rss      tw      fb
Keres

Román-magyar: Videomém a román-magyarról és egyéb utózöngékA hvg.hu-n láttam, és én is visítottam a nevetéstől. „A visítva nevető, fogatlan spanyol férfi jól ismert videóját látta el aktuális feliratokkal egy netművész. Az igen szórakoztató eredményt egy Komlósy Csaba nevű YouTube-felhasználó tette közzé.” (mzs)A 3–0-s román-magyar utóélete


Román lap a magyar futballhuliganizmusról: Magyarország fertőző góc


Magyarország olyan fertőző góc a térség számára, amelyben forr a gyűlölet szomszédjaival szemben, írta Bogdan Diaconu, a Romániában kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti képviselője az Adevarul című liberális kötődésű lap blogrovata által vasárnap közölt írásában.


„Európa tétlenül szemléli, amint a náci vétetésű magyar szélsőségesség lángra lobbantja a térséget (...) ahelyett, hogy határozottan és gyorsan fellépne ellene”, véli a kormánypárti politikus Magyarország félrebeszél című írásában.


Diaconu a kész tényként tálalta, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség a nemzetközi szerveknél készül bepanaszolni Romániát, amiért „a román karhatalom túlzott erőszakot alkalmazott a magyar huligánokkal szemben, akik törtek-zúztak Bukarestben” a pénteki román-magyar labdarúgó világbajnoki selejtező mérkőzés előtt. Szerinte a magyar hatóságok előre eltervelt módon, a budapesti kormány tudtával akarják a román karhatalom áldozataiként feltüntetni a „barbár viselkedésű” magyar szurkolókat, mert szerinte a magyar szélsőséges pártoknak az az egyedüli választásikampány-témájuk, hogy etnikai diszkriminációval vádolják Romániát. Szombati bejegyzésében Diaconu „a budapesti pofátlanság csúcsának” nevezte azt, hogy a magyar külügyminisztérium „leckét akar adni” Romániának arról: ne lépjen fel etnikai alapon a magyar futballhuligánok ellen, ahelyett, hogy otthon tartotta volna „neandervölgyi vadembereit”.


Szintén az Adevarul blogrovata közölte Cristi Dumitru történész (a bukaresti külügyminisztérium külhoni románsággal foglalkozó Eudoxiu Hurmuzachi Intézetének volt igazgatója) cikkét, aki Az ő huligánjaik, a mi hülyéink: emberarcú kóbor kutyák című írásában azt fejtegeti: nincs semmi különbség a magyar és a román futballhuligánok között.


„Számukra a nemzeti színek vagy a klubok feltétlen imádata csak ürügy arra, hogy gyűlölni lehessen mindent, ami más.” A gazdátlan ebek és a futballhuligánok is csak falkába verődve válnak agresszívekké, de van egy különbség köztük. Míg a kutyákat az élelemszerzés és létfenntartás ösztöne hajtja, addig a futballhuligánokat az motiválja, hogy örömüket lelik a nyers erőszakban és az ellenfél megalázásában. Dumitru szerint azt a csendőrt, akit fejsérüléssel ápolnak kórházban, a román ultrák dobták fejbe utcakővel.


Az Adevarul két vezető újságírója – Dan Marinescu főszerkesztő és Grigore Cartianu publicista – pénteken élő online közvetítésben kommentálta a meccs előtti bukaresti incidenseket. Következtetéseiket a Miért nincs a huligánoknak hazájuk című írásban összegezte a lap. Marinescu uszító hatású túlzásnak minősítette, hogy a román hírtelevíziók Háború és Bukarest lángra lobbant címmel tudósítottak a magyar szurkolók randalírozásáról, amely szerinte távolról sem volt annyira szokatlan vagy apokaliptikus, mint ahogy beállították. „Ezek nem szurkolók, hanem huligánok. A huligánoknak nincs hazájuk. Románok és magyarok is vannak köztük. Most a magyarok voltak hibásak.”


Az RMDSZ jogvédő szolgálata magyarellenesség miatt bepanaszolta a román szurkolókat


A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökségéhez fordult a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által létrehozott háromszéki Mikó Imre Jogvédő Szolgálat, hogy felhívja a figyelmet a pénteki román-magyar világbajnoki selejtezőn történt újabb magyarellenes megnyilvánulásokra, közölte vasárnap a maszol.ro kolozsvári portál.


A levélben – amelyet Tamás Sándor, Kovászna megye közgyűlésének elnöke, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Markó Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő írt alá – a panaszosok azt írják: egyes román szurkolók magyarellenes, idegengyűlölő magatartása nem elszigetelt jelenség. „Újabban megszokottá vált az, hogy focimeccseken folyamatosan skandálják azt, hogy a magyarok hagyják el az országot.” Azt várják a FIFA-tól, hogy határozottan lépjen fel azokkal szemben, akik magyarellenes hangulatot gerjesztenek. „Számunkra elfogadhatatlan az, hogy miközben nézzük a tévében a meccset, azt látjuk, hogy el akarnak bennünket kergetni az országból. Ha ilyesmi történik, az ellen minden egyes alkalommal határozottan fel kell lépnünk. Nem tolerálhatjuk, hogy a labdarúgó-mérkőzések vagy bármilyen más sportesemény az uszítás, intolerancia és gyűlölet színtere legyen.”


