rss      tw      fb
Keres

A bajai videó-ügy: a kormánybarát média szerint hamisítvány, az MSZP cáfol, a hvg.hu úgy véli, hibázottMint pénteken beszámoltunk róla (Bajai videó: „Holnap megint szavazás, és szeretném, ha jönnétek”) a hvg.hu közzétett egy videót, amely azt bizonyítja, hogy szavazatvásárlás történt a bajai időközi választáson: egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, és további pénzt, tűzifát ígér nekik, ha ők és családtagjaik is a Fideszre szavaznak a bajai időközi választáson. A videó nyomán az MSZP közölte, kezdeményezik a választás eredményének megsemmisítését, és feljelentést is tettek. Ugyancsak feljelentést ígért a DK. Feljelentést tett a Fidesz is, mert Zsigó Róbert bajai polgármester, Fidesz-szóvivő szerint a videó megrendezett. Az ügy fejleményei.


Nyomoz a Bács megyei rendőrség
Választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt, feljelentés alapján nyomozást rendelt el pénteken a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság ismeretlen tettes ellen, közölte a szervezet szóvivője vasárnap.


A HírTV megtalálta a videó főszereplőjét
A HírTV megtalálta azt a férfit, aki a hvg.hu által közzétett videón 200 ezer forintot ígért bajai romáknak azért, hogy a Fidesz jelöltjére szavazzanak a múlt vasárnapi időközi választáson - közölte a Magyar Nemzet online vasárnap délután. A tudósítás szerint G. Róbert csak pénzért – legkevesebb háromszázezer forintért – lett volna hajlandó elárulni, valójában hogyan készült a felvétel. A pénteken nyilvánosságra került videón még Józsinak szólított G. Róbert nem tagadta, hogy az ő házában készült a felvétel, de azt nem hajlandó elárulni, hogy milyen körülmények között. Azt állítja, ő nem vette észre, hogy valaki felvette a beszélgetést. Arra a kérdésre, miszerint előre megrendezett volt-e a felvett jelenet, nem adott határozott választ. Azt azonban közölte: ha továbbra is erről az ügyről szólnak majd a híradások, mindenről kitálal, és ezt korábban „odafönt” is elmondta.


A férfi azt is elmondta a HírTV-nek, hogy Baján két családi ház tulajdonosa, de Kecskeméten és Budapesten is van lakása. Büntetve nem volt. Országos hálózatot működtető őrző-védő cégben érdekelt, de hivatalosan betegápolóként dolgozik.


A Blikk szerint az MSZP rendelhette meg a videót
A Blikk információi szerint az MSZP rendelhette meg a a hvg.hu-n megjelent videofelvételt. A napilap honlapján vasárnap délután megjelent írás szerint a videó egyik készítője vallomást tett a rendőrségen. A videó készítői azt állítják, a felvétel megrendezett, s azt az MSZP rendelte meg, a videózók saját bevallásuk szerint nem tudtak arról, hogy ezt nyilvánosan felhasználnák a Fidesz ellen. A Blikk szerint a videó egyik készítője, K. G. solti roma kisebbségi önkormányzati képviselő vallomást tett a rendőrségen. Állítása szerint hatan készítették a videót, közülük hárman játszották el megvesztegetést, míg ő és két társa filmeztek.


A Blikk úgy tudja, K. G. szerint ő és két társa a budapesti MSZP-székházban a bajai időközi választás két fordulója között a szocialista párt sporttagozatának egyik tagjával találkozott. A megrendelő MSZP-s ott egy olyan „oktatófilmet” kért tőlük, amely azt mutatná be: a Fidesz hogyan vásárolna szavazatokat, hogy megnyerjék a voksolást. A csapatnak az első és a megismételt választás között kellett volna leszállítania a filmet, ezt azonban nem tudták vállalni. „Úgy tudjuk, K. G. azt vallotta a rendőröknek, hogy akkor, amikor átadták az elkészült felvételt, egy MSZP-s országgyűlési képviselő is jelen volt”, írja a Blikk.


M1 Híradó: a rendőrségi vizsgálat szerint is hamisítvány a videó
A rendőrségi vizsgálat azt igazolja, hogy hamis, illetve manipulált az a felvétel, amelyett pénteken tett közzé a hvg.hu, hangzott el az M1 Híradójában vasárnap. A Híradó mindezt saját információira hivatkozva közölte déli kiadásában. Megkeresték a rendőrséget is, amely azt válaszolta, hogy az ügyben az eddig nyilvánosságra hozott információkon kívül továbbiakat nem közöl. A hírműsor esti kiadásában elhangzott az is, hogy a videón szereplő férfiak közül többen büntetett előéletűek: egyikük egy hónapja szabadult a börtönből nemi erőszak elkövetése miatt, egy másik kábítószerrel összefüggő bűncselekmények miatt volt büntetve. A videón szereplő férfiakból ketten Sükösdön laknak, a felvételt készítő férfi pedig Miskén él, vagyis nem is szavazhattak volna a bajai választáson. A Híradó szerint a felvételen látható aktatáskás férfi G. Róbert Baja egyik városrészében, Bajaszentistvánon lakik. A férfit meg is keresték, de nem kívánt nyilatkozni, sőt ostorral kergette el a stábot.


