rss      tw      fb
Keres

Egy nap Orbán magánnyugdíjpénztári bejelentése után

2010. október 14., csütörtök
A forint erősödésétől a forint gyengüléséig

Címekben, időrendben:
Ismét gyengül a dollár, erősödik a forint
Házbizottság - Képviselői indítványként kerülnek a Ház elé a válságadók
MSZOSZ: 14 havi nyugdíjjal rövidítik meg a munkavállalókat
Matolcsy: az állampolgárok befizetett pénze nagyobb biztonságban van az állami nyugdíjkasszában
Esik a forint, adják az államkötvényeket - Megijedt a piac a kormány terveitől
GKI: Akadály lehet az Alkotmánybíróság és az EU intézményei
Gyurcsány: eljött a szabadságharc ideje
– Stabilitás pénztárszövetség: Kormányzati "einstand"
Liga: az állam "lopást követ el" a nyugdíjrendszer átalakításával
SZEMA: Az Orbán-kormány letért a törvényesség útjáról
Gyengült a forint az euróhoz és a svájci frankhoz képest estére
– Vámosi-Nagy Szabolcs: azt a pénzt ott megállítani nem nagyon lehet

Bővebben, időrendben:

7 óra 52 perc
Ismét gyengül a dollár, erősödik a forint

Véget ért a dollár erősödése csütörtök reggelre, az eurót ismét 1,40 dollár felett jegyzik és a forint is erősödik, elemzők nem zárják ki a 270 forint alatti euró árfolyamszintet sem.

A forint a svájci frankkal szemben is erősödött, a szerda délutáni 204 forint feletti frank jegyzések után csütörtök reggel 202,70 körül járt a jegyzés. A forint erősödését támogatta, hogy a piacok pozitívan fogadták , hogy a magyar kormányfő elkötelezte magát az idei és a jövő évi államháztartási hiánycél teljesítése mellett.

12 óra 01 perc
Házbizottság - Képviselői indítványként kerülnek a Ház elé a válságadók

Képviselői önálló indítványként terjeszti a Fidesz az Országgyűlés elé a válságadók bevezetéséről szóló törvényjavaslatot, és azt kéri, hogy tárgyalásukat már a jövő héten kezdje el a Ház. A kormány jelezte, hogy pénteken délután rendkívüli ülést tart, amelyen dönt a jövő évi adótörvényekről. A törvényjavaslatot az ülés hosszától függően pénteken vagy szombaton terjeszti a parlament elé, hétfőn pedig sürgős tárgyalását kéri; a 2011. évi adótörvények általános vitája az október 25-iki héten kezdődik.

12 óra 27 perc
MSZOSZ: 14 havi nyugdíjjal rövidítik meg a munkavállalókat

A magánnyugdíjszámlákra levont járulékok visszatartása az állami költségvetés stabilitása érdekében 14 havi nyugdíjjárulékkal rövidíti meg a munkavállalókat a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) szerint, amely a bejelentett lépések hatását firtató kérdéseire sürgősen választ vár, de legkésőbb az Országos Érdekegyeztető Tanács október 22-i ülésén. A kérdések: mikor, miből, és milyen feltételekkel kapják vissza a munkavállalók a tőlük most "kölcsönvett" összeget; milyen tervek vannak az állami felosztó-kirovó nyugdíjrendszerbe való visszalépés könnyítése, a bárki számára megnyíló lehetőség érdekében.

13 óra 26 perc
Matolcsy: az állampolgárok befizetett pénze nagyobb biztonságban van az állami nyugdíjkasszában

