rss      tw      fb
Keres

Orbán Viktor leleplezi önmagát

A 20. századi diktatúrákat idéző rendeleti kormányzásra aspiráló Orbán Viktor miniszterelnök a közelmúltban „munkalátogatáson” volt kedvenc lapjánál, a Blikknél. A csaknem háromórás látogatásról készült egy 5 perces, sokatmondó kisfilm.


Első látásra akár a talpnyalás magasiskolájának is tűnhet. Nem az. Valójában a csőbehúzás remekműve. Egy amnéziás, a társadalomra és annak problémáira magasról tevő, saját lakájainak nyilatkozatait semmilyen szinten nem ismerő miniszterelnököt ismerhetünk meg belőle.


Már a bekonferáló újságírói szöveg is maliciózus. Ebből (valamint a végszóból) értesülünk, hogy sok mindenkivel (főszerkesztővel, lapigazgatóval, újságíróval, olvasókkal) több mindenről (esküvőről, rezsicsönkkentésről, a szíriai helyzetről, a földvagyon kezeléséről, „a lignitvagyon nagyon jó felhasználásáról”), valamint „sok-sok olyan dologról” beszélgetett a miniszterelnök, „hogy miért érzi a kisember úgy, hogy Magyarországon most neki rosszabb élni, miközben a számok azt mutatják, hogy Magyarországon, ugye – elméletileg – dübörög a gazdaság”. Az egészben ez a hangsúlyozott „elméletileg” a lényeg!


Majd jön ez első bukta. Ráhel lánya esküvője kapcsán az újságíró tisztelettudóan felteszi az ártatlannak tetsző kérdést: „Ön hogy érzi, súlyán volt kezelve ez a lakodalom, vagy egy picikét túl sok hír jelent meg?” Orbán Viktor gondolkodás és szemrebbenés nélkül, kényszeredett vigyorral mondja: „A nulla hír lett volna a legjobb hír, de miután az nem volt lehetséges, a beállt állapotot azt… azt elfogadhatónak látom”.


Na itt áll el a lélegzet. Mert ki is idézte elő a „beállt állapotot”? Kinek köszönhetően értesültek a nyár közepén először a zemberek a Tiborcz-birtokra szervezett esküvő részleteiről (csürdöngölő, cigánybanda, főzés birkából, disznóból, borjúból)? Magának Orbán Viktornak, aki az eseményt világgá kürtölte, hogy a magyar embereknek – a médiának köszönhetően – legyen idejük lelkileg felkészülni az eseményre! Kell a cirkusz, mert addig sem gondolkodnak a zemberek! Egyébként ennyire kihagyna Orbán Viktor emlékezete? Ez nem csupán szomorú. Egyenesen aggasztó. Amnéziás miniszterelnök irányítja Magyarországot?


A következő bukta. A közismerten kommunistázó miniszterelnöknek van egy ritkaságszámba menő őszinteségi rohama. Megesik ez időnként a Fideszesekkel. Elárulja, hogy „az az igazság, hogy a kommunista birkapörkölt is jó”. Vajon milyen emlékei lehetnek erről a miniszterelnöknek? Lehetséges, hogy ha akkor a jobb falatokból juttatnak neki, az egész életpályája másként alakul?


A filmben ez után következik a „miniszterelnöki chat liturgiája”, amely „pontosan olyan volt, mintha az X-faktor egyik korai kiesője érkezett volna” a Blikk szerkesztőségébe. Ennek a „szakrális” eseménynek a keretében az alattvalóihoz leereszkedő jóságos miniszterelnök betelefonáló „kisemberekkel” diskurál; miközben jól érzékelhető a kiszámíthatatlan ismeretlen miatt benne növekvő feszültség. Valójában ez a momentum (a 2:46 perctől a 3:10 percig) az ötperces film csúcspontja. Egy hölgy van a vonalban. Arról kérdezi a miniszterelnököt, hogy „48 ezer forintból meg lehet élni ma Magyarországon”.


Orbán Viktor kapásból rávágja: „Aligha”.


A telefonáló hölgynek elakad a szava; majd visszakérdez: „Aligha?... Ez érdekes válasz”


OV: „Mert?”


Hölgy: „Mert mindenhol azt lehet hallani, hogy 48 ezer forintból meg lehet élni.”


Orbán Viktor magabiztosan felvilágosítja: „Hát nem tudom, ki mondta. Ne higgyen…”


Hölgy: „…vagy 47 ezer forintból”


OV továbbra is határozott és magabiztos: „Ne higgyen. Aki ezt mondja, annak ne higgyen!”


Amennyiben a Blikk gárdából senkinek nem volt hozzá bátorsága, akkor most itt lenne az ideje, hogy az Orbán Viktor körül lebzselő lakájok körül valaki felvilágosítsa a miniszterelnököt: a betelefonáló hölgy a kedvenc miniszterelnöki lakáj, az unortodoxia bajnoka, Matolcsy György elhíresült kijelentésére utalt, miszerint 47 ezer forintból jól meg lehet élni Magyarországon. Lehetséges lenne, hogy Orbán Viktor a mai napig nem hallott róla? Vagy ebben is amnéziás?


Az orbáni kitételből, hogy 47 ezer forintból aligha lehet ma megélni Magyarországon, irgalmatlanul következik a kérdés: ha ez így van, akkor az Orbán-rezsim miért fizet 47 ezer forintos jobbágybért a közmunkásoknak?


Na ezt a feladványt magyarázzák meg és el a csinovnyik kormányszóvivők!