rss      tw      fb
Keres

Ugyanarra a srófra


Nem győzök csodálkozni. Egy horvát bíróság elfogató parancsot ad ki a legnagyobb magyar vállalat – voltaképp a legtőkeerősebb magyar „multi” és ebben a minőségében az egyetlen ilyen vállalatunk, amelybe százmilliárdos nagyságrendben vásárolta be magát a magyar állam is (vö.Nyeftyeszurgut-részvények) – elnök-vezérigazgatója ellen. Ez államközi konfliktus, akármiképp palástolják is. Bizarr. Nálunk ugyanis olyan kormány van hatalmon, amelyik a horvátokat mindig is kitüntetett bizalommal, sőt szeretettel kezelte. Ha tetszenek emlékezni rá, a néhai, szupernacionalista, szerbfaló Tudjman elnök temetését egész Európa bojkottálta – egyedül Orbán Viktor volt jelen. Aztán nem keveset tett a magyar kormány azért, hogy Horvátország csatlakozhasson az unióhoz. Ez idén júliusban meg is történt, igaz, nem miattunk, de amikor elnökösködtünk (2011), hatalmas erőfeszítéseket tettünk, hogy a horvátok ügyét előbbre vigyük.

A hála, mint tudjuk nem politikai kategória. Tudjman után már három kormány váltotta egymást Zágrábban, s az ő fészekaljából való Ivo Sanader most azért van rács mögött, mert állítólag kenőpénzt vett át Hernádi Zsolttól, a MOL főnökétől. A kenőpénz azt szolgálta volna, hogy a többségi, de mégis kisebbségi (50 százalék alatti) részvénypakettel rendelkező MOL átvehesse az INA olajvállalat irányítását (menedzselését), ami mellesleg meg is történt. A horvátoknak ez fáj, noha a hülye magyar azt gondolja, örülniük kéne, hogy a MOL uralkodik az INA fölött. Egy jótestvér. Aki nem érti őket, nem tud Orbán fejével gondolkodni. Mert a mi délnyugati „testvéreinknek” az agya ugyanarra a srófra jár, mint az övé. Uralkodni akarnak afölött, ami „horvát”, bármi legyen is a részvényarány. Tesznek rá, hogy a MOL magyar. Inkább abban a szellemben gondolkodnak, mint a britek, akiknek a klasszikus mondás szerint barátaik nincsenek, csak érdekeik.

De az vesse rájuk az első követ a Dráván innenről, aki nem akar magyar tulajdonúvá tenni mindent, ami „idegen” kézben van. Sajnálatos módon a horvátok nem kevésbé nacionalisták – akármilyen színezetű kormányuk van, most épp szocialista –, mint Orbán Fidesze, és mivel az INA „nemzeti” olajtársaság, a markukban akarják tartani, akár egy csinált bűnüggyel is. Az egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz. Megjósolom: addig fogják nyomorgatni a MOL-t, így vagy úgy, ameddig az Orbán-kormány a német, francia, olasz tulajdonban levő közműcégeket. Ugyanaz az ösztön hajtja őket, és noha rossz tulajdonosai voltak az INA-nak, ez épp úgy nem zavarja őket, mint mondjuk a pécsi önkormányzatot az, hogy elkergette a franciákat (Suez), de azóta a pécsieknek – dacára az államtól kapott 3 milliárdos ajándéknak – kicsit többe kerül a víz.