rss      tw      fb
Keres

Emmi: a pontos várólisták kialakítása a cél


MTI 2013. szeptember 30., hétfő 20:26

Szeptembertől új szabályok alapján követik nyomon a kórházi várólistákat, a listán szereplő és az ellátott betegek adatait havonta összevetik, hogy minél pontosabbak legyenek a várólisták - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága hétfőn az MTI-vel.

A közlés szerint amennyiben a kórházak várólista-vezetésében olyan hiba található, amely veszélyeztetheti a magas színvonalú és biztonságos betegellátást, az adott intézmény következményekkel számolhat.

A szankcionálás azonban nem öncélú - írták -, mindez azért történik, hogy a betegek hozzájuthassanak az ellátáshoz. Éppen ezért az első négy hónapban a kórházakkal csak tudatják, hogy ha hibáznak, „éles helyzetben” milyen következményekkel kellene számolniuk.

Az a cél, hogy a kórházak minden esetben bevezessék a helyes várólista-kezelést, és a büntetéssel az államtitkárság nem forrásokat akar elvonni a betegellátástól - olvasható közleményben.

Emlékeztettek arra, hogy a jelenlegi kormányzat elődjétől átláthatatlan, betegazonosításra alkalmatlan „várólista-adathalmazt” örökölt. Korábban nem volt ugyanis egységes és ellenőrizhető kimutatás a várakozók számáról, illetve a várakozási időről.

Jelenleg a központosítás után az adatok tisztázásánál tartanak. Az eddigi elemzések alapján egyértelmű, hogy a beteg a számára prognosztizált várakozási időkkel szemben ténylegesen sokkal hamarabb kapja meg az ellátást.

A közlés szerint az egészségügyért felelős államtitkárság ahogyan eddig, a továbbiakban is folyamatosan ad a betegellátáshoz nélkülözhetetlen, hiteles információkat.

A Népszabadság hétfői számában az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) belső vizsgálata hivatkozva írt arról, hogy súlyosan torzak a kórházak műtéti várólistái. A lap szerint az egészségbiztosító megkezdi a hibás információkat szolgáltató egészségügyi intézmények bírságolását.

Mint írták, az OEP novembertől bünteti a pontatlan adatokat közlő és a hibás várólisták korrekcióját szabotáló kórházakat. Az egészségpénztár minden egyes hibáért 30 ezer forintos büntetést ró ki, és az eset ellátásáért járó finanszírozást sem utalja mindaddig, míg az adott intézmény nem korrigálja a hibáját. Emiatt egyes nagy kórházak akár ötvenmillió forint havi bevételtől is eleshetnek - írta a lap.

A Népszabadság szerint az egészségbiztosító belső vizsgálatából kiderült, hogy az adatok több mint 20 százaléka hibás. A listára tett 62 ezer beteg helyett a valóságban csak 54 ezren várnak műtétre. Azt is megállapították, hogy a köztudatban élő, többéves várakozási idővel szemben jelenleg egyetlen olyan beavatkozás sincs Magyarországon, amelyre egy évnél többet kellene várni.