Matolcsy György szerint egyetlen magánnyugdíj-pénztári tagot sem ér kár amiatt, hogy az állam 14 hónapra felfüggeszti átutalásait a magánnyugdíjpénztárak számára. A havi 30 milliárd forint átutalás az állami nyugdíjkasszába megy. Azt egyelőre még tanulmányozzák, hogy ezt milyen módon ismerjék el a tagok számára. A magánnyugdíj-pénztári átutalások felfüggesztése havonta 30 milliárd forint teher alól mentesíti az államot, amit a kormány az idén 3,8 százalékos költségvetési hiánycél tartására, míg jövőre a nagy gazdaságpolitikai áttöréseket segítő reformok végrehajtására használ fel.
A miniszter kifejtette, hogy 12 éve működik a magánnyugdíjrendszer, de a kormány nem elégedett vele, és el kell gondolkodni a jövőjén. Megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy újból vissza lehessen menni, illetve belépni az állami nyugdíjrendszerbe. Mindenkinek joga van szabadon dönteni arról, hogy az állami, vagy a magánnyugdíjpénztári tagságot választja, ugyanakkor szerinte az állampolgárok befizetett pénze az előbbi rendszerben nagyobb biztonságban van.

13 óra 48 perc
Esik a forint, adják az államkötvényeket - Megijedt a piac a kormány terveitől

A magánnyugdíjpénztárak lehetséges eltűnése aggasztja a befektetőket, ezért adják a hosszú lejáratú állampapírokat. A kasszák sok állampapírt vesznek, ha eltűnnek, jelentősen megzuhanna az állampapírvásárlás. Kolba Miklós, az ING Bank devizakereskedője szerint leginkább a bejelentések nyugdíjrendszert érintő része most a forintgyengülés és álllampapírpiaci hozamemelkedés mozgatórugója. Ő úgy látja, az csak egy dolog, hogy a kormány igyekszik betartani az államháztartási hiánycélokat, ugyanakkor az is számít, hogy ezt milyen módon éri el. Ha a magánnyugdíjpénztárak eltűnnek a piacról, akkor ki fogja a részvényeket, illetve az állampapírokat venni a magyar piacon? - tette fel a kérdést a kereskedő.

14 óra 05 perc
GKI: Akadály lehet az Alkotmánybíróság és az EU intézményei

A magánnyugdíj-pénztári befizetések átirányításánál a kormányzati kommunikációban is felmerült az érintettek kompenzálásának szándéka. Ha azonban a kompenzáció például a 2012-ben újrainduló magánpénztári befizetések kiegészítésével történik, akkor a most átirányítandó befizetéseket aligha engedi majd az Eurostat kormányzati bevételként elszámolni. A GKI szerint a magánnyugdíj-pénztári befizetések elterelése azt jelenti, hogy az államháztartás egyensúlyi helyzete – módszertani jellegű változtatások nélkül – 2010-hez képest 2011-ben GDP-arányosan nem 1 százalékponttal javul, hanem néhány tizedszázalékkal romlik. Ezt az EU intézményei erős kritikával illethetik a konvergenciaprogram tárgyalása és a jövő év első felében meginduló szorosabb gazdaságpolitikai konzultációk során. Mindezek miatt – ha az Alkotmánybíróság vagy az EU intézményei a költségvetés készítésekor feltételezettől eltérő döntéseket hoznának – a jövő évi költségvetést a végrehajtás során súlyos, kiigazító intézkedéseket követelő csapások érhetik.

14 óra 33 perc
Gyurcsány: eljött a szabadságharc ideje

Gyurcsány Ferenc blogja: „Orbán belenyúl a zsebünkbe. Büszke zsebtolvajként ráadásul úgy tesz, mintha ebben semmi kivetnivaló nem lenne. Az ötvenes években a békekölcsön is tisztességesebb volt ennél. Akkor legalább formálisan nem volt kötelező megvenni az ország újjáépítését finanszírozó államkötvényt, még akkor sem, ha nyilvánvaló nyomást gyakoroltak az emberekre. De legalább a látszatra vigyáztak. Sőt, a pénzt előbb-utóbb, igaz csak sok évvel később visszaadták. Most szó sincs erről. Most jön Orbán és elveszi a pénzünket. Hárommillió ember megtakarítását, azokét, akik a jövőjükre gondolva takarékoskodnak. Ez nem szabadságharc, ez megalázás, ez állami tized kivetése. El a kezekkel a pénzünktől, miniszterelnök úr!”
„Ez nem kormányzás, ez szabad rablás. Tényleg eljött a szabadságharc ideje. De ezt nem a kormány folytatja a világ ellen, hanem nekünk kell elkezdeni a kormánnyal szemben.”