A levélírók szerint a hasonló esetek mély nyomot hagynak az erdélyi magyar közösségben, gyengítik az erdélyi magyar emberek biztonságérzetét, félelmet és bizalmatlanságot keltenek. Ezért azt kérik a FIFA-tól, a legszigorúbb büntetés kiszabásával jelezze, hogy a sport nem a gyűlöletről, hanem a tiszteletről szól.


A háromszéki Mikó Imre Jogvédő Szolgálat korábban is fordult nemzetközi labdarúgó-szervezetekhez a román szurkolók magyarellenességével kapcsolatban. A szolgálat tevékenységének eredményeképpen a FIFA fegyelmi bizottsága 20 ezer svájci frank büntetést rótt ki a Román Labdarúgó Szövetségre (FRF), amiért a szurkolók magyarellenes transzparenst feszítettek ki a hollandiai vb-selejtezőn.


Incidensek nélkül távoztak Bukarestből a magyar szurkolók


Incidensek nélkül távoztak Bukarestből a magyar szurkolók, akik a péntek esti román-magyar labdarúgó világbajnoki selejtezőmérkőzésre érkeztek a román fővárosba - közölte szombaton az MTI-vel a bukaresti csendőrség szóvivője.


A péntek esti meccs után a magyar szurkolókat csendőri biztosítás mellett buszokkal szállították a pályaudvarra. Sem útközben, sem a pályaudvaron nem történt rendbontás: a szurkolói különvonat incidens nélkül elhagyta a román fővárost, és azokat is elkísérték a város széléig, akik saját gépkocsival érkeztek.


A kihágásokról a pontos statisztika még nem készült el, de egyetlen magyar szurkolót sem vettek őrizetbe, azok is elhagyták már Bukarestet, akiket különböző vétségekért megbírságoltak. Több magyar szurkolót kitiltottak a román stadionokból. Egyetlen magyar szurkolót sem ért súlyosabb egészségkárosodás: a verekedések nyomán a sürgősségre bevitt magyar állampolgárok sérüléseit ellátták és már elhagyták a kórházat.


MÁV-Start: több millió forintos kár keletkezett a szurkolói különvonatban


Az előzetes felmérések alapján több millió forintos kár keletkezett abban a különvonatban, amely a magyar labdarúgó-válogatott szurkolóit szállította a bukaresti világbajnoki selejtező mérkőzésre és vissza, közölte a MÁV-Start Zrt.


Egy 13 kocsiból álló üzleti különvonatról van szó, amelyet egy kft. rendelt meg tőlük. A szerelvény mind a 13 kocsijában kár keletkezett. Bukarest környékén menet közben kívülről kövekkel megdobálták a vonatot, ablakai betörtek, a belső károkat az utasok okozták. Ehhez még hozzájön a bevételkiesésből adódó kár, ugyanis ezeket a kocsikat a következő hetekben nem tudják közlekedtetni. A kár összességében több millió forintos. A MÁV-Start Zrt. mindent megtesz annak érdekében, hogy továbbhárítsa az okozott károkat. A megrendelő kft. ugyanis a polgári törvénykönyv rendelkezései alapján felelősséggel tartozik az utasok által okozott kárért. A cégről a Zrt. mást nem közölt, mert „minden további információ üzleti titoknak minősül”.


Az Origo szerint „a károkat várhatóan a megrendelőnek, vagyis a hivatalos szurkolói csoportnak kell majd megtérítenie”.


A MÁV-Start Zrt. a Facebookon: átmeneti kocsihiány


„Egy rossz hír estére: a következő időszakban átmeneti kocsihiány léphet fel a békéscsabai honállomású B 20-80 kocsik fordulójában, ugyanis a Romániából ma hazaérkező szurkolói különvonat utasai a szerelvény nagy részét teljesen széttörték. A külső és belső felületeken is rengeteg rongálás történt, ezért a kocsik egy ideig még biztosan nem állhatnak forgalomba. A rongálás 12 B 20-80 és két WRm 88-81 kocsit érintett. A WRm kocsikra télen nincs szükség SZVÖR szerint, ezért javításuk akár hosszabb ideig is elhúzódhat.”

Korábbi hírösszefoglalóink


Így készülnek a felek a pénteki román-magyar válogatott focimeccsre
Román–magyar: Extremista csoport szervezi a B-közepet
Román–magyar: ami a 3-0-s vereség körül történt