rss      tw      fb
Keres

Kedves Budai Bernadett!

Az elmúlt napokban két különböző emailes úton is megpróbáltam eljuttatni Önhöz az alábbi levelet, de vagy nem ért célba, vagy elkerülte a figyelmét. Mindenesetre nem válaszolt rá, ezért döntöttem úgy, hogy nyilvánosan fordulok Önhöz, hátha így sikerül felkeltenem a figyelmét.Kedves Budai Bernadett,

A Galamus-csoport tagjaként arra kérem, hogy ha idéz tőlünk vagy hivatkozik ránk, akkor az erre vonatkozó szokások és szabályok szerint nyugodtan tegye - sőt örülnénk is neki... Ám ha teljes cikket kíván leközölni, legalább annyit tegyen meg, hogy előtte elkéri az írást tőlünk és a szerzőjétől - mint tette például a múlt héten a székesfehérvári MSZP szervezet is Mihancsik Zsófia egyik írása kapcsán.
Adott esetben Lánczos Vera „Kis többség, kis változás – nagy többség, nagy változás” című, honlapunkon megjelent cikkéről van szó, amelyet Ön előzetes jelzés/kérés/egyeztetés/jóváhagyás nélkül szó szerint és illusztrációval együtt feltett a saját honlapjára.
Jobb lenne, ha csak idézett volna az írásból, és hivatkozna ránk - és Önnek is jobb lett volna, mert akkor helyből jogszerűbb lett volna a munkamenet. Nehezményezzük azt is, hogy az Ön honlapjának az elrendezése miatt úgy tűnik, mintha Ön írta volna a cikket - ezt a helyzetet tovább rontja, hogy a böngészőablak felirata a Budai Bernadett - „Kis többség, kis változás – nagy többség, nagy változás” szöveget tartalmazza. Ezek után már nem sokat javít a helyzeten, hogy [ahogyan] alul szerepel a Galamus-csoport felirat és Lánczos Vera neve. Már csak azért sem javít, mert hibás az URL (nem www.galemus.hu, hanem Galamus-csoport: galamus.hu).
Szeretném, ha a helyzetet mihamarabb tisztáznánk; várom válaszát.

barátsággal:
-Kelemen László-
galamus.hu


Természetesen egy percig sem feltételezem Önről, hogy rosszhiszeműen akart eljárni. A történtek teljesen más lapra tartoznak, mint az, amit például a mandiner.hu művel az írásainkkal (a Fidesz honlapja rendszeresen ajánlja olvasóinak a blogot). Ők többé-kevésbé az "idézet" mint szerzői jogi kategória internetes szabályaihoz látszanak igazodni – inkább kevésbé (és álságosan), mert a cikkeinkből akkora darabokat "vesznek át", amelyek a méretük miatt már nehezen tekinthetők idézetnek. Példa erre Fleck Zoltán Rosenkranz halott című tegnapi írása, amelynek kicsivel több mint kétharmadát "emelték át".  Emellett rendszeresen "közkinccsé teszik" saját, szerzőinkről készült képeinket is. De mindezt megteszik más internetes médiumokkal is, hiszen lényegében efféle, a CTRL-C, CTRL-V billentyűkombinációk sűrű használatára alapozott "közösségépítésből" élnek. Zömmel úgy, hogy baloldali és liberális elemzők, publicisták szövegeit "idézik", hogy aztán ráuszíthassák az internetes „véleménymondók” legrosszabb, legalpáribb, leggátlástalanabb és leginkább gyűlölködő, ugyanakkor az anonimitás eszközét nagy bátran használó csapatait. Az ilyenfajta eljárással azonban nehéz mit kezdeni az internet műfajában.

Öntől azonban, még ha azért vette is át Lánczos Vera cikkét, mert olyan mondanivalót hordoz, amelyet Ön a honlapján is megjelentetésre érdemesnek tart, más eljárást remélünk. Már csak azért is, mert úgy gondoljuk, egy kommunikációs szakembernél ez nem megengedhető hiba.


(Kelemen László)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!