rss      tw      fb
Keres

Orbán Gáspár ötvenezer eurót érVéletlenül, Orbán londoni látogatásának nyomait keresve a brit sajtóban, bukkantam rá a Transfermarkt című, futballra szakosodott német portál angol verzióján Orbán Gáspár (Orbán Viktor focista fia) piaci értékére. Furcsa módon angol fontban is és euróban is 50 ezret ér. Magyar pénzre átszámítva pedig majdnem 3 millió a különbség (17 millió 450 ezer, illetve 14 millió 800 ezer forint).


Orbán Gáspár piaci értéke így alakult:


A magyar focit (mármint a sportrészét) nem követem, tehát nem tudom kapásból megmondani, mitől szökött fel Orbán Gáspár ára 2012 áprilisa és szeptembere között 25 ezerről a duplájára. Ahogy – nem lévén profi futballszakember – azt se tudom megmondani, hogy a transfermarkt.co.uk-re (és a többi variánsára) azért kerülnek-e fel focisták, mert árulják őket, vagy a portál csak az eszmei értéküket teszi közzé.


Nálam tájékozottabb emberek ezt biztosan meg tudják mondani. Érdekelne!


Aztán: megnéztem a 2013/14-es összesített átigazolási táblázatot, és megpróbáltam rákeresni az OTP Bank Ligára (azt hiszem, a magyart így hívják). Nem találtam. Aztán beírtam a keresőbe a Videotont, és találtam négy csapatot. Közülük megnéztem a Videoton FC igazolásait. Csupa ingyenes átigazolás – vagy kérdőjeles. Vagy üres mezők az átigazolási díjak helyén.


Lehet, hogy nálunk ez is államtitok?


Bár más nemzeti bajnokságoknál is sok az üres mező és a kérdőjel, de másutt legalább a külföldről vásárolt játékosok árát megadják.


A Videoton FC focistáinak piaci értékéről mindenesetre ad némi fogalmat a portál. Négy egymillió euró feletti focistája van a klubnak, közülük egy magyar.


Szóval sokkal okosabb nem lettem Orbán Gáspár ügyében, legfeljebb az eszmei értékét sikerült kiderítenem. Mert azt eddig is tudtam, amit a portál kiemelt hírként a címlapon közöl, hogy Gareth Bale-t 88 millió fontért vette meg a Real Madrid. És azt is, hogy Samuel Eto’onak meg lejárt a szerződése az Anzsival, így ingyen került át a Chelsea-hez. A maga 32 évével és 12 millió eurós piaci értékével együtt.


Van még jócskán perspektíva a magyar focistakereskedők előtt. Már csak néhány stadion kell hozzá.