rss      tw      fb
Keres

Orbán a kongresszuson: a kormány egységes, a kétharmad sértetlen, Magyarország nem lesz Európa szolgájaOrbán Viktor a Fidesz XXV., tisztújító kongresszusán beszélt szombaton Budapesten, a Millenáris Parkban. Figyelemre méltó, hogy a szabadság-fogalom ezúttal kiterjedtebb értelmezést kapott Orbánnál. Eddig csak szabadságharc formájában létezett, ma már újabb kontextusokban is felmerült a kézhez és a rabláshoz társítva: szabad kezet adni a szabad rabláshoz (mármint hogy az ellenzék ezt akarja). (Az összefoglaló az MTI jelentése és a hvg.hu beszámolója alapján készült.)Az újraválasztott pártelnök (a sejtelmes zöld folt a feje körül nem glória!) – MTI/Koszticsák Szilárd

Egész nap dolgoznak, de ma is a szívükre hallgatnak


Egykori kampányszámukra, a Roxette Listen To Your Heart című dalára utalva, amely többször elhangzott a kongresszuson, azt mondta: ez a dal arra szólított fel 1990-ben, „ne hagyjuk, hogy mások diktáljanak nekünk”. „Mára felnőttünk, benőtt a fejünk lágya, ma már a hajnalok nem egy bezárt diákklub vagy kocsma lépcsőjén találnak minket az élet nagy kérdéseiről vitatkozva.” Egész nap dolgoznak, családfők lettek. Ugyanakkor van, ami nem változott: „mi a mai napig a szívünkre hallgatunk”. Ez adott erőt 2006-ban is, amikor „nem hagytuk, hogy a hazugság erőt vegyen rajtunk. Még akkor sem, ha öntötték ránk reggel, éjjel meg este. (...) Azóta is egy ország várja lélegzetvisszafojtva a választ: vajon mit csinálhatott délután?”


Gyurcsány, Bajnai magára hagyták az általuk elsüllyesztett hajót


Az előző ciklusban a „baloldali kapitányok” sorsára hagyták a 2010 előtt a zátonyra futtatott országot. Egyikük már „a ciklus közben nyúlcipőt kötött”, és lasszóval kellett keresni „bátor utódját”. A hosszúra nyúlt „casting” győztese aztán gyorsan az emberek „nyakába sózott” egy újabb megszorító csomagot, végül ő is angolosan távozott a ciklus végén, még az országot is elhagyta.


Ma azért akarnak ennyien kormányozni, mert Magyarország már jobban teljesít


Most azért nagy a tülekedés a baloldalon, mert érdemes a hatalomra törni: mostanra megint vonzó a kormánykerék, mert a hajó, Magyarország újra működik: erősebb, mint volt, és jobban teljesít, mint korábban, az ország sok fontos csatát megnyer.


Vészmadár elemezők, gáncsoskodó brüsszeli bürokraták, károgó ellenzék


A „vészmadár” elemzők már nagyobb emelkedéssel számolnak, mint maga a kormány. „A mai világban, különösen a mai Európában” nehéz sikeresnek a gáncsoskodó brüsszeli bürokratákkal szemben. Az ellenzék eközben csak károgott, mert szeretnék, ha sikertelen lenne az ország, és ezzel a kormány ellenzékéből az ország ellenzékévé vált.


Rezsicsökkentés: az ő kormánya nem tűri tovább az erőfölénnyel való visszaélést


Kormánya nem tűri el tovább a magánmonopóliumokat, az erőfölénnyel való visszaélést. „Eddig sem voltunk az unió kedvencei, a nagy nemzetközi monopóliumok liblingjei sem mi voltunk, az újabb rezsicsökkentéssel viszont végképp kihúztuk a gyufát.”


Rezsicsökkentés: mindenki fel fog vonulni Magyarországgal szemben


Mindenki fel fog vonulni Magyarországgal szemben, „bülbülszavú bankárok, mohó multinacionális cégek, az őket kiszolgáló brüsszeli bürokraták és az ő hazai apródjaik”.


