rss      tw      fb
Keres

Bajai választás: Meg kell ismételni a szavazást az egyik szavazókörben



Baján vasárnap tartottak időközi önkormányzati választást. A Fidesz jelöltjére, Kovács Csabára 467-en szavaztak. Második helyen Teket Melinda, az MSZP, az Együtt – A Korszakváltók Pártja és a Demokratikus Koalíció közös jelöltje végzett, 406 szavazattal. A Jobbik jelöltje, Markó György a szavazatok 8 százalékával harmadik lett, míg a negyedik induló, az LMP jelöltje, Ikotity István 4 százalékot ért el. (Lásd korábbi összefoglalóinkat: Alacsony részvétel mellett a Fidesz jelöltje nyerte a bajai választástA bajai választás utózöngéi)


A Bíróság döntése: a szavazók szervezett szállítása kampánycsendsértés


A Kecskeméti Törvényszék illetékes bírói tanácsának szombati határozata szerint meg kell ismételni a szavazást a bajai 32-es számú szavazókörben. A Kecskeméti Törvényszék bírói tanácsa határozatával megváltoztatta a Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Bizottság másodfokú, elutasító határozatát.
A bírói tanács megállapította, hogy szeptember 22-én a bajai 3. választókerületben az időközi önkormányzati választáson a 32-es szavazókörben kampánycsend sértés történt, ezért ebben a szavazókörben meg kell ismételni a választást. Az ok: a választói akaratot befolyásolta az, hogy szervezetten szállították az embereket a szavazásra. A bírói tanács a rendelkezésre álló bizonyítékokat kompletten értékelte. A becsatolt videofelvételek és a hanganyagok, valamint a meghallgatott tanúk vallomása és egyéb rendelkezésre álló adatokat alapján állapította meg a kampánycsendsértést. Az ellenzéki pártok az interneten látható felvételre is hivatkozva nyújtották be panaszukat. Szerintük a felvételen egy férfi „kifejezetten elismeri, hogy szervezetten szállít szavazókat a szavazókörbe”.


A Bács-Kiskun megyei területi választási bizottság szerdán másodfokon helybenhagyta a bajai választási bizottság korábbi döntéseit, vagyis elutasította a voksolás végeredményét megkérdőjelező fellebbezéseket. A törvényszék szerint a Helyi illetve Területi választási Bizottság helytelenül járt el, mikor elutasította a az eredményt megtámadó kifogást. A bizottságok érve az volt, hogy a felvételek és a beszámolók nem támasztják alá, hogy történt szervezett szállítás, illetve ezzel megvalósuló ingyenesen juttatott szolgáltatás, továbbá, hogy a szolgáltatás alkalmas volt-e a választói akarat befolyásolására, illetve az sem derül ki, hogy a fölvételek hol készültek.


A Kecskeméti Törvényszék azonban leszögezi, hogy egyértelműen beazonosítható a fölvételek helye, így az egyik tanú – aki a túloldalról figyelte napközben a szavazókör történéseit – vallomása bizonyítékokkal alátámasztható. Eszerint a nap folyamán délelőtt és délután többször is, párhuzamosan Ajtai Tibor [a Lungo Drom egyik vezetője], és „egy Lakatos vezetéknevű” férfi személygépkocsival szavazókat szállított a szavazókörbe, majd onnan el. A Lakatos nevű személy a helyszínen el is mondta, hogy többször fordult az általa vezetett autóval szavazókat szállítva.


A törvényszék a fölvételeket értékelve azt is megállapította, hogy „a Lakatos nevű személy” azt mondja, hogy „hátrányos helyzetű öreg hölgyeket hordok be, akik nem tudják megoldani, hogy ide jöjjenek”, „ebben szerintem nincs semmi törvény..., nem buszokkal hordom a választókat, hanem ...kocsival”. „A felvételen tisztán kivehető az is, amikor ugyanez a személy az előző mondatai után visszaindul az autójához, amelybe azonban nem száll be, hanem meglát valakit, akihez az úton áthaladva a következő kérdést intézi: „Elnök Úr! Van olyan, hogyha háromszor itt vagyok vagy akár tízszer, az valami jogot sért..törvényvétség?” A válasz egy rövid időre látható férfitól érkezik: „Semmi....ötvenszer is.” Ezt követően a férfi ismét visszaindul az autójához, amelybe időközben négy ismeretlen személy szállt be”.


A törvényszék mindezek alapján arra a következtetésre jutott, hogy „a bajai 32. szavazókörbe a választók szervezett szállítása történt. A szervezettség tényét a törvényszék azért állapította meg, mert a választók személygépkocsival, több fordulóban történő szállítása mindenképp összehangolt tevékenységet feltételez”.


