rss      tw      fb
Keres

A bohóc


„Orbánék megint bohócot csinálnak az Európai Bizottságból?”


Ez volt a hét slágercíme, a szerző a hvg.hu. Aki akarta, elolvashatott egy felette bonyolult elemzést arról, hogy a brüsszeli Eurostat (statisztikai hivatal) mit vél beemelendőnek a magyar államháztartás hiányába, s Orbánék mit nem. Az elemzés arra futott ki, hogy a folyó év hiánya nemhogy a 3 százalékot fogja meghaladni (az Eurostat szerint), hanem a 4 közelében lehet, ami rácáfol Orbánék önfelmentő ígérgetéseire. De későn – így a cikk –, mert a jövő év elején már nem lehet büntetni a magyar kormányt az idei kötelezettségszegésért.


Az ügyekről nekem kétágú véleményem van. Az első, a kevésbé érdekes, hogy Orbán magasról lesz…a, hogy egy-két hónappal a választások előtt mit mond az EB az akkor már tavalyi magyar költségvetésről és az ő hitszegéséről. Érdekesebbnek gondolom, hogy „bohócot” abból lehet csinálni, aki akarja.


2006 tavasza. Gyurcsány Ferenc a választások előtt „meggyőzi” az EB-t arról, hogy a költségvetési törvényben rögzített 6 százalék körüli hiány tartható, noha tudja, hogy nem. (A vége majdnem 10 százalék.) Válaszként Barrosóék „laufot” adnak neki, hogy az új konvergencia-programmal, amelynek közelítenie kéne az előírásos 3 százalékhoz, ne a választások előtt, hanem csak utánuk rukkoljon elő. Miért is? Mert – és ez a tétel képtelen rögződni a magyar nyilvánosságban – nem akarják, hogy Orbán nyerjen. Gyurcsány persze tudja, hogy hazudott, tudja, hogy Barrosóék is tudták, és ezzel jön elő az őszödi nem hazugság-, hanem igazságbeszédével. A lényeget tekintve kimondja: hazudott, mert nyerni akart, mert az MSZP éppen ezt akarta, de ennek vége, szembe kell nézni a valósággal, négy év mosolygós osztogatásával. Azzal, hogy az iszonyatos költségvetési hiányt az MSZP szinte hihetetlen és fenntarthatatlan nagyvonalúsága (gázártámogatás, lakáshitel-támogatás, családi pótlék, 13. havi bér és nyugdíj etc.) idézte elő.


Az Angela Merkel által per „Feri”-nek szólított – kedvelt – kormányfő esete engem arra a föltételezésre indít (pláne Merkel nagy választási győzelme után), hogy az EB, ahol a német kancellár fújja a passzát-szelet, semmiképp se lesz Orbán bohóca. Merkel nem szereti Orbánt. Ha hagyta, hogy Gyurcsány bohócot csináljon Brüsszelből, ezt a mutatványt Orbán esetében nem fogja megismételni. Előbb vagy utóbb, így vagy úgy, de a karikás ostor (nem épp egy germanikum) lecsap ránk. Nagyon kárörvendő természet lennék – nem vagyok –, ha eleve örülnék ennek, mert Orbánék minden számláját, akárhogy próbálnak is virmanolni, a nap végén mi mindannyian, rendes adófizetők fogjuk állni.