Rezsicsökkentés: a nehézfiúk bármire készek, hogy visszacsinálják


Mindent be fognak vetni, hiszen ezermilliárdokról, óriásberuházásokról, korábban garantált profitról van szó, ami az ő szemükben már „nem egy renitens közép-európai ország kellemetlen, de azért eredeti csínytevése”, „ez már magasabb súlycsoport, ez itt már a nehézfiúk klubja", így bármire készek, hogy visszacsinálják a rezsicsökkentést, visszaszerezzék az azzal eddig elveszített pénzt, és hogy megakadályozzák a program folytatását.


Az ellenzék a bankoknak és a multiknak ajánl szövetséget a magyarokkal szemben


Ráadásul már most, a választás előtt hét hónappal azt hallani, hogy az ellenzék a bankoknak és a multiknak ajánl szövetséget a magyarokkal szemben, hiszen már most bejelentettek egy 532 milliárd forintos megszorítást.


A választás után újra a multiknak adnának szabad kezet a szabad rabláshoz


A jövő évi voksolást az ellenzék arra akarja majd felhasználni, hogy eltörölje a bank- és a különadókat, a rezsicsökkentést, a családi adókedvezményt, és újra szabad kezet adjon a bankoknak, a spekulánsoknak és a multiknak a szabad rabláshoz.


A volt kommunisták a pufajkát öltönyre cserélték, és a régi dinoszauruszok után már itt vannak a bébiszauruszok


Arra kérte a résztvevőket, soha ne feledjék el, hogy Magyarországot „a volt kommunisták adták a spekulánsok, a bankok és a multik kezére”. „A pufajkát öltönyre cserélték, de az alatta való mentalitás ugyanaz. Vannak, akik azt mondják, hogy a kommunistázás ma már üres beszéd, a kommunisták már kikoptak, a mai MSZP-sek pedig már fiatalabbak, mint mi vagyunk. Meglehet. De én azt gondolom, hogy ahol dinoszauruszok vannak, ott vannak bébiszauruszok is.”


A kormány egységes, a kétharmad sértetlen, Magyarország győzni fog


A „nemzetközi helyet ugyan fokozódik”, de a jelenlegi kormánytöbbség sem megy felkészületlenül a küzdelembe, a kabinet egységes, a parlamenti kétharmad sértetlen, Magyarország ma már elég erős ahhoz, hogy a győzelem esélyével bocsátkozzon a küzdelembe.


Nem vagyunk Európa, a bankok és a multik szolgái


Az ország nem hagyja magát, „nem vagyunk és nem leszünk Európa szolgái”. „Nem vagyunk és nem leszünk sem a bankok, sem a nagyvállalatok szolgái, mi, magyarok a magunk urai vagyunk, és nem akarjuk, hogy mások mondják meg nekünk, miként seperjünk a saját házunk táján.”


2014 a rezsiharc éve lesz, a harc terepe pedig a választás


Meg fogják védeni Magyarország gazdasági függetlenségét és a rezsicsökkentést is. 2014 a rezsiharc éve lesz, a harc terepe pedig a választás.


Nem lehet lustálkodni, választást kell nyerni


Végül a jövő évi választás előtti munka elvégzésére buzdította a kongresszus résztvevőit.


Az új választási rendszerben minden voksra szükség van, az összes begyűjthető szavazatot be is kell gyűjteni. Ehhez mindenkinek minden munkát el kell végeznie a maga területén, nem lehet kiengedni, nem lehet lazítani, lustálkodni. „Győzni fogunk, de csak úgy (...), ha fel tudunk nőni a feladathoz.”


Neki tartozik 25 évvel, aki nem végzi tisztességesen a kampánymunkát


Beszédét azzal zárta, hogy Magyarországnak már csak egy csatát, a gazdasági függetlenség csatáját kell megnyernie. „Aki nem végzi el tisztességesen a munkát, nem ad bele mindent, és nem teszi meg azt, amit a helyzet megkövetel, az jön nekem 25 évvel” (a politikában eltöltött éveire utal). „Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!”