Bajai videó – a rendőrség szerint hamisítvány, a Fidesz és a híradó az MSZP-t vádoljaA hvg.hu-ra pénteken felkerült videofelvételen egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, és további pénzt és tűzifát ígér nekik, ha ők és családtagjaik is elmennek szavazni a bajai időközi választásra. A méltatlankodó férfiak többször is rákérdeznek, és a közvetítő megerősíti, hogy a pénzt Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje, illetve Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz szóvivője küldte. (A vasárnapi fejlemények összefoglalója: A bajai videó-ügy: a kormánybarát média szerint hamisítvány, az MSZP cáfol, a hvg.hu úgy véli, hibázott). Hétfőn ez történt, időrendben:


Rendőrség: megrendezett a bajai videofelvétel


Megrendezett a hamisítványként leleplezett bajai videofelvétel; a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság hétfői tájékoztatása szerint a felvétel nem valós helyzetben készült.


A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő feljelentése alapján október 18-án indított nyomozást az ügyben a választás, a népszavazás, a népi kezdeményezés és az európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A nyomozó hatóság azonosította és tanúként kihallgatta a felvétel készítésénél jelen lévő hat embert. Vallomásaik szerint a felvétel mobiltelefonnal, nem rejtett módon, az egyikük házában készült október 15-én, azaz két nappal a megismételt időközi önkormányzati képviselő-választás után. A felvételen látható négy férfi egy megrendezett helyzetet „játszott el”, majd a videót rögzítő memóriakártya tartalmát október 16-án kiírták egy CD-lemezre, amelyet a felvétel készítésekor is jelenlévő ember átadott az egyik ismerősének, aki egy további közreműködővel közösen elvitte a Magyar Szocialista Párt székházába, ahol két embernek adták át.


A nyomozás még nem zárult le, „lehetőség szerint soron kívül” folytatják, ám a jelenlegi eljárásban a választás elleni bűncselekmény elkövetése „nem látszik” megalapozottnak. Ugyanakkor a nyomozás során felmerülhetnek olyan adatok, amelyeknél „elképzelhető, hogy rágalmazás, illetve a hatóság félrevezetése miatt is indulhat eljárás a későbbiekben”.


DK-közlemény: tisztességtelen játék folyik


„Mind a választási csalás, mind az azzal történő manipuláció megengedhetetlen. Nincs kettős mérce, e tekintetben nincs bocsánat, nincs helye az ilyen tettek mentegetésének.


A bíróság által megállapított fideszes választási csalás miatt részben megismételt bajai időközi választás után nyilvánosságra került egy videofelvétel, amelyről kiderült, hogy manipuláció. A Demokratikus Koalíciónak ehhez semmi köze nincs. Mára kiderült azonban, hogy a párt egyik tagja az ügybe belekeveredett, szerepe viszont még tisztázatlan. Az illető a pártban már régóta nem visel tisztséget, ma már a pártnak sem tagja. A Demokratikus Koalíció szerint ebben az ügyben tisztességtelen játék folyik: valakik bűncselekményt követtek el, illetve bűncselekmény elkövetésével vádoltak meg másokat. A párt elfogulatlan vizsgálatot követel annak kiderítésére, mi történt, ki ezért a felelős és kinek állt mindez érdekében.”


Rogán szerint az MSZP-re vall, hogy először nekik vitték el a videót, de a DK is sáros


A Fidesz azt várja el az MSZP-től, tisztázza magát a bajai bizonyítékhamisítási ügyben, közölte a kormánypárt parlamenti frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.


Rogán szerint a rendszerváltás óta először keveredik bele egy parlamenti párt bizonyítékhamisítási ügybe, mára ugyanis kiderült, hogy az MSZP részese a bajai időközi választással összefüggő felvétel ügyének, hiszen a hamis videó először a szocialista párt Jókai utcai székházába került, személyesen a készítők juttatták el oda.


A Fidesz ezek után választ vár arra, hogy tudott-e MSZP-s országgyűlési képviselő a hamis videóról a megjelenése előtt, illetve hogy a szocialistáknak volt-e köze a videó készítőihez, megrendelőihez. Kérdés az is, a hamis videó átvételekor az MSZP-székházban tisztában voltak-e azzal, hogy a felvétel egyik készítője a videózás időpontjában a Demokratikus Koalíció tagja volt. Azt is tudni kell, hogy a szocialisták mit kezdtek a hamis bizonyítékkal, szerepet vállaltak-e a terjesztésében, így például ők juttatták-e el a hvg.hu-hoz.