Az MSZP határozottan cáfolja, hogy köze lenne a videóhoz
Az MSZP a leghatározottabban cáfolja, hogy köze lenne a hvg.hu-n megjelent, a bajai választással összefüggő videóhoz, közölte vasárnap a párt szóvivője, Török Zsolt.


Az MSZP volt az első, amely választási csalás gyanúja miatt feljelentést tett a bajai választás kapcsán, és most hamis vád miatt büntetőfeljelentést tesznek az ellen a magánszemély vagy médium ellen, amely azt állítja, hogy az MSZP-nek köze lenne a videóhoz. Gyanúsnak tartotta azt, hogy Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz szóvivője arra utaló kijelentéseket tett napokkal korábban, mintha valakik a pártja nevével visszaéltek volna, mintha Zsigó Róbert előre sejtett volna valamit.


Index: Facebookos ismerősök
Kiderült, „hogy a 200 ezer forintos szavazatvásárlásról szóló videó főszereplője ismerőse annak a bajai férfinak, aki miatt meg kellett ismételni az önkormányzati választást a város 32-es szavazókörében”. „Az Index információi szerint G. Róbertnek, a szavazatvásárlásos videó főszereplőjének vannak személyes kapcsolatai a bajai választás korábbi eseményeinek szereplőivel. G. Róbert facebookos ismerősei között van többek között az a bajai Lakatos Ferenc, aki az első forduló idején saját autójával szállította a 32-es szavazókör szavazóhelyiségébe az idősebb embereket. Az időközi választáson Lakatosról több olyan felvétel is készült, amelyekkel az ellenzék bizonyítani tudta a csalást a választási szervek előtt, és amelyek alapján el is rendelték a szavazókörben a választás megismétlését. Lakatos a szeptember 22-i választás napján a szavazókör előtt egy társaságnak maga mondta el, hogy autójával idős embereket szállít a szavazókörbe, de szerinte ez nem törvénytelen. G. Róbert az Ajtai-család több tagjával is ismeretségben áll. Ajtai Tibor, a Lungo Drom-os politikus, cigány önkormányzati elnök, a Fidesz Bács-Kiskun megyei választmányának tagja szintén szerepelt az egyik videón. Ő volt az az ’elnök úr’, aki egy másik videón eligazította Lakatost, hogy nem baj, ha többször fordul az autójával, és hozza az embereket,, jöhet akár ötvenszer is. ’Ajtai Tibi’ neve a szavazatvásárlásos videón is felbukkan.” „(Update: G. Róbert röviddel cikkünk megjelenése után törölte Facebook-oldalát.)”


hvg.hu: Videó-gate – hibáztunk
Részletek a portál vasárnapi cikkéből.


„Jelen pillanatban nem tudjuk, hogy kiknek áll érdekében és lehetőségében megrendezni egy olyan szituációt, amelyben bűncselekmény elkövetésével vádolja magát több ember, illetve bűncselekmény elkövetését imitálja. Csak annyit tudunk, hogy a körülményektől függetlenül súlyos, megengedhetetlen hibát követtünk el, amiért nem háríthatjuk másra a felelősséget, és aminek a tanulságait nekünk kell levonnunk.”


„A felvételről cikkünk címében azt írtuk, hogy ’itt a bizonyíték a csalásra: pénzért és tűzifáért szavaztak Baján’, az írás felvezetőjében (lead-jében) pedig azt állítottuk, hogy ’egyértelmű bizonyíték került elő arról, hogy szavazatvásárlás történt a bajai időközi választáson’.


Ezzel szemben az igazság az, hogy nem került elő egyértelmű bizonyíték a csalásra. Legalábbis a mi kezünkben nincsen ilyesmi.”


„Mint ahogy a korábbi esetek azt mutatták – a pécsi időközi választástól, Tiszavasvárin át, Bajáig – számtalan olyan jelenség, információ akad, amely bőven ad okot az aggodalomra, és a magyar képviseleti demokrácia működését ellenőrzőknek – így a sajtónak – komolyan kell venni minden, a választás tisztaságát megkérdőjelező gyanút. Éppen ezért közöltük ezt a dokumentumot nem tudván, hogyan, milyen szándékkal készült. Helytelen volt azt feltételezni, hogy ez bizonyíték.”


„…a körülményektől függetlenül súlyos, megengedhetetlen hibát követtünk el, amiért nem háríthatjuk másra a felelősséget, és aminek a tanulságait nekünk kell levonnunk.”