rss      tw      fb
Keres

Vörösiszap-fejlemények (dokumentumok)

Az őrizetbe vétel és a rendőrségi gyanúsítás okáról - 2010. október 12. (részletek)


Miután a tragédia bekövetkezett, és Bakonyi Zoltán és a többiek a helyszínen voltak, szó szerint sokkos állapotba kerültek. És amikor ilyen helyzetben az ember orra alá odadugnak négy-öt mikrofont, nem akar megszólalni, mert nem ez az ő feladata, de mégis erőltetik a kollégái, ott azok a szavak nem mindig helyénvalók. Bakonyi Zoltán nem jogász, nem kommunikációs szakember, elképzelhető, hogy egy-egy szavát, mondatát rosszul választotta meg.

[…]

Egyelőre vétséggel, gondatlan bűncselekménnyel gyanúsították meg Bakonyi Zoltánt, ezt szükséges hangsúlyozni, mert itt sok minden összemosódik. Tehát gondatlansággal. És nem azzal gyanúsítják – mert a közvélemény erről sem tud –, hogy bármi köze lenne, akár gondatlanul, a bekövetkezett tragédiához. Hogy világos legyen, azzal gyanúsítják, hogy 2009-ben, amikor aláírta a cég úgynevezett katasztrófatervét, ebben a katasztrófatervben nem tértek ki arra, hogy ez a gát egyáltalán összeomolhat, és mit kell csinálni a gát összeomlásánál. Nem tudok mást mondani, mint hogy ez a gyanúsítás ténybelileg is, jogilag is megalapozatlan. Még egyszer mondom: kizárólag azért gyanúsítják, mert a 2009-es katasztrófatervben nem voltak tételes intézkedések arra, hogy egy esetleges gátszakadás után mit kell csinálni.

[…]

Szeretném hangsúlyozni, hogy ezt a gátat az 1980-as években tervezték, akkor valamilyen körülmények közt engedélyezték. A védencem – akinek én csak a büntetőjogi felelősségével kapcsolatban járok el, nem a cég polgári jogi felelősségével kapcsolatban – 2008-ban lett ennek a cégnek a vezetője. Azt a leghatározottabban állítom, hogy 2008-ban, amikor átvette a cég vezetését, azt, hogy a gát rossz helyre épült, hogy annakidején a tervezésnél vagy a kivitelezésnél bármi probléma felmerült, erről semmiféle ismerettel nem rendelkezett. És nem is kellett hogy rendelkezzen, mert nem volt a cég birtokában ilyen adat… A gyanúsítás e körül forgott, hogy 2009 januárjában, egyébként a gazdasági válság kellős közepén, amikor a cég életben maradásáért kellett küzdeni, és egy ilyen katasztrófavédelmi tervet vele mint a cég első számú vezetőjével aláírattak, mire gondolt, kellett-e arra gondolnia, hogy a gát beszakad, a védekezés egyértelmű volt. Ahogy ő nem gondolt arra, hogy megtörténhet ez a tragédia, senki a cégnél nem gondolt rá, és egyetlenegy hatóságnál sem gondoltak rá, ezt szeretném hangsúlyozni, hiszen ha bármelyik hatóságnál, bármelyik hivatalos szervnél ez felmerülhetett volna ez a gátszakadás, nyilván megtették volna a szükséges intézkedéseket. Elég abszurd feltételezés, hogy senkinek nem kellett erre gondolni, kivéve a katasztrófavédelmi tervet aláíró cégvezetőt.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!