A videó készítői és terjesztői is megpróbálták elhitetni az országgal, hogy a hamis bizonyíték valódi, azaz becsapták az országot és a sajtót, mondta Rogán. A közélet tisztasága azt kívánja meg, hogy e hamisítási ügy minden részletére fény derüljön. A Fidesz ezért azt várja el a hatóságoktól, hogy a törvény teljes szigorával sújtsanak le mindazokra, akik a hamisítási ügyben részt vettek, függetlenül attól, hogy milyen párt- vagy országgyűlési tisztséget viselnek, és minél hamarabb hozzák nyilvánosságra, ki volt a hamis videó megrendelője, és ha volt ilyen, milyen szándékkal tette ezt. Rogán szerint mérlegelik az ügy jogi következményeit, s ennek nyomán kedden bejelentések várhatók, illetve javaslatokat is kidolgoznak, hogy többé ne fordulhassanak elő ilyen esetek.


MSZP: ők már csütörtökön feljelentést tettek, Rogánt is feljelentik, a DK-s szereplő feltűnése az ügyben lélegzetelállító, de ők nem is tárgyalnak Gyurcsány pártjával


Az MSZP, mihelyt a birtokába került, vagyis már csütörtökön feljelentést tett a bajai videofelvétel miatt, közölte Török Zsolt, a párt szóvivője. Az MSZP eleget tett a kötelességének, Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes rögtön a hatóságokhoz fordult, miután ismeretlenek eljuttatták a szocialista párt székházába a választási csalás gyanúját felvető videót. A hvg.hu-n csak pénteken jelent meg a felvétel, és az MSZP is csak ezt követően tartott róla sajtótájékoztatót.


Török Zsolt nem nevezte meg, hogy ki vette át a videofelvételt a párt székházában, de azt mondta, nem politikus volt. Arra sem adott választ, ki juttathatta el azt az MSZP-hez a felvételt, de ők naponta kapnak névtelen forrásból származó információkat. A rendőrség is csak annyit mondott, hogy a felvétel közvetítőkön keresztül jutott el a szocialisták székházába. A szóvivő a hatóságokat arra szólította fel, tegyenek meg mindent, hogy mielőbb kiderüljön, ki és milyen céllal rendelte meg, illetve készítette a szóban forgó videofelvételt. Török Zsolt közölte azt is, hogy mivel Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető valótlanságokat fogalmazott meg a szocialista pártról, jogi eljárást indítanak ellene.


Arra a felvetésre, hogy a bajai felvételt a Demokratikus Koalíció egyik tagja készíthette, az MSZP-s politikus úgy reagált: amikor hétfőn reggel „ezzel szembesítették, nem kapott levegőt", és azóta sem találja a szavakat. Egyúttal rögzítette: a szocialista párt lezárta a szövetségesi tárgyalásokat, és nem folytat megbeszéléseket Gyurcsány Ferenc pártjával.


KDNP-közlemény: Az ellenzék furcsán hallgat, az MSZP és a DK lehet a bűnös


„Kíváncsiak vagyunk az MSZP és a DK etikai és fegyelmi testületei kezdeményeznek-e bármiféle vizsgálatot a hamisnak bizonyult bajai videó kapcsán, párttagjaik körében. Az ügy mostani állása szerint szocialista pártfunkcionáriusok és DK párttagok lehetnek a durva lejáratási szándék és a bajai választás legitimációjának gyengítése mögött. Az elkövetők egy szocialista parlamenti képviselőt is emlegetnek, az MSZP és a DK pedig furcsán hallgat.


A választások rendjét súlyosan sértő esetekben nincs helye a hallgatásnak és a halogatásnak. A KDNP megerősíti, hogy a bajai videó minden értelemben aláássa a demokratikus rendet, felveti a különböző választási bűncselekmények gyanúját, ezért minden érintett fél – aki akár megrendelői, akár készítői oldalról az ellenzék részéről belekeveredett – érdekében kell hogy álljon szerepének sürgős tisztázása. A KDNP kíváncsian várja, hogy a Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció siet-e felderíteni az eset körülményeit.”