15 óra 23 perc
Stabilitás Pénztárszövetség: kormányzati "einstand" a magánnyugdíjpénztári befizetések befagyasztása

Havonta átlagosan 10 ezer forint egyéni számlán elhelyezett nyugdíjcélú megtakarítást von el a kormányzat több mint 3 millió magyar munkavállalótól – állapította meg a Stabilitás Pénztárszövetség elnöksége. Juhász Istvánné főtitkár szerint a kormányfő által bejelentett, a pénztárakat érintő intézkedések az ötvenes éveket idéző, burkolt államosítást jelentenek. A kormányzati bejelentés azt jelenti, hogy a magánynyugdíjpénztár-tagok bruttó béréből levont 8 százalék nem kerül rá az egyéni számláikra 2011 végéig, vagyis nem az egyéni megtakarításokat gyarapítja, hanem a költségvetésbe, a társadalombiztosítási rendszerbe folyik be. A tervezett kormányzati intézkedés minden, jelenleg is aktívan dolgozó, adót és járulékot fizető, 20 és 50 év közötti magyar állampolgár jövőjét és időskori biztonságát teszi kockára rövid távú fiskális érdekek miatt. 5,34 millió pénztártagról és 3727 milliárd forintnyi pénztári vagyonról van szó, és egy sokéves munkáról, amellyel felépítették a társadalombiztosítás kettes és hármas pillérét. A pénztárszövetség aláírásgyűjtésbe kezd és az Európai Tanácshoz fordul.

16 óra 36 perc
Liga: az állam "lopást követ el" a nyugdíjrendszer átalakításával

A magánnyugdíjpénztári átutalások szerdán bejelentett felfüggesztésével a szerint az állam egyszerűen lopást követ el. Az APEH csak a postás szerepét tölti be a nyugdíjjárulékok továbbutalásával, és amennyiben a célzott járulékokat nem kézbesíti a munkavállaló nevére szóló magánnyugdíjpénztári számlára, azzal követi el a lopást az állam. Ezen az sem változtat, ha "ez csak egy időleges kényszerkölcsön". A tervezett intézkedés nemcsak alkotmányos alapjogokat - mint például a magántulajdon védelme - sért, de a Fidesz választási programjával is ellentétes, hiszen abban "Orbán Viktor megígérte, hogy nem a kisemberek, az adófizetők és a munkavállalók pénzén fogja rendezni az ország adósságait". Ezzel pedig éppen hogy attól a három millió magánnyugdíjpénztári tagtól venne el évi 400 milliárd forintot, akiknek egy jelentős része törvényi kötelezettség miatt nyitott ilyen számlát, nem pedig azért, "mert úri kedve úgy diktálta".
A Liga szakszervezetek csak remélik, hogy a miniszterelnök szerdai beszédében elhangzott – "nehezen értelmezhető – nyugdíjpénztári elvonást csak a sajtó értette félre, és valójában az állam nem tervezi a magánnyugdíj-pénztáraknak szánt pénzek visszatartását".
[Nem a sajtó értette félre – lásd az eredeti szöveget]

18 óra 03 perc
SZEMA: Az Orbán-kormány letért a törvényesség útjáról

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap bejelentette, hogy a hatályos törvényeket figyelmen kívül hagyva, a létező polgárjogi szerződéseket semmibe véve, a kormány nem fogja a magánnyugdíjpénztári tagok által befizetett összegeket a pénztáraknak utalni. Ez azt jelenti, hogy a kormány a "közérdekre" hivatkozva elveszi, illetve ellopja több mint 3 millió ember pénzét. A kormány ily módon visszaél a hatalommal, hivatalból elkövetett károkozással, sőt köztörvényes cselekedetekkel vádolható. Orbán kormánya az elmúlt napokban elkezdte az államosítást, és számos ágazatra vonatkozó újabb adókat jelentett be. Amennyiben a parlament ezeket az intézkedéseket megszavazza (ahogyan az például a hét elején történt), jogkövető állampolgárok és vállalatok számára csupán az a lehetőség marad, hogy az alkotmánybírósághoz, illetve nemzetközi szervezetekhez forduljanak, vagy pedig kivonuljanak az országból. A több mint hárommillió magánnyugdíjpénztári tag azonban nem tudja elhagyni az országot, nem tud egyenként bíróságokhoz rohanni. A kormány ellen összefogásra van szükség. A magánnyugdíjpénztárak minden eddig bejelentett lépését támogatjuk, és azt kérjük mindenkitől, hogy lépjünk fel együtt: ne engedjük, hogy a kormány bárkinek a jelenlegi vagy jövőbeli jövedelmét hatalmi szóval konfiskálja.

