rss      tw      fb
Keres

Merénylet után – üzenetek Nairobiból


Szombat délben fegyveres terroristák támadták meg a kenyai főváros, Nairobi egyik bevásárlóközpontját, a tehetős Westlands negyedben lévő Westgate Mallt. A támadásban sokan meghaltak, megsebesültek. Az automata fegyverekkel és kézigránátokkal felszerelkezett támadók több túszt is ejtettek. A merényletet az al-Shabaab nevű, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló szomáliai iszlamista lázadószervezet vállalta magára. Szombat este Twitter-üzenetben közölték, hogy „harcosaik” „több mint 100 kenyai hitetlent” megöltek, s hogy az akció megtorlás azért, mert a Szomáliával szomszédos Kenya csapatai „ellenükben” avatkoznak be a szomáliai polgárháborúba immár két éve. (A kenyai csapatok egy többnemzetiségű afrikai békefenntartó erő részeként tartózkodnak Szomáliában, ahol a mogadishui kormányt támogatják a fegyveres felkelést folytató muszlim vallási fundamentalisták ellenében.)
(A szerk.)A nairobi Westgate bevásárlóközpont hétfőn, miután több robbanás is történt az épületben – MTI/AP/Jerome Delay


Szombat este


Állítólag eddig harmincan haltak meg és hatvan sérült van, de egyelőre az itteni média hallgat, nem lehet tudni, kik a tettesek, csak az al-Dzsazíra jelentette rögtön, hogy az al-Shabaab, a szomáli militáns iszlamista csoport. Nem tudni hivatalosan semmit, a fegyveresek közül egyre rálőttek, kórházban van, de függönyök mögött, senki nem látta. Már kilenc órája tart a harc, a fegyveresek még mindig túszokat tartanak fogva, és intik a rendőröket a beavatkozástól. Sokak szerint csak keresztények vannak bajban, de a kórházi képeken tucatnyi sérült muszlim asszony is látszik. A szemtanúk szerint a fegyveresek válogatás nélkül lőttek és dobálták a kézigránátot: valószínűleg jól kitervelt akció volt, mert ismerniük kellett az épület szerkezetét. Kapun, ajtón nem juthattak be, itt minden bolt előtt ellenőr áll, a nagyobbak előtt több is. Ahhoz, hogy az ember tejet vegyen a boltban, három ellenőrön kell átjutnia. Az egyik a parkolóé, ahol kinyitják a kocsit, benéznek alá stb., majd a parkolóból kivezető bejáratnál áll egy férfi és egy nő, és pisztolyérzékelővel végignézik értelemszerűen a férfi a férfiakat, a nő a nőket. A harmadik ellenőrzés az adott bolt bejáratánál van. Teljesen hozzászoktunk már, ilyen a normális bevásárlás. A bankok előtt gépfegyveresek állnak, ez az alapállapot, de senkit nem zavar, vigyáznak ránk.


Most lezárták a környéket, bezárták a nagy bevásárló központokat. Olyan ez kicsit, mint egy figyelemelterelés, ez volt tavaly is, amikor gond volt a kormányban: felrobbantottak egy cipőboltot. Most megint gond van, mert az egekbe szöktek az árak, a nép panaszkodik rendesen, aztán itt ez a hágai nemzetközi bíróság is, ahol épp az elnökhelyettest hallgatják ki, kevés sikerrel, mert a tanúk nem jelentek meg, mert akik eddig megjelentek, mind meghaltak...Kenyai katonák a bevásárlóközpont előtt – MTI/AP/Sayyid Azim

Vasárnap reggel


Valóban az al-Shabaab volt. Több, mint 20 órája még mindig vannak az épületben túszok, nem tudni, mennyien; gyerekek is. Most 39 halottról, több mint 150 sebesültről beszélnek.


Éjjel fél egyig néztem élőben a krimit, nem tudták, hogyan szabadítsák ki őket. Mindenesetre az épületen belül kikapcsolták az áramot, teljes sötétségben voltak. A közelben tűz ütött ki, az itteni Elmű készenlétben, nehogy megsérüljenek a vezetékek, hogy vissza tudják tenni az áramot, ha kell.


