rss      tw      fb
Keres

Ellenzéki egyeztetés – a DK nem képviselhetné saját politikáját a kampánybanÚjabb levél született a féloldalas ellenzéki tárgyalás ügyében (mint ismert, az Együtt–PM már nem vesz részt az MSZP–DK-egyeztetésben, lásd Bajnai: az MSZP feladata tárgyalni Gyurcsányékkal): Mesterházy Attila válaszolt Gyurcsány válaszára, amelyet az MSZP elnökségének első levelére adott. (Az előzményekhez lásd: Gyurcsány: önálló listát állít és 106 egyéni képviselőjelöltet nevez meg a DK, hogy érdemben tárgyalhasson, illetve A DK javaslata az MSZP-vel folytatandó tárgyalásokra.) Mesterházy szerint a DK-val a szövetségkötés feltétele, hogy a párt nem képviseli a saját politikáját a kampányban.*
Az MSZP elnöke azt is bejelentette, hogy a Schmuck-féle „szociáldemokraták” és az MSZP közt nincs választási együttműködés, Schmuck Andor pedig azt, hogy pártja esetleg önállóan indul a választáson (az előzményekhez: Szövetségkötési bizonyítvány).


Mesterházy Attila levele Gyurcsány Ferencnek


„Tisztelt Pártelnök Úr! Kedves Feri!


Köszönettel megkaptam szeptember 3-án kelt leveled, amelyben megerősítetted, hogy a Demokratikus Koalíció elfogadja a 2013. augusztusi keltezésű, az ellenzéki együttműködés alapelveire vonatkozó javaslatainkat.


Nagyra értékeljük, hogy nem kívánjátok újranyitni az MSZP és az Együtt 2014-PM között létrejött megállapodást, és ezzel elfogadjátok azokat a világos kereteket, amelyeket a megállapodás a további együttműködni kívánó partnerek számára meghatároz.


Örömmel vettük, hogy maradéktalanul elfogadtátok a „Megállapodás közpolitikai alapelvekről a Magyar Szocialista párt és az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség között” című dokumentumot is, és vállaltátok, hogy készen álltok nem pusztán választási megállapodást, hanem politikai szövetséget kötni az Orbán-rendszer leváltása érdekében. Ezzel értelmezésünk szerint kinyilvánítottátok azt a szándékotokat is, hogy a Demokratikus Koalíció sem képviseli önállóan saját politikáját a kampány során, hanem szövetségeseivel egyetértésben jeleníti meg a közös álláspontot.


A tárgyalások előre mozdítása, valamint a kormányváltáshoz szükséges szavazatmaximalizálás érdekében az alábbi kérdésekre szeretnénk választ kapni a következő tárgyalási fordulónk előtt:


I. Az egyéni választói körzetekre vonatkozóan:
1. A Demokratikus Koalíció hány egyéni választókerületre tartana igényt?
2. Melyek lennének ezek a választókerületek?
3. Mely DK-s politikusokat kívánjátok indítani jelöltként ezekben a körzetekben?


II. A listára vonatkozóan:
1. Hány listás helyre tartanátok igényt?
2. Kiket javasolnátok ezekre a listás helyekre?
3. Pontosak-e azok a sajtóban megjelent következtetések, amelyek szerint a Demokratikus Koalíció a lista második helyére a párt elnökét, Gyurcsány Ferencet kívánja jelölni?


Budapest, szeptember 6.
Üdvözlettel
Mesterházy Attila”


Ellenzéki egyeztetés - Nincs választási megállapodás az MSZP és Schmuck Andor pártja között


Nem lesz választási együttműködés az MSZP és Schmuck Andor szociáldemokrata pártja között. Utóbbi önállóan indulna a választáson.


Mesterházy Attila MSZP-elnök az MTI-nek pénteken küldött közleményében azt írta: Schmuck Andorral áttekintették a Magyar Szociáldemokraták Pártjának 15 pontos javaslatát, amely a nyugdíjasok élethelyzetének javítását célozza. A szocialisták ebből 8-at elfogadhatónak tartottak, 7-tel kapcsolatban aggályokat fogalmaztak meg, abban azonban egyetértés volt, hogy a nyugdíjasok érdekeinek védelme a következő kormányzati ciklus prioritása lesz. Az MSZP elnöke közölte, ennek érdekében számítanak a szociáldemokraták ötleteire, és a két párt közös javaslatot dolgoz ki egy Európai Idősügyi Charta megalkotására.


