rss      tw      fb
Keres

Bajai választás - MSZP: a felvételt a párt sporttagozatának alelnöke vette át


MTI 2013. október 21., hétfő 16:16

A bajai időközi önkormányzati választással összefüggésben készült videofelvételt Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke vette át, majd továbbította a szocialista párt jogászainak, akiknek a tanácsára feljelentést tettek - erősítette meg az Index értesülését Török Zsolt, az MSZP szóvivője hétfő délután az MTI-nek.

A hírportál szerint Király Györgyöt a felvétel készítői keresték meg a videót tartalmazó CD-vel. A portál forrásai szerint Király György nem fizetett a felvételért. A szocialista párt vezetéséhez még azt megelőzően eljutott a felvétel, hogy a hvg.hu pénteken kora délután nyilvánosságra hozta volna - írta a híroldal.

Török Zsolt egy órával korábban azt mondta, hogy nem a szocialisták rendelték meg a felvételt, és nem vettek részt a készítésében sem. A szóvivő akkor nem nevezte meg, hogy ki vette át a videofelvételt a párt székházában, de állítása szerint nem politikus.

A hvg.hu-ra pénteken felkerült videofelvételen egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, és további pénzt és tűzifát ígér nekik, ha ők és családtagjaik is elmennek szavazni a bajai időközi választásra. A méltatlankodó férfiak többször is rákérdeznek, és a közvetítő megerősíti, hogy a pénzt Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje, illetve Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz szóvivője küldte.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn azt közölte: megrendezett a hamisítványként leleplezett bajai videofelvétel. A nyomozó hatóság már azonosította és tanúként kihallgatta a felvétel készítésénél jelen lévő hat embert. Közölték, a felvétel mobiltelefonnal, nem rejtett módon egyikük házában készült két nappal a megismételt időközi önkormányzatiképviselő-választás után. A rendőrség tájékoztatása szerint a videót rögzítő memóriakártya tartalmát október 16-án kiírták egy CD-lemezre, azt egy, a felvétel készítésekor is jelenlévő ember átadta egy ismerősének, aki egy további közreműködővel közösen elvitte a Magyar Szocialista Párt székházába, ahol két embernek adták át.

A Demokratikus Koalíció (DK) hétfőn közleményben tudatta, hogy a DK egyik tagja belekeveredett a bajai videofelvétellel kapcsolatos ügybe, szerepe még tisztázatlan. Az illető a pártban már régóta nem visel tisztséget, hétfőn már a pártnak sem tagja - közölték.

A DK hangsúlyozta: mind a választási csalást, mind az azzal történő manipulációt megengedhetetlennek tartja. „Nincs kettős mérce, e tekintetben nincs bocsánat, nincs helye az ilyen tettek mentegetésének” - írták.

A DK szerint ebben az ügyben tisztességtelen játék folyik: valakik bűncselekményt követtek el, illetve bűncselekmény elkövetésével vádoltak meg másokat. A párt elfogulatlan vizsgálatot követel annak kiderítésére, mi történt, ki ezért a felelős és kinek állt mindez érdekében - áll a közleményben.

Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, pártja azt várja el az MSZP-től, tisztázza magát a bajai bizonyítékhamisítási ügyben. Szavai szerint a rendszerváltás óta először keveredik bele egy parlamenti párt bizonyítékhamisítási ügybe, mára ugyanis kiderült, hogy az MSZP részese a bajai időközi választással összefüggő felvétel ügyének, hiszen a hamis videó először a szocialista párt Jókai utcai székházába került, személyesen a készítők juttatták el oda.

Közölte: a Fidesz ezek után választ vár arra, hogy tudott-e MSZP-s országgyűlési képviselő e hamis videóról annak megjelenése előtt, illetve hogy a szocialistáknak volt-e köze a videó készítőihez, megrendelőihez.

A bajai 32-es szavazókörben múlt vasárnap megismételt szavazást tartottak, mert a Kecskeméti Törvényszék megállapítása szerint kampánycsendsértés történt a szeptember 22-én megtartott időközi önkormányzati választáson. A voksolást a Fidesz jelöltje nyerte.