rss      tw      fb
Keres

BalázsrulA Blikk úgy tudja – alighanem jól tudja, hiszen hosszú bekezdéseket idézett Balázs Péter vígszínházi igazgató-jelölt pályázati anyagából –, hogy Balázs, ha kinevezik, „tisztogatni” fog. Leépít. (Vajon kit, kiket?) A Blikk információját talpas kémeim közléseiből megerősíthetem. Magánúton „irtásról” beszélt a haverjaival.


Vannak dolgok azonban, amelyeket nem értek. Mindjárt a legelső: a szolnoki színház jelenlegi igazgatója, a Víg hajdani művésze honnan veszi magának a bátorságot, hogy ítélkezzen arról, ki méltó és méltatlan a legnagyobb pesti színház tagságára? Amikor Latinovits dohogott, és egy klasszikus könyvben meg is írta (Ködszurkáló, 1973), mi a baja a színházával, a színészettel, a hivatással, mik az eszményei, amelyekből beteljesülni keveset lát maga körül, az nem csak óriási feltűnést keltett, hanem Latinovits színészi teljesítményei okán mindenki komolyan is vette. Arról nem is beszélve, hogy a Ködszurkáló irodalomnak is nagyszerű volt.


Na de Balázs? A „nagy Vígben”, a Várkonyiéban, ahol egyszerre volt jelen Latinovits, Darvas, Tomanek, Páger, Somogyvári, Bárdy, Básti, Tordy, Bitskey, Bilicsi etc., a mai szolnoki igazgató ügyes és tehetséges, sőt népszerű karakterszínész volt, nem több. Akármit is gondol magáról ennyi év távlatából.


Gondolni viszont gondol. Például azt, hogy viselkedési normákat ír elő az általa majd vezetni remélt teátrum művészeinek. Namármost, ha viselkedési norma az, hogy valaki hosszú éveken át biodíszletként ácsorog Orbán Viktor kampányrendezvényein, mint ő tette, akkor jaj mindenkinek. (Leszámítva azokat, akik utálják Eszenyi Enikőt, mert ilyenek is vannak.)2006. március 15. – Fidesz-nagygyűlés a Dózsa György-szobornál – fidesz.hu

„Szellemiségében gyökeresen átalakuló társulatot” vizionál Balázs. Hivatkozik Ditrói Mór és Jób Dániel örökségére. Talán együtt vacsorázott velük? Úgy száz éve? Büszkélkedik azzal, hogy őt Várkonyi szerződtette vidékről. Nyilván mert tehetséget látott benne. Viszont a „tehetség” szó a Blikk által idézett pályázati részben idézőjelben szerepel, amihez csak tapsolni tudok, ha a direktorjelölt magára értette és nem azokra, akikkel (olykor) együtt lépett színpadra.


Amúgy Balázs Pétert nem értem. Ismeri a „Magas ez neked, mint sertésnek a stelázsi!”- mondást? Ha nem, gondolkodjék el rajta. Ugyan miért nem jó neki a szolnoki Szigligeti színház, ahol még évekig csöndben direktorkodhatna, minden medált megkaphatna?Látogatóban a szolnoki színházban – MTI

Most 70 éves. Honnan a becsvágy, amely előre hajtja? Csak be akarja takarítani az Orbán-hűség vetését vagy komolyan gondolja, hogy a Víget az ő – a két világháború közötti időkre visszatekintő anakronisztikus – nosztalgiájával előre lehet lendíteni? S ha előre, akkor hová? A Víg remekül megy, amiképp Alföldi idején a Nemzeti. (Vidnyánszkyt kivárjuk.) Nincs rajta lendítenivaló. Eszenyi Enikő, a pályázótárs meg színésznek is, rendezőnek is ezerszer különb Balázs Péternél. Tudom, ez ma, amikor „egy morzsát se az ellenségnek” ideológiája uralkodik el minden fölött, nem számít.Balázs Péter a vasárnapi Fidesz-kongresszuson Semjén Zsolttal – MTI

De – most privátra fogom – Péter, aki együtt jártál velem (meg Haumannal, Ernyeivel is) a Toldyba, nem volna helyesebb, mint ott, megint szavalóversenyekre járni, s olykor nyerni is, mint a Víg trónjára pályázni? Igaz, téged nem köpködtek le, mint Haumannt, csak azért mert 56 után KISZ-titkár volt, de ezt az „útlevelet” majdnem fél évszázada állították ki, ma már semmit sem ér. Nincs használatban. „Elegáns stílust” vársz az általad vezetett Víg művészeitől. Példát adhatnál e stílusról azzal, hogy a pályázattól visszalépsz, és nem teszed magad közröhej és közutálat tárgyává. Habár… A tőről metszett fideszeseket az ilyesmi soha nem érdekelte, kivált, ami a röhejt illeti. Csak a szóvivőket (Selmeczi, Kocsis, Hoppál, Zsigó) kell nap mint nap hallani, és az embernek a szőr áll fel a hátán. Tiszta szerencse, hogy egyik se akar színházat igazgatni. Legfeljebb igazgatót kinevezni.
Aczél Endre újságíró