rss      tw      fb
Keres

Európa és Orbán-MagyarországA magyar-észt válogatott futballmeccs szünetében Michel Platini, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke interjút adott a Magyar Televíziónak. Az MTV riporterének kérdéseit a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) sajtófőnöke tolmácsolta a francia Platininek.


Az MTV-riporter első kérdése így hangzott: „Az elnök úr látogatásának célja az volt, hogy találkozzon a magyar miniszterelnökkel és az MLSZ elnökével, azzal kapcsolatban, hogy 2020-ban talán a Puskás Akadémia lehet az egyik helyszíne majd az Európa Bajnokságnak.”


Az MLSZ-tolmács nyomban helyesbített, magyarul: „Egészen pontosan a Puskás Stadion, az Akadémiát, azt nem tudom.”


Majd fordított, franciára: „Az Ön utazásának célja az volt, hogy találkozzon a magyar miniszterelnökkel (itt a VIP-páholy felé intett), hogy megtanácskozzák a lehetőségét, hogy a 2020-as Eurón az egyik pályázó city.” (kész!)


Platini válasza: „Igen, találkoztam a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökével, hogy kicsit beszélgessünk arról a programról, amelyet a magyar futball számára készítettek, a magyar kormány készített egy nagyszerű programot, és hát pályázni fognak a 2020-as EB-re. Erről ugye szavazás lesz, sok sikert hozzá.”


A hvg.hu hívta fel a figyelmet egy hete a Magyar Nemzet vezércikkére, amelyet bizonyos Ballai nevű „újságíró” a román-magyar válogatott meccs beharangozójának szánt, ám közben nem mulasztotta el leírni a következő mondatot: „Orbán Viktor miniszterelnök környezetéhez nem is mérhető államférfi, de a futball közegében visszavedlik csillogó szemű rajongóvá.”


Illés Zoltán („Államtitkár úrnak jelentkezem!”) államtitkár meg nagy parlamenti hevületében arra szólította fel a minap az LMP-s képviselőnőt, hogy „a miniszterelnök úr nevét ne vegye a szájára”, különben is, Orbán Viktor előtt „le a kalappal”, és ez „nem nyalás részemről”.


Platini szegény nem beszél magyarul, nem olvas magyar újságokat, nem hallgatja Orbánt meg a riportereit nap mint nap, nem lehet képe arról az undorító szolgalelkűségről, amely ma már végképp alkalmazási feltétel Orbán államában és sajtójában, de azért lehetett némi fogalma arról, hová került. Ha egy riporter buzgó kormánylojalitásában már a Puskás Akadémiát (Orbán felcsúti magán futball-létesítményét) meg a Puskás Stadiont összekeveri, az egy franciának is megütheti a fülét. Az meg különösen, ha a riporter meg a tolmácsa, szintúgy buzgó kormánylojalitásában, kérdésbe ágyazva azt közli vele, hogy ha nem tudná, ő azért jött Budapestre, hogy a magyar miniszterelnökkel tárgyaljon. Méghozzá Magyarország pályázatáról.*A magyar-észt VIP-részlegében – jól elnevetgélnek a vendég feje fölött, de ő a hibás, tanult volna meg magyarul – MTI/Beliczay László

Platini, az európai úriember, nem mellesleg sportdiplomata, nem helyesbített. Elengedte a füle mellett azt az állítást, hogy ő a magyar miniszterelnökkel jött volna tárgyalni, egyszerűen csak közölte, hogy ezzel szemben kivel tárgyalt (a szakmai szövetség elnökével, természetesen). Azt a vádnak is beillő állítást sem igazította helyre, hogy ő a magyar pályázatról suskusolt volna bárkivel is. Egyszerűen itt kivonta a saját személyét a válaszából, átváltott többes szám harmadik személyre („pályázni fognak”), érzékeltetve, hogy neki ehhez ennél több köze nincs és nem is lehet. Majd tapintatosan még azt is a riporter meg a tolmács, és persze a kedves néző tudomására hozta, hogy már csak azért sem tárgyalhatott volna Orbánék pályázatáról, mert a 2020-as Európa-bajnokságra pályázó tizenhárom városról szavazás lesz. Amelyhez ő legfeljebb sok sikert kívánhat a magyar pályázatnak.


Egy kérdés meg egy válasz, amelyet világok választanak el egymástól. Az egyiknek európai a gondolkodásmódja, ezáltal a nyelvezete, a másiknak félfeudális, de legalábbis államszocialista. Mi az utóbbiban élünk.
* Azt a kérdést már fel se teszem, hogy miért kellett Platini asszisztálása ahhoz, hogy Orbán és Csányi a vele közösen tartott sajtótájékoztatón aláírhassa az MLSZ létesítményfejlesztési koncepcióját, amelyet a kormány jóváhagyott. Vagyis hogy 2016-ig 40 milliárd forintot fordítanak majd felújításra, a meglévő pályák komfortosítására (a program 27 NB I-es és NB II-es klub stadionját, illetve további ezer pályát érint, de nincs benne például a Puskás stadionra szánt 70–90 milliárd forint).