rss      tw      fb
Keres

Egyre több ellenzékinek ajánlja fel Kuba az ország elhagyását

MTI 2010. október 15., péntek 4:13

A kubai hatóságok egyre több ellenzéki személynek ajánlják fel az ország elhagyását.

Az emberi jogok kubai bizottságának értesülése szerint a havannai kormány újabb ellenzékieknek ajánlotta fel, hogy a visszatérés lehetősége nélkül hagyják el az országot. A bizottság elnöke, Elizardo Sanchez helyi idő szerint csütörtökön nyugati forrásokkal közölte: ilyen jellegű ajánlatot kapott a hivatalos kubai politika ellen folytatott éhségsztrájkja során a börtönkórházban meghalt politikai fogoly, Orlando Zapata családja is. Zapata februári halála hatalmas nemzetközi tiltakozást váltott ki.

A kubai kormány idén nyáron a szigetország katolikus egyházával és Miguel Ángel Moratinos spanyol külügyminiszterrel egyezett meg abban, hogy visszanyeri a szabadságát 52 kubai ellenzéki, akiket 2003-ban a másként gondolkodók elleni monstre perek idején ítéltek súlyos szabadságvesztésre.

Az 52 bebörtönzött közül 39-en éltek a lehetőséggel és Spanyolországba utaztak. Később azonban túlnyomó többségük jelezte, hogy az Egyesült Államokban kezdene új életet, már csak azért is, mert sokuknak rokonaik élnek ott, és nem elégedettek a spanyolországi elhelyezési körülményeikkel. Egy washingtoni külügyi illetékes korábbi közlése szerint az amerikai diplomácia a kulisszák mögött erőfeszítéseket tesz befogadásukra,

Értesülések szerint Zapata családja a kubai katolikus egyház közvetítésével kapta az ajánlatot.