rss      tw      fb
Keres

Bajai videó: „Holnap megint szavazás, és szeretném, ha jönnétek”A hvg.hu tette közzé pénteken azt a videót, amely bizonyítja, hogy szavazatvásárlás történt a bajai időközi választáson. Ennek nyomán az MSZP közölte, a „baloldali” [helyesen: demokratikus] ellenzék kezdeményezi a bajai időközi választás eredményének megsemmisítését. Ismét nem tudni, ebbe beleértendő-e a Demokratikus Koalíció (hiszen Teket Melinda Baján közös jelölt volt), mert a DK külön feljelentést tesz. Feljelentést tesz a Fidesz is, mert Zsigó Róbert bajai polgármester, Fidesz-szóvivő szerint a videó megrendezett. A 9 perces videó alapján mindenki eldöntheti, hogy remekül megrendezett színészeket lát-e.hvg.hu: Itt a bizonyíték a csalásra: pénzért és tűzifáért szavaztak Baján


Egyértelmű bizonyíték került elő arról, hogy szavazatvásárlás történt a bajai időközi választáson. Egy videofelvételen egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, és további pénzt, illetve tűzifát ígér nekik, ha ők és a családjuk is elmegy szavazni. A méltatlankodó férfiak többször is rákérdeznek, és a közvetítő megerősíti, hogy a pénzt Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje, illetve Zsigó Róbert polgármester küldte. Részletek a hvg.hu írásából.


Ötvenezer forint és két köbméter tűzifa – ennyit ígértek helyi romák egy csoportjának, hogy családtagjaikkal együtt Kovács Csaba fideszes jelöltre szavazzanak a bajai, megismételt időközi önkormányzati választáson. A hvg.hu birtokába került, valószínűleg október 12-én készült videofelvétel tanúsága szerint 200 ezer forintot át is adott a négy férfinak egy közvetítő, igaz, ez csak – állítólag – a korábbi választás után elmaradt juttatás volt.


A vélhetően mobiltelefonnal készült felvételen három férfi ül körbe egy asztalt, egy negyedik távolabb áll, ő készíti a felvételt. Hozzájuk érkezik G. R., aki meg sem várja, hogy hellyel kínálják, már a lényegre is tér: ’Azért jöttem hozzátok, mert holnap megint szavazás, és szeretném, ha jönnétek!’ Az asztal körül ülő férfiak számon kérik, hogy hol van egy bizonyos Szilveszter (valószínűleg Horváth Szilveszter, a bajai roma önkormányzat képviselője), mire G. azt mondja: nem tudott jönni, ő jár el helyette.”


„Az asztal körül ülő férfiak többször méltatlankodnak, hogy nem kapták meg, amit korábban ígértek nekik. ’A múltkor is megkeresett minket a Szilveszter, megkeresett minket az Ajtai Tibi [a Bács-Kiskun Megyei Cigány Önkormányzat elnöke], megkeresett minket a Kovács Csaba, hogy menjünk el rá szavazni. Felajánlott nekünk ezért ötvenezer forintot per fő. (Erről is előkerült egy hangfelvétel korábban.) Mi ezért el is mentünk gyönyörű szépen, leadtuk a voksunkat, beikszeltük a Kovács Csabát. Meg is nyerte az emberetek. Kijöttünk a szavazásról, és erre mit kaptunk a Szilveszteréktől? Azt mondta, hogy küldött nekünk a Kovács Csaba tíz-tízezer forintot!’ – panaszolta egyikük.


’Most nem lesztek átbaszva, mert én lettem megbízva a dologgal’ – igyekszik megnyugtatni a férfiakat G. R. már a beszélgetés elején. A hangulat megnyugtatására elővesz a kabátja zsebéből 200 ezer forintot, amire azt mondja, a korábbi szavazásért adja. ’Ezt itt hagyom nektek, és ha holnap a szavazásnak vége van, és estefelé már tudjuk, hogy a Fidesz nyert, hétfőn mindegyikőtöknek ki fogom küldetni a fát, meg a fönnmaradó pénzt én elhozom nektek, ugyanígy személyesen’ – ígéri a férfiaknak G. R.


’Ezt a Csabi küldte nektek, meg a Róbert küldte’ – mondja G. R., mikor rákérdeznek, kitől érkezett a pénz.”