MSZP: a felvételt a párt sporttagozatának alelnöke vette át


A bajai videofelvételt Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke vette át, majd továbbította a szocialista párt jogászainak, akiknek a tanácsára feljelentést tettek, erősítette meg az Index értesülését Török Zsolt, az MSZP szóvivője hétfő délután. A hírportál szerint Király Györgyöt a felvétel készítői keresték meg a videót tartalmazó CD-vel, ám Király nem fizetett a felvételért. A szocialista párt vezetéséhez még azt megelőzően eljutott a felvétel, hogy a hvg.hu pénteken kora délután nyilvánosságra hozta volna. Korábban Török azt mondta, nem politikus volt, aki átvette a videót.


DK: Gyurcsány utasítására kellett távoznia a pártból annak, akinek szerepe lehetett a videó készítésében, és aki rokona a bajai szavazószállítónak


Gyurcsány Ferenc pártelnök utasítására kellett a Demokratikus Koalícióból (DK) távoznia annak a párttagnak, akinek szerepe lehetett a bajai időközi választással kapcsolatos videó elkészítésében. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője szerint „egy ember megtévedt, egy párttag a nyolcezer valahányszázból, azonnal eltávolítottuk a párt tagjai közül”. Gyurcsány Ferenc arra utasította Varju László pártigazgatót, hogy vegye fel a kapcsolatot a férfival, és szólítsa fel a DK-ból való távozásra. A férfi már nem tagja a DK-nak. Ők nem tudják milyen szerepe volt a videó elkészítésében a most távozott párttagnak. Hogy a férfi elismerte-e Varju Lászlónak, bűncselekményt követett el, azt mondta, „nem volt ilyen tartalma a beszélgetésnek, személyesen adta át a lemondó nyilatkozatát, majd elváltak az útjaik”. A történtek hátteréről a szóvivő azt mondta, a volt párttag „szoros rokoni szálakat ápol” a bajai Lungo Drom vezetőjével [a fideszes szavazatszállítást szervező Ajtai Tibornak, a Lungo Drom megyei vezetőjének], és az is kiderült, hogy a 2010-es önkormányzati választáson a baloldal által támogatott jelölttel szemben a fideszes jelöltet támogatta.


A DK szerint az MSZP az ügyben tisztességesen járt el, mert amint a felvételt megkapták, a rendőrségnek átadták a felvételt és feljelentést is tettek. Arra a kérdésre, hogy ha kiderül, az MSZP-nek köze van a felvétel megrendeléséhez, együtt kívánnak-e működni a párttal a választásokon, azt mondta: „ha mégis valami árny vetül rájuk ebben az ügyben, akkor nyilvánvalóan az MSZP házon belül megteszi a szükséges intézkedéseket, de ez nem lehet akadálya annak, hogy a két párt összefogjon más demokratikus erőkkel és együtt győzze le Orbán Viktort”.


TV2: Harangozó jelen volt a videó átadásánál


A TV2 hétfő esti Tények című műsora úgy értesült, hogy a bajai videót az MSZP-nek átadó férfi azt vallotta a rendőrségen: Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő is jelen volt a felvétel átadásán. Mesterházy Attila MSZP-elnök a Tények kérdésére azt mondta: nem volt ott, amikor a felvételt bevitték a szocialista párt budapesti központjába, ám azok, akik átvették a videót, jogászként nézték meg, és ennek alapján tettek feljelentést. Harangozó Tamás nem nyilatkozott a hírműsornak.


M1 Híradó: az MSZP-s Király György rendelte meg a videót


Az M1 Híradója hétfő este arról számolt be, hogy információi szerint a bajai videofelvételt Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke rendelte meg. A Híradó szerint Király Györgynél folyamatosan lobbizott egy férfi, aki létre akarta hozni az MSZP sporttagozatát Baján. Ő azt remélhette, hogy ha szívességet tesz Király Györgynek, akkor megszerezheti a támogatását. A Híradó információi szerint ezt használhatta fel Király György, aki megkérte férfit, készítsen egy „oktatófilmet” arról, hogy a Fidesz miként vásárol szavazatokat Baján. A mobiltelefonon rögzített felvételt egy dunaharaszti számítástechnikai üzletben íratták ki CD-re. A lemezt Király György egy pártbeli középvezető társával együtt vitte el az MSZP székházába. Király Györgyöt tanúként hallgatták ki a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon. A Híradó úgy értesült, a nyomozók elsősorban a videó készítésének körülményeiről kérdezték. A rendőrök korábban már hat tanút kihallgattak az ügyben, Király Györgyöt most ezekkel a vallomásokkal szembesítették. A nyomozók főleg arra voltak kíváncsiak, hogy kinek és miért volt szüksége egy ilyen filmre, de igyekeztek tisztázni azt is, hogy a CD milyen módon került az MSZP székházába. A Híradó szerint a jogász végzettségű Király György minden kérdésre válaszolt.


