rss      tw      fb
Keres

Orbán Viktor: a Mol jó kezekben van, megvédjük, ha kell


MTI 2013. október 15., kedd 13:45

Magyarország újraiparosodásáról, erős nemzeti ipar létrehozásáról és a Mol jelentőségéről beszélt egyebek között Orbán Viktor Tiszaújvárosban, ahol kedden jelképesen elhelyezték a Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) Nyrt. 35 milliárd forintból felépülő butadiénüzemének alapkövét.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: a Mol az erős nemzeti ipar zászlóshajója, „büszkék vagyunk rá, megbecsüljük, és ha kell, meg is védjük”. Emlékeztetett arra, hogy a Mol legnagyobb részvényese a magyar állam, a cég jó kezekben van.

A magyar nemzeti tőke folyamatos megerősítéséről szólva Orbán Viktor azt mondta: fontos, hogy az országnak közép-európai szinten is számottevő nagy nemzetközi cégei is legyenek, a Mol ilyen. Az olajtársaság a rendszerváltás után is a „víz színén maradt", miközben számos nagy cég szűnt meg, tűnt el.

A Mol mára megerősödött, több mint 12 ezer embernek ad munkát, és a legutóbbi gazdasági válság sem tudta eltéríteni a céget attól, hogy fejlődjön és terjeszkedjen, semmi sem térítette el, hogy mára Közép-Európa meghatározó nemzetközi vállalata legyen - tette hozzá, majd azt mondta: a kormánynak az a kötelessége, hogy a magyar emberek munkáját megvédje.

Az államnak erős nemzeti köteléket is jelent a Mol, hiszen a cég legnagyobb tulajdonosa, ez a kötelék pedig nem engedi, hogy a Molt bármikor is magára hagyjuk, ha valaki akár itthonról, akár külföldről megkérdőjelezi az érdemeinket, a kormány soha nem hagyja szó nélkül. Aki a Mollal szövetséget köt, az egyúttal Magyarországgal is köt egy erős, sikerre hivatott szövetséget - mondta a miniszterelnök.

A 2010-et követő gazdaságstratégia egyik fontos célja az volt, hogy a külföldi működőtőkével megvalósuló beruházások ne szigetszerűen, hanem a nemzetgazdaságba beágyazódva és ipari kapcsolatokat kiépítve jöjjenek létre, ehhez pedig arra van szükség, hogy elősegítsük a hazai vállalkozások bekapcsolódását a beszállítói láncba - mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök arról is szólt: cél, hogy Magyarországon minél több olyan beruházás jöjjön létre, amely magasan kvalifikált szakembereknek ad munkát.

A kialakulóban lévő új világrendnek az ország nyertese lehet, „akkor lehetünk sikeresek (...), ha saját kezünkbe vesszük sorsunkat”. Az elmúlt években rendbe tettük az ország pénzügyeit, csökkentettük az államadósságot, alacsonyan tartjuk a költségvetési hiányt és vonzó befektetési környezetet alakítottunk ki, a vállalkozásokat és a munkát támogató adórendszert vezettünk be - mondta a miniszterelnök, hozzátéve: egy munkára épülő nemzeti gazdaságpolitikába kezdünk.

Jó úton haladunk, három éve folyamatosan nő a foglalkoztatás, segély alapú társadalom helyett munka alapú társadalmat építünk fel, két lábra állítottuk a gazdaságot - szögezte le.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója arról szólt, hogy ennek a beruházásnak egyszerre van nemzetgazdasági jelentősége, és kulcsszerepet játszik a Mol-csoport - amelynek a TVK is a tagja - versenyképességének megőrzésében.

A cél az, hogy az innovációknak és a beruházásoknak köszönhetően folyamatosan bővíteni tudják termékpalettájukat és működésüket Magyarországon - tette hozzá, megjegyezve, hogy a Mol három év alatt 300 milliárd forintot fordít magyarországi beruházásaira.

A butadién-kinyerő üzemben a műgumi alapanyagát állítják elő, a terméket pedig főleg az autóabroncsokat gyártók használják fel. Az új gyár a tervek szerint 2015-ben kezdi meg termelését.