’Megmondom neked őszintén, mi szívünk szerint a Melindára [Teket Melinda az MSZP–Együtt–PM–DK jelöltje] raknánk a voksunkat’ – mondja az egyik férfi, mire a többek helyeselnek. G. erre azt mondja: ’hogyha Melindára fogtok szavazni, abból nektek hasznotok nem lesz, mert ő biztos nem tudja a villanyotokat, a vizeteket [elintézni]’. Ezzel arra utal, hogy pár perccel korábban épp azt ígérte a férfiaknak: ’ha Róbert [Zsigó Róbert] marad továbbra is ugyanúgy a polgármesterünk, úgy, ahogy elintéztünk eddig nektek dolgokat, hogy a villany nem lett kikapcsolva, a víz, ilyesmi, ugyanúgy megint fog nektek benne segíteni’.”


Mesterházy: A „baloldali” ellenzék a választási eredmény megsemmisítését kezdeményezi


A bajai időközi választás eredményének megsemmisítését kezdeményezi a baloldali ellenzék, mondta Mesterházy Attila MSZP-elnök pénteki sajtótájékoztatóján. Az európai demokráciákban példátlan, hogy egy kormányzó párt a bajaihoz hasonló választási csalásba keveredjen. A választás óta ömlenek az információk arról, hogy Baján tűzifát, pénzt, mobiltelefont, cukrot, lisztet vagy épp közmunkát ajánlottak a rászorulóknak a szavazatukért cserébe. Elképesztő, hogy ezután Zsigó Róbert Fidesz-szóvivőnek, aki Baja polgármestereként maga is érintett az ügyben, még „van pofája kiállni” nyilatkozni. A felvétel miatt az időközi választás eredményének megsemmisítését kezdeményezik, és feljelentést is tettek, azt pedig a rendőrségnek kell kiderítenie, hiteles-e a hvg.hu-n megjelent videó.


Jávor: várják a rendőrség vizsgálatát


Jávor Benedek, az Együtt-PM szövetség vezetője azt mondta: ha a videó valódi, akkor a bajai választáson olyan gátlástalan csalás történt, ami „messze az 1989 előtti időkbe löki vissza Magyarországot”. Azt várják a rendőrségtől és az ügyészségtől, hogy a lehető leghamarabb vizsgálja meg a videofelvétel valódiságát, és ha hitelesnek bizonyul, politikai részrehajlás nélkül járjon el az ügyben. Ha a videó valós, akkor a botrány Zsigó Róberten keresztül a Fidesz legmagasabb köréig ér, és ebben az esetben „Orbán Viktor politikai halálos ítélete”.


DK-közlemény: A DK feljelent és Polt Péterhez fordul a bajai választási csalás ügyében


„A hvg.hu oldalán megjelent videofelvétel a bajai időközi választás kapcsán egyértelműen fideszes csalásra, bűncselekményre utal. A Demokratikus Koalíció álláspontja szerint az esetet azonnal ki kell vizsgálni, ezért Molnár Csaba, a DK országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője írásbeli kérdést tesz fel Polt Péter legfőbb ügyésznek, a párt bajai elnöke és országgyűlési képviselőjelöltje, Telegdy András, pedig feljelentést tesz.”


Fidesz–Zsigó Róbert közlemény: feljelentést tettek a hvg.hu által közölt videofelvétel miatt


„A HVG által közölt videó miatt a Fidesz a mai napon büntető feljelentést tett. A videót bizonyítéknak tekintjük arra, hogy megrendezetten és előre kitervelten próbálják lejáratni a Fidesz. Mint ismert, a bajai Fidesz már október 12-én büntetőfeljelentést tett a rendőrségen egy álfideszes ismeretlen tettes ellen, aki Baját járta és választópolgároktól azt kérte, hogy szavazzanak a párt jelöltjére, amiért viszonzásul tíz mázsa fát ajánlott. A HVG által ma közölt videó igazolja korábbi büntetőfeljelentésünk alaposságát és bizonyíték arra, hogy mindezt politikai érdekekből, előre kitervelten, megrendezett és rögzített jelenetben tették, hogy tudatos lejáratásra használhassák fel. Rendkívül lesújtónak tartjuk, hogy a bukott baloldal két választási vereség után sem képes elfogadni a bajaiak döntését és a legaljasabb ’technikákat’ vetik be a mai napig a bajai választás eredménnyel kapcsolatban. A bajaiak azonban már elmondták a véleményüket a baloldal hazug és aljas technikáiról.”