20 óra 11 perc
Gyengült a forint az euróhoz és a svájci frankhoz képest estére

Gyengült a forint csütörtök estére az euróval és a svájci frankkal szemben a reggeli és a délutáni szinthez képes a nemzetközi bankközi devizapiacon. Röviddel 20 óra előtt 274,35 forint ért egy euró. Délután fél ötkor 274,08 forinton, reggel 271,95 forinton jegyezték az eurót, árfolyama 275,30 és 270,74 forint között mozgott csütörtökön eddig. Az euró szerda este 271,98 forintot ért, ehhez képest csütörtök estére a forint 0,71 százalékkal gyengült az euróval szemben.

És a plusz egy, 2010. október 13-án
Vámosi-Nagy Szabolcs Kálmán Olga műsorában,

„– Azt a mondatot magyarázza meg nekem, amit Orbán Viktor mondott, hogy havonta 30 milliárd forintnyi összeget folyósít az állam ebbe a pénztárba. Miért?

Vámosi-Nagy Szabolcs: - Nem tudok róla, tehát a válaszom az, hogy nem tudok rá válaszolni. Én nem élőben hallottam a beszédet, hanem a sajtóban olvastam, amit leközöltek, és abból nekem nem áll össze ez az egész. Lehet, hogy van valami konkrét ok, a részleteket kéne megismerni. Azt, ami itt elhangzott, hogy a nyugdíjpénztári tagtól levonja a munkáltató, beutalja az APEH-hoz, és azt a pénzt ott megállítani, hát azt nem nagyon lehet – illetve lehetni mindent lehet –, ugyanis ez a társadalombiztosítás rendszerének az egyik pillére, és a társadalombiztosításra alkotmányos alapelv, hogy az ezen a címen beszedett pénz csak erre fordítható. Következésképpen, ebben a logikában nekem ez nem áll össze. Valószínűleg, ha több részletet tudunk, akkor jobban értékelhető lesz. Nem igazán értem, megmondom őszintén.
[…]
Induljunk ki abból, hogy a múltkori parlamenti beszédben a 29 pontnál is elhangzott egy olyan mondat, hogy az ingatlan-bérbeadóknak a jövőben nem kell egyéni vállalkozói igazolványt kiváltani. Itt a probléma az volt, hogy előtte sem kellett. Aztán amikor megjelent a törvény, akkor derült ki, hogy mire gondolt a miniszterelnök úr, jelesül, hogy amortizálhat, és nem kell adószámot kiváltania, amennyiben áfát nem akar érvényesíteni. Tehát a konkrét intézkedésben szó sem volt az egyéni vállalkozói igazolványról. Ezt azért mondom, hogy itt ugye nyilván politikai beszédekről van szó, szakmai tartalommal, de nem precizitással. Ami megjelent, azt én nem tudom értelmezni.
[…]
Ugye nincs más magyarázata a mondatnak, mint hogy az, amit én eddig befizettem a magánnyugdíjpénztárba, az most stop, nem a magánnyugdíjpénztárba megy, hanem az államiba.
– Azt nem nagyon veheti kölcsön az állam, ilyen formában semmiképpen nem, esetleg már magától a magánnyugdíjpénztártól, de ott is vannak tilalmak, éppen a betétes érdekében. Várjuk meg.”


Forrás: MTI, Index, Világgazdaság online, ATV

Lásd még Balogh S. Éva írását: Parragh László csempéi


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!