Az elnök két rokona is bent volt, őket is lelőtték. Az nem igaz, hogy a muszlimokat kímélték, random lőttek mindenkire, dobálták a kézigránátokat. Legalább 10 fegyveres dúl odabenn, vezetőjük meg, úgy hírlik, egy nő. Egy támadó elmenekült még az elején, egy, akire rálőttek és kórházba került, belehalt a sérüléseibe.


Másfél éve fenyeget az al-Shabaab, hogy megtámad egy itteni szupermarketet, de a kenyai hatóságok blöffnek gondolták (miért mondanák meg előre, hogy mit akarnak megtámadni?), és inkább más helyszíneket védtek, annak ellenére, hogy ez az épület állt az első helyen a kitűzött célpontok közt.


Ez a bevásárlócsarnok egyébként nagyon szép, és a legnagyobb Nairobiban, egyszerre 12 ezer látogatót tud fogadni. Főleg a gazdag réteg, az indiaiak és a fehérek látogatják, egyben szórakozóhely is, játéktérrel, éttermekkel, és izraeli kézben van.


Még mindig zajlik a mentés, amiről a túszok érdekében nem árulnak el részleteket.Fedezékbe húzódnak az emberek a bevásárlóközpont előtt, mert heves tűzharc alakult ki az al-Shabaab milicistái és kenyai katonák között a létesítménynél – MTI/AP/Sayyid Azim

Vasárnap délután


Jelenleg 59 halottról és 175 sebesültről tudunk.


Mintegy harmincan lehetnek még az épületben, de ez csak becsült szám, valójában senki sem tudja, hányan vannak. Éjjel lövöldözéseket lehetett hallani, ez még reggel is folytatódott.


A térfigyelők mutatják, hogy a fegyveresek erőszakkal törtek be, lelőtték az előttük álló őröket. Ez volt szombaton déli egykor, a társaik akkor már vagy két órája bent vártak rájuk és a fegyverekre. A bevásárlóközpont körül sok száz-, ha nem ezerfős különleges fegyveres alakulat és kutyás rendőrök állnak, de nem történik semmi.


Délelőtt két nő jutott ki az épületből, az egyik egy irodába zárkózott be 21 órára, a másik az alagsorban lévő, egymásba tolt bevásárló kocsik alatt töltött ugyanennyi időt.


A rendőrök könnygázzal tartják távol az épülettől az érdeklődőket.


Önkéntesek vért adnak, vizet, ételt, takarókat visznek a kórházakba.


Annak ellenére, hogy a teljesen elkendőzött nők elvben biztonságban lehettek volna, a gyakorlatban a merénylők válogatás nélkül lőttek. Amikor véletlenül megöltek egy muszlimot, a támadó egy fültanú szerint odament hozzá és bocsánatot kért (a halottól), aztán folytatta tovább a lövöldözést.Az áldozatok megsegítésére véradáshoz sorakoznak önkéntesek a nairobi Uhuru Parkban – MTI/AP/Khalil Senosi

Vasárnap este


A helyszínen hatalmas felhőszakadás van. Kiemeltek még 9 halottat, tehát már 68-an vesztették életüket, a mentés még tart. A hírek szerint a támadók egy golyóálló üvegfalú szobába zárkóztak, mind egy helyre. Egy indiai fiatal apa tántoríthatatlanul áll az esőben a rendőrökkel, mert a felesége és 2 éves kisfia bent van.


Nemsokára véget ér a túszdráma – ezt ígérik reggel óta, de még mindig tart.


Hétfő délután


Egy óra után kezdődtek az újabb események, heves puskaropogás, amit vagy húsz robbanás követett. Az épület egy része fölött sűrű, fekete füstfelhő gomolyog, elvben oltanak, de nem látszik sehol tűzoltóautó, sem tűz, és a füst sem csökken. Élőben megy a biztonsági erők sajtótájékoztatója: alig maradt benn túsz, védik őket, és a tüzet hamarosan eloltják – ezt mondják, de a képeken ebből semmi sem látszik.


