rss      tw      fb
Keres

Győztünk! Győztünk!! Győztünk!!!„Közhírré tétetik: a bajai időközi választásokon három szavazókörben nyert Teket Melinda, a demokratikus összefogás jelöltje!”


Ezt kell világgá kürtölnünk, akár naponta százszor is. Vagy legalább annyiszor, ahányszor halljuk, hogy „vesztett Baján a bukott baloldal”. Meg kell tanulnunk, hogy nem engedhetjük át minden esemény, minden elhangzott szó értelmezését Orbánék esztelen-gátlástalan papagájkommandóinak. Meg kell tanulnunk, hogy ne mindig csak reagáljunk rájuk: ki kell mondanunk az igazságot százszor is, mielőtt ők kürtölnek tele mindent a hazugságaikkal.


Talán elképzelhető, hogy a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény alapján területileg a Fidesz által meghatározott bajai választókörök egyikében – a 31-esben – a jelöltjük egy reálisnak tűnő kis többséggel, csalás nélkül nyert. Legalábbis ott nem jutott a nyilvánosság tudomására, hogy az urnákhoz szállították és közben vélhetően meggyőzték (megfizették) volna a szavazókat. Nem hallottuk, hogy abban a körben is – mint a 32-esben – azzal biztattak volna egy fiedeszes „aktivistát”, hogy akár ötvenszer is fordulhat szállítási feladata elvégzésére. Viszont a 31-esben olyan kevés szavazaton múlott a Fidesz győzelme, hogy akár a kevésbé felderíthető, „aktivistákként” egy-két forduló is elég lehetett az eléréséhez.


A bajai választás azonban teljes egészében az irreális választási arányt mutató egyetlen – 32-es – választókörben dőlt el. Ennek alapján kürtölik Orbánék szóvivői világgá – nem a győzelmüket, amelyet a bevetett eszközök miatt talán szégyellnek, hanem azt, hogy ezt a választást elvesztette a „bukott baloldal”. Ezen a demokratikus összefogást értik, de az utóbbi évek retorikájából nyilvánvaló, hogy minden demokratikus törekvést bukásnak tekintenek, szemben az ő sikeres egyeduralmi törekvéseikkel. A „bukott baloldalozással” szemben nyugodtan fogalmazhatunk úgy, hogy azt az ötven szállítási fordulós 32-es választókört nyíltan ellopta a minden gazságra képes orbáni jobboldal.MTI/Kovács Tamás

De talán éppen ez a legnagyobb győzelmünk: látva Teket Melinda és a demokratikus baloldal nagy támogatottságát, Orbánék arra kényszerültek, hogy bevessék – és így leleplezzék – a 2014-es választásokra kidolgozott kampánystratégiájukat. Beleértve a demokratikus jelöltek elleni, semmitől vissza nem riadó, minden eddiginél brutálisabb karaktergyilkosságot, nőgyalázást. Túltettek minden eddigi parlamenti ocsmányságukon: Baján a feltétlen győzelem érdekében ki kellett tenniük az adu ászt, így leleplezték, hogy észérvek híján a demokratikus oldal nő jelöltjei ellen milyen szexista megalázással, rágalmakkal fognak fellépni az ismét kétharmadra hajtó országgyűlési választásokon.


A nők eddigi gyalázása sem csak egyéni macsó megnyilvánulás volt: ezt bizonyítja, hogy az országgyűlés fideszes elnöke nem tartja súlyosan sértőnek egy képviselőnő meggyalázását, s hogy Orbán Viktor kihátrált a bajai látogatásból, hogy moshassa kezeit pártkatonái ottani szexista mocskolódásának sara miatt. Egyáltalán nem biztos, hogy mindaz, amit Orbánék megengednek maguknak a nőgyalázás és -megalázás területén, parlamenten belül és kívül, egyszerűen csak macsó szexista megnyilvánulások véletlenszerű egybeesése. Azok után, ami Baján történt, valószínűbbnek tartom, hogy egy olyan kampány nyitányának vagyunk tanúi, amelynek a célja a nők kiutálása a politikából. És végső fokon általában a közéletből: maradjanak otthon, és szüljenek négy-öt gyereket. Így férjüket is felmenthetik a „polgári” elvárástól, hogy üssék-verjék őket.


Nagy lehetőségeket adnak nekünk a Baján történtek, túl azon, hogy nagydobra verhetnénk a győzelmünket három választókörben: ami a 32-es körben történt, jó esélyt ad arra, hogy tavaszra kiharcolhassuk nemzetközi megfigyelők jelenlétét minden szavazókörzetben, és ha kell, minden szavazókörben, amelyben a helyi hatóságok összetétele nem biztosítja a szavazás tisztaságát. A bajai 32-es szavazókörben sem az volt a legnagyobb baj, hogy Orbán hívei megtettek mindent a választás ellopásáért, hanem az, hogy a hatóságok nem tettek semmit ennek megakadályozására.


Miért utalok mindig Orbánra vagy Orbánékra? Elsősorban azért, mert a Fideszről már rég nem beszélhetünk úgy, mint a Fiatal Demokraták Szövetségéről: ezt a pártot a már se nem fiatal, se nem demokrata Orbán Viktor teljesen maga alá gyűrte. Ezer példát sorolhatnánk fel arra, hogy ő csak kiadja az ukázt, amit a zsoldosai vagy végrehajtanak, vagy repülnek: lásd például a rezsipropaganda-aláírásgyűjtést nem az elvárásoknak megfelelően teljesítő (talán a halottakkal a listát nem aláíratók) sorsát.


Ő már nem az az Orbán Viktor, aki Nagy Imre újratemetésén haza merte küldeni az orosz csapatokat (és megadta az alaphangot az orosz-magyar viszony megrontásához, amivel elveszítettük a legnagyobb piacunkat, és súlyos gazdasági veszteséget szenvedtünk el). Ő nem egy nemes elvekre, hanem a személyi kultuszra felépített párt gyáva elnöke, aki nem mert lemenni Bajára, bajba jutott pártja támogatására. Talán éppen azért nem, mert pontosan tudta, mi történt ott a kampányban, és mi történik majd a választás napján.


De mi nem hagyhatjuk, hogy ami most Baján történt, tavasszal országszerte is megtörténjen: ki kell harcolnunk az újraszavazást a nyíltan és pofátlanul ellopott választókörben. Ki kell állnunk a megalázott – mondhatnám, verbálisan megbecstelenített – Teket Melinda mellett. Ha másként nem megy, sok százunknak, ezrünknek kell hangos szóval kimenni országszerte az utcára. Vállalnunk kell, hogy mi, demokraták mindannyian bajaiak vagyunk. Ahogy John F. Kennedy jelentette ki a fal árnyékában: Ich bin ein Berliner. Ha ezt vállaljuk, létrejöhet az összefogás, amely biztosítja a győzelmünket tavasszal is – újjászülető demokráciánk tavaszán.
Bitó László, író