rss      tw      fb
Keres

Bajai választás - Tények - Harangozó jelen volt a videó átadásánál


MTI 2013. október 21., hétfő 19:41

A TV2 hétfő esti Tények című műsora úgy értesült, hogy a bajai időközi időközi választással kapcsolatban készült videót az MSZP-nek átadó férfi azt vallotta a rendőrségen: Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő is jelen volt a felvétel átadásán. Az MSZP-szóvivő az MTI megkeresésére azt mondta: a felvételt Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke átadta Szakács Lászlónak, Mesterházy Attila pártelnök kabinetfőnökének, aki azt Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettessel együtt nézte meg.

Harangozó Tamás ezután az MSZP nevében feljelentést tett - tette hozzá Török Zsolt.

Mesterházy Attila MSZP-elnök a Tények kérdésére azt mondta: nem volt ott, amikor a felvételt bevitték a szocialista párt budapesti központjába. Hozzátette: azok, akik átvették a videót, jogászként nézték meg, és ennek alapján tettek feljelentést.

Harangozó Tamás nem nyilatkozott a hírműsornak.

Az MSZP-szóvivője hétfő délután az MTI-nek azt mondta, hogy a bajai videofelvételt Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke vette át a készítőktől, majd továbbította a szocialista párt jogászainak, akiknek a tanácsára feljelentést tettek.

Az Index hírportál szerint Király Györgyöt a felvétel készítői keresték meg a videót tartalmazó CD-vel. A portál forrásai szerint Király György nem fizetett a felvételért. A szocialista párt vezetéséhez még azt megelőzően eljutott a felvétel, hogy a hvg.hu pénteken kora délután nyilvánosságra hozta volna - írta a híroldal.

Török Zsolt korábban azt mondta, hogy nem a szocialisták rendelték meg a felvételt, és nem vettek részt a készítésében sem. A szóvivő akkor nem nevezte meg, hogy ki vette át a videofelvételt a párt székházában, csak annyit mondott, hogy az illető nem politikus.

A hvg.hu-ra felkerült videofelvételen egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, és további pénzt és tűzifát ígér nekik, ha ők és családtagjaik is elmennek szavazni a bajai időközi választásra. A méltatlankodó férfiak többször is rákérdeznek, és a közvetítő megerősíti, hogy a pénzt Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje, illetve Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz szóvivője küldte.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn azt közölte, megrendezett a hamisítványként leleplezett bajai videofelvétel. A nyomozó hatóság már azonosította és tanúként kihallgatta a felvétel készítésénél jelen lévő hat embert. Közölték, a felvétel mobiltelefonnal, nem rejtett módon egyikük házában készült két nappal a megismételt időközi önkormányzatiképviselő-választás után. A rendőrség tájékoztatása szerint a videót rögzítő memóriakártya tartalmát október 16-án kiírták egy CD-lemezre, azt egy, a felvétel készítésekor is jelenlévő ember átadta egy ismerősének, aki egy további közreműködővel közösen elvitte az MSZP székházába, ahol két embernek adták át.

A bajai 32-es szavazókörben múlt vasárnap megismételt szavazást tartottak, mert a Kecskeméti Törvényszék megállapítása szerint kampánycsendsértés történt a szeptember 22-én megtartott időközi önkormányzati választáson. A voksolást a Fidesz jelöltje nyerte.