[A szerk. megj.: a köztelevízió esti híradója 12 percben foglalkozott a videó-üggyel. Ebben egyetlen olyan hiteles információ sem hangzott el, amely a híradó állításait igazolta volna, viszont számos olyan célzatos bejátszás szerepelt benne, amely azt sugallta, hogy az MSZP és mellékesen a DK a felelős a videóért.]


Az Index hétfő délelőtti cikke még a DK-ról sugallta azt, hogy csalt a videóval


„Az MSZP-s vezető, akit megkérdeztem – írja az Index szerzője –, kifejezetten furcsának találta, hogy a DK a videóbotrányban miért nem állt ki hangosabban. ’Nem értettem, Gyurcsányék miért ilyen csendesek ebben az ügyben, amikor máskor rögtön rohantak megmenteni a demokráciát. Most már kezdem érteni én is’.” [A DK pontosan annyiszor szólalt meg pénteken, ahányszor az MSZP – a szerk.] „Érdekes – folytatja az Index –, hogy Gyurcsány Ferenc pénteken egyébként nem is elsősorban a Fideszt, hanem az MSZP-t támadta.” [A bajai videó pénteken, 13 óra 40-kor jelent meg a hvg.hu-n, a Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatójáról szóló hír 13 óra 05-kor az MTI-ben. Gyurcsány arról beszélt – folytatva korábbi gondolatmenetét –, hogy önálló büntetőtörvénykönyvi tényállássá tennék a tiltott – a pénzügyi beszámolókban nem szereplő – párt- és kampánytámogatás elfogadását és nyújtását – a szerk.] Az Index szerint az is a DK-ra utal, hogy 100 ezer forintos nyomravezetői díjat ajánlott a bajai csalásról szóló információkért. „A DK-ban persze akár tudhattak is a videóról, sőt: úgymond a piaci igényt is a DK teremtette meg a mindenféle választási csalást leleplező titkos felvételekre. A hvg.hu-n megjelent videóról Varju László, a DK pártigazgatója nyilatkozott szombaton, a felvételre hivatkozva felszólította Kovács Csabát, a bajai időközi választás fideszes győztesét, hogy ne vegye át mandátumát. Nem esett szó viszont arról a százezer forintos nyomravezetői díjról, melyet a DK nevében bő egy héttel korábban éppen Varju ajánlott fel azoknak, akik ’egyértelműen dokumentálni tudnak bármilyen, a bajai időközi választás megismételt fordulójához köthető csalást’. Pedig ez a videó pont ilyen, nem? Hát most már tudjuk, hogy nem éppen, mindenesetre annak készítői legalább százezer forintot remélhettek művükért, amikor belevágtak a forgatásba.” „Persze a DK fővárosi sajtótájékoztatón bejelentett százezres ajánlata sem jutott el eleve a lakosság úgy 99 százalékához, ám ha valaki olyan szerencsés, hogy maga is DK-tisztviselő és kap mindenféle hírleveleket, hallania kellett róla.” Néhány óra múlva aztán már azt volt kénytelen hírül adni az Index, hogy Az MSZP-sporttagozat alelnökének vitték be a videót, a (volt) DK-tag meg nem arról híres, hogy DK-tag, hanem arról, hogy közeli rokona a bajai fideszes jelölt érdekében szavazatszállítást szervező Ajtai Tibornak, a Lungo Drom megyei vezetőjének.


***


Jobbik: semmi meglepő nincs a történtekben


Nem meglepő az a „tragikomédia”, ami a bajai videofelvétel körül kialakult. Mirkóczki Ádám szerint az eset újabb bizonyítéka annak, hogy mind a Fidesz, mind az MSZP és a DK „a hazugság, a korrupció és a folyamatos csalás melegágya a választások tekintetében”. Mirkóczki fontosnak tartotta azt is, hogy a bajai videó „vélt vagy valós főszereplői” annak a cigány társadalomnak a tagjai, akiket az elmúlt 23 évben azok a pártok „néztek folyamatosan megvásárolható szavazógépnek”, amelyek közben nyilvánosan az integrációról beszélnek.