rss      tw      fb
Keres

Lánc, lánc, Fidesz-láncA bajai 32-es választókör dokumentált szavazószállítása és irreálisan magas Fidesz-győzelme mögött sokan szervezett láncszavazást tételeznek fel. A láncszavazás lényege azonban az, hogy feltűnés nélkül bonyolítható le: a megbízó bárhol – férfiaknak a kocsmában, öregasszonyoknak akár a templomban – átadhat egy már beikszelt szavazócédulát azzal, hogy a szegény rászoruló megkapja a fizetségét, amennyiben visszahozza az ő kitöltetlen szavazócéduláját.


Ez nagyon megbízhatóan működhetett pár választáson át, amíg el nem terjedt a hír, hogy érvénytelenítheted a szavazatodat, ha például a szavazófülke magányában behúzol egy extra x-et a szavazócédulára – és ha nem adsz le érvényes szavazatot, talán nem is követsz el börtönnel büntethető választási csalást –, meg aztán bosszút is állhatsz a kiszolgáltatottságodat kihasználókon. El tudom hát képzelni, hogy Orbánék meg sem próbálták alkalmazni ezt a már rég leleplezett csalási technikát. Ez a sunyi módszer különben sem illik a kétharmaddal jussukként kezelt arrogáns hatalomkiterjesztéshez, amelyről a választási jog korlátozása kapcsán korábban már írtam is.


Ezt az arroganciát figyelhettük meg a bajai videón, és ez tette szükségtelenné a macerás láncszavazást: mindenkivel elhitették, hogy ők azt tesznek, amit akarnak, rájuk nem vonatkozik semmilyen törvényes korlátozás. Ezek alapján elképzelhetjük, hogyan mehetett a szervezett szállítás.


Az autó lassít egy kis háznál, majd megáll, és a leengedett ablakon kikiabál egy testes ember, akit arrafelé mindenki csak bossznak hív:


– Hé, kölök, küldd ki az apádat!


A gyerek ijedten beszalad a házba, és pillanatokon belül az apjával tér vissza.


– Te Lajos, hogyhogy még nem mentél szavazni? Talán nem emlékszel, miben maradtunk? – szól rá a bossz. Lajos motyog valamit, mire a bossz az okostelefonjára mutat: – Itt látom az sms-emben, hogy még nem szavaztál. Állj itt két percen belül az asszonnyal, visszajövök értetek. Ne feledjétek a személyiket.


A bossz elhajt, majd hamarosan egy asszonnyal a hátsó ülésen tér vissza. Lajos felesége komaasszonyként üdvözli, és beül melléje. Lajos meg a bossz mellé.


– Hol kapjuk meg a szavazócédulát? – kérdi a „jó napot, bossz” után.


– Nem vacakolunk a szokásos lánc-marhasággal, amit a múltkor már megtanultatok. Itt van, nézzétek meg mindhárman jól, hová megy az x, de nem adom oda, és ne hozd ki nekem, amit ott kapsz. Sőt a pénzt már most odaadom az asszonyoknak. A tiedet, Lajos, leírom abból, amivel tartozol. Ha nem oda ikszeltek, ahová kell, tudni fogjuk, mert tudjuk, hányatokat viszünk oda, aztán ha nem kapunk annyi plusz szavazatot, megnézhetitek magatokat...


Mindhárman oda tették az x-et, ahová kellett. Úgy, mint a többi hetven-valahány, akik hasonló instrukcióval a saját lábukon mentek szavazni, vagy akiket talán az eredetileg tervezettnél is nagyobb számban kellett az urnákhoz szállítani, amikor a többi választókörből jelentették a szervezőknek, hogy a vártnál is több Teket Melinda-támogató jelent meg náluk, mert hogy felismerték őket. Ott szúrhatták el, hogy az ötből csak egy választókört szerveztek meg ilyen hatásosan, és így abban az egy körzetben olyan sok embert kellett az urnához vinniük, hogy az felhívta a figyelmet a csalásra – sőt az extra szavazatok egymagukban, videók nélkül is indokolták volna az eset kivizsgálását.Baja fideszes polgármestere – MTI/Koszticsák Szilárd

Nagyon sok lehetséges módja van a választási csalásnak, nemcsak a „Pénz volna karika, forduljon ki Marika, Marikának lánca”. Hiába fogunk tehát nagyon figyelni a notórius 32-es körben az újraválasztás napján – október 13-án – minden arra járó autóra, biztosra vehetjük: Orbánék szervezett szállítás nélkül is bevethetik az effajta megfélemlítést, vagy éppen új trükköket az évek során jól felszerelt fegyvertárukból, amelyből az új választási törvény szerint január 1-je után már majdnem minden törvényesen lesz alkalmazható. Feltételezhetjük tehát, hogy Baja csak a szervezett szállítás és sms-irányítás próbafutama volt számukra.


Azért, ami Baján történt, akár hálásak is lehetünk, mert felhívta a figyelmet arra, hová jutottak Orbánék a demokrácia leépítésében, és mivel kellene szembenéznünk 2014-ben, miután életbe lépnek a Fidesz magára és csalási technikáira szabott választási szabályai. Baja után nem várhatjuk tétlenül, hogy egy olyan választási rendszerben kelljen szemben állnunk a most már bizonyítottan csaló Fidesszel – és a magát kereszténynek nevező, de a csalást szó nélkül elfogadó szövetségesével –, amelyből kiirtották vagy béklyóba kötötték a demokratikus választás minden alapelvét. Rá kell kényszerítenünk a kormányt – ha kell, a nyugati demokráciák és intézményeik, valamint a szabad világ közvéleményének segítségével –, hogy a ciklusa végére kiírt választást annak a választási rendnek az alapján tartsák meg, amellyel ők kerültek kormányra. És az ő szabályzatuk csak a ciklusuk után lépjen életbe. Mert: „Ahol a hatalom szabja meg a saját leválthatóságának szabályait, ott nincsen demokrácia – és sosem lehet.
Bitó László, író