A „fehér özvegy” állítólag csak legenda. Ole Lenku belügyminiszter azt állítja, hogy mindegyik támadó férfi, de megtévesztésből egyikük nőnek öltözött.


Már az alagsortól a negyedik emeletig minden a kenyai erők kezében van. Így szól a jelentés, de azért a terroristák még mindig bent vannak az épületben, és túszok is, ki tudja, hány.


Az épület körbe van véve, nincs menekülésre lehetőség.


Reggel tíz külföldit kaptak el a reptéren, közülük kettőnek igencsak köze lehetett a merénylethez.


A Scotland Yard nyomoz a fehér özvegy után. Az FBI azt vizsgálja, van-e két amerikai is a támadók között.


A nyilatkozók békességre intenek a muszlimok és a keresztények között, mert nem vallási oka volt a támadásnak. A muszlim vezetők is ezt hangoztatták már tegnap, és határozottan elítélték a merényletet.


Nagy az összefogás az országban, továbbra is ezrek adnak vért, a véradók munkaszüneti órákat kapnak, a járműveken féláron szállítják őket.


Ruto is megérkezik ma este Hágából, az elnökhelyettesünk, akit tekintettel az eseményekre egy hétre elengedtek a Nemzetközi Büntetőtörvényszékről; majd jövő héten folytatják a kihallgatását.


A fekete füstfelhő nem oszlik. Sok víz kell az oltáshoz, biztosra vehetjük, hogy a következő hetekben nemigen lesz vízellátás a lakosságnak.


A tévében megnyugtató hangok mondják, hogy a túszok jól vannak, a támadóknak meg kell adniuk magukat, és az épület felrobbantása nem cél, ne féljünk.


Az egymásnak gyakran ellentmondó hírek közepette azt is megtudjuk, hogy a támadók mégsem egy helyre zárkóztak be, hanem szétszóródtak az épületben.


A női támadót szemtanúk is látták, a nemzetközi hírek is beszélnek róla, de itt azt mondják nekünk, hogy egy férfi öltözött nőnek.


El tudja valaki képzelni, hogy egy profi terrorista merénylő, aki ráadásul föltehetően szakállas, női ruhába bújik, mielőtt ölni megy?Az édesapját elvesztő férfit vigasztalnak hozzátartozói a városi halottasháznál Nairobiban – MTI/AP/Jerome Delay

Hétfő este


A figyelmünk lankad, már unjuk a témát, de lelkiismeretességből a tévé előtt ülünk, a drámának nincs vége, de nem látjuk, mert a legközelebbi kameraállás is 500 méterre van az eseményektől, tök sötétben, a fák mögött.


Közben befutott Ruto Hágából és beszédet mond a reptéren a nagy semmiről és a kenyaiak elbűvölő lelkületéről.


Semmi nem történik egyébként, azaz senki nem tud semmit, mi zajlik odabent. Sűrűn ismétlik, hogy a túszok jól vannak. Ez valószínű egyébként, 55 óra étlen-szomjan, füstben, fejüknek szegzett fegyverrel…


Remekül érezhetik magukat.Kenyai katonák a bevásárlóközpont előtt szeptember 23-án – MTI/AP/Jerome Delay


Hétfő este a hírügynökségek azt jelentették, hogy a kenyai biztonsági erőknek sikerült megszerezniük az ellenőrzést a nairobi bevásárlóközpont nagy része felett. A kenyai fegyveresek erők az al-Shabaab milícia három terroristájával végeztek hétfőn, többet megsebesítettek, tíz gyanúsítottat pedig letartóztattak. A tűzharcban a hadsereg tizenegy katonája sebesült meg, viszont este már a biztonsági erők álltak nyerésre. A kenyai belügyminiszter közölte, hogy a halottak tényleges száma 62. A halálos áldozatok között három brit, két-két francia és kanadai, egy-egy amerikai, holland, kínai, ghánai és dél-afrikai állampolgár is van. Azt nem tudni, mi történt a túszokkal, állítólag a „legtöbbet” már vasárnap sikerült kimenekíteni.
(A szerk.)Lángh Júlia író, újságíró