rss      tw      fb
Keres

Román–magyar: ami a 3-0-s vereség körül történt



A magyar labdarúgó-válogatott kilátástalan játékkal 3-0-s vereséget szenvedett péntek este Bukarestben a románok vendégeként világbajnoki selejtezőmérkőzésen. Ezzel távolabb került a pótselejtezőt érő második hely megszerzésétől – írta az MTI.
Összefoglaló mindarról, ami nem foci – a magyar „szurkolók” kordonbontásától Knézy Jenő kiszólásaiig és Orbán Facebook-oldaláig.
(Előzmények: Így készülnek a felek a pénteki román-magyar válogatott focimeccsre, illetve Román–magyar: Extremista csoport szervezi a B-közepet)



A reszegbroker.tumblr.com szerint ez a 3-0 helyes kormányzati kommunikációja

Sepsiszentgyörgyön már csütörtökön randalíroztak, botrányt okoztak a színházban, megvertek egy magyar képzőművészt
Új magyar szó, 2013. szeptember 6. péntek, 17:22 (részletek)


Több száz magyarországi futballszurkoló Sepsiszentgyörgyön és környékén szállt meg csütörtökről péntekre virradóra, a háromszéki megyeszékhelyről indultak Bukarestbe a Magyarország-Románia világbajnoki selejtező mérkőzésre. Jelenlétük, viselkedésük mély nyomot hagyott a helyiekben. Csütörtök este a magyarországi szurkolók Magyarország feliratú egyen-feketetrikóba öltözve megszállták a városközponti szórakozóhelyeket, hangoskodtak és rémisztgették a járókelőket. Egy csoport bement a színházba is, ahol zajlottak a pulzArt kortárs összművészeti fesztivál előadásai. Ott szóváltásba keveredtek a nézőkkel, ahol kisebb összetűzés is kialakult, majd később a magyar ultrák megvertek egy a színházból kijövő helybéli magyar képzőművészt. A magyar szurkolókhoz csatlakozó egyik sepsiszentgyörgyi fiatalember érdeklődésünkre elmondta: szerinte a szurkolók 70 százaléka békés szándékkal érkezett, viszont 30 százalékuk szerda óta iszik, ezért nem beszámítható.



Magyar szurkolókat állítottak elő Bukarestben
MTI, 2013. szeptember 6., péntek 11:25


Öt magyar szurkolót előállított péntek hajnalban Bukarestben a helyi rendőrség, miután összetűzésbe keveredtek egy román csoporttal. Az incidensre a történelmi belvárosban (ahol szórakozóhelyek százai működnek), hajnali fél négykor került sor, egy 30 fős magyar drukkercsoport és egy kisebb létszámú román társaság üvegeket dobált egymás felé. Az összetűzés nyomán öt magyar szurkolót átadtak a 10-es számú rendőrőrsnek, egy románt pedig megbírságoltak csendháborításért.


A Bukarestbe tartó különvonaton érkező magyar szurkolók sörös dobozokat és petárdákat dobáltak a peronra éjjel fél kettőkor, amikor a szerelvény megállt Aradon, és a hatóságok megkezdték a határellenőrzést. A szurkolók egyike kijelentette: „12 ezer doboz sörünk van”.



Magyar szurkolók az Északi pályaudvaron – MTI/Baranyi Ildikó

Incidensek a bukaresti meccs előtt
MTI, 2013. szeptember 6., péntek 16:37


Összecsapott a csendőrökkel Bukarest történelmi belvárosában a magyar szurkolók egy csoportja, később a szurkolói különvonaton utazó szurkolók is dulakodásba keveredtek a csendőrökkel: mindkét esetben gumibotozással, könnygáz bevetésével, a szurkolók elszállítása nyomán állították helyre a rendet. Más helyszíneken román szurkolók bántalmaztak magyarokat.


A történelmi városrészben történ incidensnél a román hírtelevíziók élő közvetítéséből az látszott, hogy Magyarország feliratú, egyforma fekete pólóba öltözött férfiak dulakodnak az őket gumibotozó román csendőrökkel. A városnegyed utcáin a drukkerek székeket dobáltak, a csendőrség pedig könnygázt vetett be ellenük. A szurkolói csoportot autóbuszokba terelték és elvitték a helyszínről.


