rss      tw      fb
Keres

Szabadságvesztéssel büntetné a DK a tiltott párt- és kampányfinanszírozást


MTI 2013. október 18., péntek 13:05

Három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné a párt- és a kampányfinanszírozás szabályainak megsértését a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció.

A DK elnöke pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: önálló büntető törvénykönyvi tényállássá tennék a tiltott - a pénzügyi beszámolókban nem szereplő - párt- és kampánytámogatás elfogadását és nyújtását. Erről szóló javaslatukat a jövő héten a parlament elé terjesztik.

Szavai szerint ez megtörné a tiltott források felhasználások eddigi „büntetlenségét", valamint „a fundraiserek (forrásgyűjtők) és pártpénztárnokok hatalmát”.

A DK azt is kezdeményezi, hogy a tiltott forrásból gazdálkodó, illetve beszámolási kötelezettségét megsértő pártnak a törvénysértő hozzájárulás kétszeresét kelljen - az Állami Számvevőszék felhívására, 15 napon belül - befizetnie a költségvetésbe.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: a magyar demokrácia egyik legnagyobb fekélye a pártgazdálkodás. Ennek oka szerinte az a rendszerváltáskori téves elképzelés, hogy a demokrácia nem kerül többe az egypártrendszernél. Azóta a pártok működését nem fedező költségvetési támogatást forrásgyűjtők, pártpénztárnokok egészítik ki „a legális, a szürke és talán a fekete zónából” - fejtette ki.

A volt kormányfő azt mondta: közvetlen tapasztalatai a 2002-es és a 2006-os kampányból vannak, amikor a nagy pártok egyenként legalább 3 milliárd forintot költöttek, de a kisebbek is többet a törvényben megengedett jelöltenkénti egymilliónál.

Hozzátette: ennek tudatában kezdeményezte 2006-ban egy új pártfinanszírozási törvény megalkotását, amit „képes volt” elfogadtatni a szocialista és a szabad demokrata frakcióval, és amiről - kétharmados többséget igénylő jogszabály lévén - 2008 tavaszáig a Fidesszel is egyeztetéseket folytattak, sőt akkor szakértői szintű egyezség is született. Néhány héttel később azonban a Fidesz-frakció, a hírek szerint Orbán Viktor döntésére elutasította a javaslatot - mondta Gyurcsány Ferenc.

Kitért arra is, hogy a Fidesz-kormány azóta átalakította a kampányfinanszírozás szabályait. A DK elnöke szerint ezzel sok baj van, de a legnagyobb, hogy továbbra sem bünteti a pártfinanszírozási szabályok megsértését.

Kérdésre válaszolva elmondta: a következő hetekben - európai minták alapján - arról is javaslatot készítenek, hogy az állami szervek ne csak formailag ellenőrizzék a pártok pénzügyi beszámolóit, hanem vessék össze a valóságos költéseket a hivatalos forrásokkal.

El fog válni a máj az epétől - válaszolta Gyurcsány Ferenc arra a kérdésre, milyen politikai támogatást vár javaslatához a frakcióktól. Mint mondta, kiderül, kik azok, akik hajlandók felszámolni a pártok büntetőjogi védettségét.