Az MSZP ugyanakkor egyértelművé tette, nem tudja teljesíteni azt a kérést, hogy mind a 106 baloldali ellenzéki jelölt adjon garanciát a 15 pontos javaslatcsomag megvalósulására.


A tárgyaláson sem listás helyekről, sem egyéni választókerületekről nem esett szó, mert Schmuck Andor pártja ilyen igényt nem fogalmazott meg, írta az MSZP elnöke.


Schmuck Andor az MSZP székházából távozóban újságíróknak kilátásba helyezte, hogy pártja önállóan indul a 2014-es választáson, listát és mind a 106 választókerületben egyéni jelöltet állít.


* Gyurcsány Ferenc Nyíregyházán: ne a kettős állampolgárok szavazata döntsön


Gyurcsány Ferenc az MTI szerint a „Demokratikus Koalíció nyíregyházi nagygyűlésén” vett részt, Gyurcsány Ferenc facebookos bejegyzése szerint „a Nyugdíjasok Országos Szervezetének konferenciáján tartottam ma előadást”. Ami biztos: azt mondta, hogy szociális katasztrófa fenyegeti az országot, mivel most érik el majd a nyugdíjkorhatárt azok, akik eddig minimálbérért dolgoztak, illetve százezrek kerültek ki a rokkantellátásból az „igazságtalan felülvizsgálatok” miatt. Megismételte: nem adna szavazati jogot azoknak, akik „döntésük következményeit nem viselik”.


– Akik eddig minimálbérért dolgoztak, vagy úgy voltak bejelentve, nyugdíjasként igen alacsony összegű ellátást kapnak majd. „A választás után a remélhetőleg létrejövő új kormánynak első intézkedései között foglalkoznia kell majd ezzel a kérdéssel.”


– El kellene törölni a nyugdíjkorhatárt. Akár 50 éves korban is nyugállományba vonulhatna bárki, persze ez esetben nyilván kisebb összegű nyugdíjat kapna, az egyéni számláján befizetett járuléknak és letöltött kevesebb szolgálati idejének megfelelőt. „Ez ösztönözné az embereket arra, hogy harcoljanak a nagyobb bérért”, ne a kedvező adózást, az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) vagy a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) válasszák a minél kisebb pillanatnyi járulék fizetése érdekében, hiszen így később önmagukat hozzák nehéz helyzetbe.


– A 2014-es parlamenti választásról: a Demokratikus Koalíció nem ért egyet azzal, hogy a határokon túl élő kettős állampolgárok szavazata döntsön a határon belüli sorskérdésekről. A saját véleménye az, hogy „egy közösség akkor lesz erős, ha osztozik minden egyes tagjának sorsában, s a határon túl lakók természetszerűleg nem tudnak részt vállalni ebből, döntésük következményeit nem viselik”. [Mint ismert, ezt sem az MSZP, sem az Együtt–PM nem így gondolja – a szerk. ]
MTI/Balázs Attila

A nagygyűlés előtt tüntetők várták Gyurcsányt, tízen táblákkal a kezükben demonstráltak a volt miniszterelnök és pártja ellen. A tüntetők – akik „Eladtátok Magyarországot!", „Szétloptátok az országot!", „Bűnözőkkel kormányoztatok!", „Soha többé baloldalt!” feliratú táblákat emeltek a magasba – heves szóváltásba keveredtek a nagygyűlés résztvevői közül több emberrel. A felek kölcsönösen szidalmazták egymást, és a volt MSZP–SZDSZ-es, illetve a mostani Fidesz–KDNP-s kormányt, de a szópárbajon kívül incidens nem volt közöttük. A gyűlés után egy jobbikos és egy árpádsávos zászlós tüntető is megjelent a gyűlésnek otthont adó nyíregyházi irodaház előtt, ők szintén a DK-s szimpatizánsokkal keveredtek szócsatába.


(A Magyar Narancs Online érdekes – ám semmiképp sem reprezentatív – szavazását lásd itt)