rss      tw      fb
Keres

Századvégről – görbe tükörben(Az alábbi írást a Századvég szobordöntésre vonatkozó felmérése ihlette, amely szerint nem tetszik a szobordöntés a magyar lakosságnak. A felmérés itt olvasható.)
A Századvég közvéleménykutatása szerint a magyar lakosság döntő többsége úgy véli, hogy túlmennek a jó ízlés határán azok a felmérések, amelyeket a Századvég szakértői publikálnak. A Századvég legfrissebb kutatása az intézet módszereinek ismertségét és társadalmi megítélését vizsgálta a felnőtt korú magyar lakosság körében.


A 2013. szeptember végén készített közvéleménykutatás tanúsága szerint a megkérdezettek többségének romlott a véleménye a Századvég módszereiről és statisztikáiról. Míg a Századvég közvéleménykutatási módszereinek ismertsége kifejezetten magas, a lakosság 85 százaléka értesült arról, hogy felméréseket végeznek, ugyanakkor a megkérdezettek több mint háromnegyede (77 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy a felmérések hiteltelenek és manipuláltak. Csupán a megkérdezettek 13 százaléka gondolta azt, hogy a Századvég akciói a jó ízlés határain belül maradnak.


A kutatás tanúsága szerint közel minden második lakosnak (a válaszadók 46 százalékának) tudomása volt arról, hogy hasonló megtévesztő statisztikai felméréseket évtizedekkel ezelőtt végeztek az Egyesült Államokban, és a válaszadók 24 százaléka arról is hallott, hogy ott annyira nevetségesnek tartották őket, hogy kabarétréfák állandó célpontjaivá váltak.


A megkérdezettek 12 százaléka arról is olvasott, hogy a manipulált politikai felmérések „atyja”, az idősödő amerikai Arthur J. Finkelstein, sajtóhírek szerint, a Századvég csoporttal áll szerződéses viszonyban. (Erről részletesen itt olvashatnak.)


A megkérdezettek 26 százaléka meglepetését fejezte ki afelett, hogy a Századvég ilyen, már régen elavult politikai trükkökkel operál, és csak 18 százalékuk nem hitte el, hogy a felmérések készítéséért a Századvég csoport ténylegesen pénzt is kap.*
A szerk. megj.: lásd például az Index 2012. februári (Milliárdos megbízást kapott a Századvég) és áprilisi (Az Orbán-kormány agya, a hatvanfős Századvég) írását arról, hogy a Századvég 3,1 milliárd forint keretösszegű tanácsadói szerződést kötött a kormánnyal, illetve az Origo 2012. decemberi cikkét arról, hogy „egymást átfedő munkákért, megismerhetetlen dokumentumokért, áttekinthetetlen rendszerben fizetett ki az állam eddig már több mint 1 milliárd forintot a Fideszhez több szálon kötődő Századvég-csoportnak”.