Helyi idő szerint 16 óra körül érkezett meg a bukaresti Északi pályaudvarra az előző este Budapestről indult szurkolói különvonat. A rajta utazók egy csoportja szóváltásba keveredett, majd összecsapott a román csendőrséggel. A nagy erőkkel készültségben álló csendőrség rövid dulakodás után autóbuszokba terelte, és elszállította a hangoskodó szurkolókat. A különvonatot magyarokat gyalázó, „bozgori” (hazátlan) skandálással fogadták a bukaresti Északi pályaudvaron összegyűlt kíváncsiskodók, amire a magyarok közül többen „cigányok” kiabálással és sörösüvegek dobálásával válaszoltak. A pillanatokon belül kialakult dulakodás során a magyar szurkolók ellen gumibotokat és könnygázt vetett be a csendőrség, majd beterelte őket az odakészített buszokba.


Román szurkolók egy csoportja betörte egy magyar rendszámú mikrobusz szélvédőjét a Segesvár-Brassó országúton a Maros megyei Szászkézd (Seschiz) környékén, közölte a Maros megyei rendőrség. „Nem tudjuk miért álltak meg, és volt-e szóváltás közöttük. A román csoport néhány dobozt dobott a magyar rendszámú gépkocsi felé és betörték két ablakát. A rendőrséget egy órával később értesítették, és rongálás miatt tettek feljelentést a segesvári rendőrségen.”


Bukarest központjában a csoporttól leszakadt egyik magyar szurkolót verték meg ismeretlenek: a sértett kisebb sérülést szenvedett, amit a kihívott mentőautóban azonnal elláttak.


A Külügyminisztérium közleménye: a szurkolók tartsák be Románia törvényeit!
MTI. 2013. szeptember 6., péntek 18:10


A magyar Külügyminisztérium elvárja minden Romániában tartózkodó magyar futballszurkolótól, hogy sportszerűen buzdítsa a magyar válogatottat és tartsa be Románia törvényeit. Elvárják a Magyar Labdarúgó Szövetségtől is, hogy kísérje és védje meg a magyar szurkolókat, illetve azonosítsa be azokat, akik rendbontást vagy törvénytelenséget követnek el. „A román hatóságoktól pedig azt várjuk el, hogy törvényesen es csak azokkal szemben járjanak el akik valóban kihágást követnek el. Elvárjuk, hogy tartózkodjanak bármiféle nemzetiségi megkülönböztetéstől.”



Honfitársaink feketében vonulnak – MTI/Baranyai Ildikó

Négy magyar szurkolót szállítottak kórházba
MTI, 2013. szeptember 6., péntek 18:22


Három magyar szurkolót fejsérülések miatt, egy negyediket pedig rosszullét miatt szállítottak kórházba pénteken Bukarestben. Az agyrázkódással diagnosztizált három szurkolót a Nemzeti Arénától vitték kórházba, a negyedik férfi viszont már a bukaresti Északi pályaudvaron rosszul lett. A csendőrség szóvivője azt is közölte, hogy körülbelül három órával a mérkőzés előtt a stadion közelében román szurkolók egy csoportja is összecsapott a rendfenntartókkal. A román drukkerek meg akarták közelíteni a magyar szurkolóknak fenntartott úgynevezett fanzone-t, de a rendőrök ezt megakadályozták. A román szurkolók ekkor kövekkel dobálták meg a rendfenntartó erőket, és több személygépkocsit megrongáltak.


A román média pénteken nagy teret szentelt a magyar szurkolóknak. Úgy vélték, hogy a magyarok eleve harci szándékkal érkeztek a román fővárosba, és „rendkívül agresszíven” viselkedtek.


Fokozatosan engedik be a magyar szurkolókat
MTI, 2013. szeptember 6., péntek 18:20


Fokozatosan, nagyjából százfős csoportokban engedik be a bukaresti Nemzeti Stadionba a magyar drukkereket, akik a 20 órakor kezdődő románok elleni labdarúgó világbajnoki selejtezőre érkeztek. A bejutás előtt minden szurkolónak rendkívül alapos átvizsgáláson kell átesnie, ráadásul a helyi biztonsági emberek magyar tolmács segítségével minden egyes zászlót vagy transzparenst ellenőriznek, és azt a legkisebb hiba – túl nagy vagy esetleg provokáló jellegű felirat – esetén azonnal elkobozzák. [A szerk. megj.: a bukaresti hatóságok közölték, hogy csak a két ország zászlóját viheti be a stadionba mindkét tábor. Ehhez képest a magyar drukkereknél székely és árpádsávos zászló is volt a tévéközvetítés tanúsága szerint.]