A törvényszéken szombat délelőtt tartott nyilvános tárgyaláson két tanút hallgattak meg. Először Széll Péter, Baja korábbi szocialista polgármestere – aki a bíróság előtt kijelentette, hogy vállalja a nyilvánosságot – beszélt arról, hogy a baloldali pártok szövetségének képviseletében ellenőrizték a 32-es szavazókör környékét, mert olyan információt kaptak, hogy szervezetten fogják szállítani az embereket a voksoláshoz. Videofelvételeket készítettek, amelyekkel tudják azt igazolni, hogy szervezetten szállították szavazni az embereket. A másik meghallgatott tanú szerint a szavazókörből sms-üzeneteket küldött a szavazóköri bizottságban hozzá hasonlóan az egyik jelöltállító szervezet által delegált tanú.



MSZP, Együtt-PM: a Fidesznek papírja van arról, hogy csalt Baján


Az MSZP és az Együtt-PM szerint mától a Fidesznek papírja is van arról, hogy csalt Baján, és bebizonyosodott az is: csalás nélkül a rezsim alulmaradt volna a kormányváltók szövetségével szemben. Azt követelik, hogy Zsigó Róbert, „a rezsim bajai helytartója” viselje a következményeket: mondjon le polgármesteri tisztségéről és távozzon a közéletből!


Mesterházy Attila MSZP-elnök és Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője közös közleményben ismerteti, hogy a bíróság megalapozottnak találta az MSZP, a DK és az Együtt-PM szövetség panaszát*: a bajai időközi választáson valóban olyan szabálytalanságok történtek, amelyek döntően befolyásolhatták a választás kimenetelét. A bíróság új választás kiírását rendelte el abban a választókörben, ahol az ellenzék választási csalásra utaló szabálytalanságokat, trükközéseket figyelt meg és dokumentált. „A mai nap üzenete az, hogy a Fidesz legyőzhető, mert az emberek többségének elege lett az erőszakos, hazug és korrupt rezsimből. És a Fidesz legyőzendő, mert csaló. Tiszta versenyben, csalás nélkül Baján sem tudta volna legyőzni a kormányváltók összefogását.”


Mi továbbra is tisztességes eszközökkel, de a korábbinál is nagyobb éberséggel készülünk a megismételt választásra, ahol le fogjuk győzni a Fidesz, írja Mesterházy Attila és Bajnai Gordon.


* A szerk. megj.: „Fontos mérföldkő a mai nap. A bíróság megalapozottnak találta az MSZP, a DK és az Együtt-PM Szövetség panaszát”, így szól Bajnai és Mesterházy (bocsánat: Mesterházy és Bajnai) közös közleményének első mondata. Vagyis a három párt nemcsak közösen támogatta a bajai jelöltet, hanem együtt fordult a választási bizottsághoz is a csalás miatt, majd a bírósághoz az elutasító döntés miatt. Ehhez képest a héten többször is sajtótájékoztatót tartó, együtt nyilatkozó, közös közleményt kiadó MSZP-s és Együtt–PM-es politikusok mellett sohasem jelent meg a DK képviselője. Gréczy Zsolt DK-szóvivő a Klubrádióban azt mondta, egyszerűen kihagyták őket. Hát igen. Elvégre demokraták.



Harangozó Tamás (MSZP) és Karácsony Gergely (Együtt–PM) kétszemélyes sajtótájékoztatója csütörtökön – mszp.hu

DK-közlemény: a párt üdvözli, hogy Baján újra választanak


A Demokratikus Koalíció üdvözli a bíróság döntését, hogy a Fidesz csalásától sújtott körzetben megismétlik a bajai időközi választást. Ezzel a közös ellenzéki jelöltet támogató három párt (Együtt.PM-MSZP-DK) közös fellebbezése sikerrel járt.


A DK továbbra is kiáll Teket Melinda mellett, támogatni fogja a kampányát, és bízunk benne, hogy végre jogerősen megnyeri a választást.


Fidesz: a párt az újabb választáson is győzni fog


A Fidesz az újabb választáson is győzni fog és be fog bizonyosodni az, hogy a bajai választók ítéletétől egyedül a bukott baloldalnak kell tartani, közölte Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz szóvivője szombat este.


„Állunk az újabb választás elé a bajai 32. szavazókörben”, mondta. Az elmúlt napok is igazolták, hogy Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila Baját kizárólag egymás közötti hatalmi versengésre használták fel, valójában egy percig sem érdekelte őket a bajaiak sorsa.


Zsigó Róbert, a kormánypárt szóvivője, Baja polgármestere hétfőn azt mondta: a bajaiak világosan eldöntötték, hogy nem kérnek a „Gyurcsány-Mesterházy-Bajnai” jelöltből. Zsigó szerint míg a baloldal két beadvánnyal fordult a helyi választási bizottsághoz a bajai választás után, addig a Fidesz három bejelentést tett: kettőt kampánycsend-sértés, egyet pedig a választók törvénytelen utaztatása miatt, amit felvételekkel tudnak bizonyítani. Ő nem látta ugyan a bizonyítékokat, de úgy tudja, a testület kedden bírálja el beadványaikat. (A „három beadvány” sorsáról nem tudunk, mert szerdán a területi választási bizottság mindössze két fellebbezést utasított el, és közülük az egyik biztosan az ellenzéki pártoké volt.)