rss      tw      fb
Keres

Gyulai Törvényszék: nem indulhat az ellenzéki jelölt BékéscsabánHelybenhagyta a Gyulai Törvényszék hétfőn a Békés Megyei Területi Választási Bizottság döntését, amellyel elutasította az öt ellenzéki párt által közösen jelölt Kovács Katalin nyilvántartásba vételét a november 10-i békéscsabai időközi önkormányzati választásra.
Az MSZP békéscsabai szervezete szombaton nyújtott be fellebbezést a Gyulai Törvényszékhez, miután a Békés Megyei Területi Választási Bizottság is jóváhagyta a helyi választási bizottság döntését. (Lásd: Az MSZP kármentéssel próbálkozik a PM hibája után)


A törvényszék jogerős döntésében azt mondta: Kovács Katalin a helyi választási bizottságtól azt kérte, hogy őt 5 szervezet közös jelöltjeként vegyék nyilvántartásba. A kérelmet a bizottság elutasította, mert a jelölőszervezetek közül a Párbeszéd Magyarországért Párt (PM) jelölőszervezetként való nyilvántartásba vételére irányuló iránti kérelmét elutasították. Az MSZP bírósági felülvizsgálati kérelmében azt kérte, hogy Kovács Katalint a megmaradt 4 jelölőszervezet közös jelöltjeként vegyék nyilvántartásba. Ehhez csatolták a PM nyilatkozatát, amely szerint ezen a választáson nem kíván jelöltet állítani. Az MSZP kérelmében arra is hivatkozott, hogy – jogvesztő határidő hiányában – a PM a fellebbezéséhez is jogszerűen csatolta a bíróság által kiállított kivonatot október 14-én.


A törvényszék a felülvizsgálati kérelmet részben új kérelemnek tekintette, mert 5 helyett 4 szervezet közös jelöltjeként kérték Kovács Katalin nyilvántartásba vételét. A törvényszék álláspontja szerint azonban bírósági felülvizsgálati eljárás során részben sem lehet a kérelmet megváltoztatni, mivel az eljárás célja annak vizsgálata volt, hogy törvénysértő volt-e a területi választási bizottság határozata és eljárása. A törvényszék szerint új tényekre vagy bizonyítékokra ugyan lehet hivatkozni a felülvizsgálati eljárásban, de ezek nem támasztották alá, hogy a területi választási bizottság határozata jogszabálysértő lett volna. (MTI)


Fodor: nem bátor döntés a Gyulai Törvényszék határozata


Fodor Gábor a Liberálisok-Magyar Liberális Párt elnöke hétfőn Békéscsabán a közös baloldali jelölttel és a jelölő pártok képviselőivel együtt várta a Gyulai Törvényszék határozatát.


A bírósági döntés után azt mondta, nem tartja bátor döntésnek a Gyulai Törvényszék hétfői határozatát. A választójogi törvénynek is az a célja, hogy az emberek akaratát, véleménynyilvánítását szolgálja. A döntés lehetetlenné tette, hogy a közös jelöltre szavazni lehessen a november 10-én a békéscsabai időközi önkormányzati képviselő-választáson.


Elismerte, hogy a Párbeszéd Magyarország (PM) súlyos hibát követett el és ebbe a bíróság „bele tudott kapaszkodni”. Ám a törvényszéknek minden körülményt meg kellett volna vizsgálnia, figyelembe vennie a választók nyilatkozatát arról, hogy négy párti jelölés (MSZP, Együtt-a Korszakváltók Pártja, Demokratikus Koalíció, Liberálisok-Magyar Liberális Párt) esetén is a közös jelöltre, Kovács Katalinra szavaznak.


Kovács Katalin a sajtótájékoztatón megköszönte a békéscsabaiak bizalmát, azt, hogy öt szervezet és sok száz ember tartotta alkalmasnak őt. A bíróság és a választási szervek döntéseit tudomásul veszi, de szerinte minden jelölt és szavazó azt támogatta volna, ha a választási körzetben lakók valódi döntési lehetőséget kapnak az időközi önkormányzati választáson.


Miklós Attila, az MSZP békéscsabai szervezetének elnöke közleményében azt írta, hogy öt jelölő szervezetünk közül négy maradéktalanul eleget tett kötelezettségeinek, egy szervezetnél fordult elő formai hiba. „Sajnáljuk, hogy nem tudjuk megmérettetni magunkat az időközi választáson. Elismerjük, hogy a bíróság a törvény betűjét betartva hozta meg a döntését, azt tiszteletbe tartjuk. Véleményünk szerint a döntések figyelmen kívül hagyták a választási törvény szellemiségét, a választói akarat érvényesülését.”