A magyar szurkolók „kordont bontanak” – MTI/Illyés Tibor


Botrány a lelátón
MTI 2013. szeptember 6., péntek 19:28


Verekedés tört ki a magyar szurkolók szektorában a román-magyar labdarúgó világbajnoki selejtező előtt. A vendég drukkerek megindultak a hazaiak irányába, a két tábor közé felállított fémkordonokat szétdobálták. A helyi biztonsági erők megpróbálták őket visszatartani, de kevés sikerrel jártak, a rohamrendőrök viszont néhány pillanat múlva megérkeztek, és gumibotokkal, valamint könnygáz bevetésével visszaszorították a randalírozókat. A rendőrség ezután sorfalat alkotva figyelte a magyar szurkolókat.


Szlovák zászló alatt a magyar kispadosok
Vujity Tvrtko a Facebook-oldalán tette közzé azt a fotót, amelyet a tévéképernyőről készített. „ÓRIÁSI: Románia-Magyarország meccs Bukarestben! Nézzétek Magyarország zászlaját: a románok szerint SZLOVÁKOK LETTÜNK!” – írta.



 

Himnuszok: ki fütyül, ki hátat fordít
A telesport.hu szerint a magyar szurkolók „ki nem ugrál, büdös román” rigmussal, illetve „cigányozással” hergelték magukat az összecsapásra, de a házigazdák válasza sem maradt el: „kifelé, kifelé, a magyarokkal az országból kifelé” hangzott a legtöbbször. Majd a románok elképesztő füttykoncertet adtak a magyar himnusz alatt, válaszul a vendégdrukkerek háttal állva tüntettek a román himnusz közben. [A szerk. megj.: Az izraeli válogatott elleni barátságos mérkőzésen is hátat fordítottak a „magyar szurkolók” a pályának az izraeli himnusz alatt. Noha ott a magyar himnusz alatt nem volt ellenséges füttykoncert. Meg persze mocskos zsidóztak. Ezért játszották a magyar-román mérkőzés budapesti fordulóját zárt kapuk mögött.]



A hátat fordítók – MTI/Illyés Tibor

A tévközvetítésből


A meccset az M1 televízió és Knézy Jenő közvetítette. A meccs kezdete előtt, amikor a kamera magyar tábort néhány őrjöngő tagját mutatta, azt mondta: „Íme, itt vannak a magyar szurkolók is, akik megteszik becsülettel a dolgukat.” (A „becsületesek” akkor már túlvoltak az összes rendőri összecsapáson és kordonbontáson.) A második gól után, egy kigyúrt bőrfejű magyar szomorkodása láttán: „Így nézik a szurkolók a meccset, akik utaztak 15–20 órát, és akik, tényleg, nem kis veszélyt vállalva eljöttek ide.” Végül a 3-0-s vereséggel végződött meccs után: „Ki lehet kapni 3–0-ra, de így nem. És főként nem Romániától, hiszen mindenki tudja, mennyire fontos az országnak ez a mérkőzés.”



Ciprian Marica gólja a mérkőzés 2. percében – MTI/Illyés Tibor

Bejegyzések a meccs után Orbán Viktor Facebook-oldalán


„Várom a posztot emútnyóccév, liberálbolsevikek akik kigáncsolták a focistákat és tulképp bajnai örjöngött bukarestben nem is az ultrások.”


„Össze nem függő hírek: az EMMI idén nem, csak jövőre hajlandó segíteni a csőd szélére jutott Pető Intézeten. Az EMMI idén 500 millióval támogatja a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt, 400 millióval a Mezőkövesd Zsóry Futball Club és 9000 millióval a debreceni stadionépítést. Mindenre nem juthat. De ezért a színvonalas meccsért megérte, nemde?”


„Építs még stadionokat ezeknek megérdemlik… aztán ha megszűnik a nemlétező Magyar foci, akkor jó lesz az épület gárdistákat avatni!”