rss      tw      fb
Keres

Szíria: Lakóépületekben és iskolákban helyeznek el katonai alakulatokat, és más hírekA harmadik éve tartó szíriai polgárháború eddig több mint százezer emberéletet követelt, az ENSZ szerint és több millióan váltak menekültté. Augusztus 21-én állítólag Bassár el-Aszad rezsimje vegyifegyver-támadást hajtott végre Damaszkuszban, amelynek 1400-nál is több halottja volt. A vegyi fegyverekért felelős ENSZ-szervezet szerint, amely a mérgesgáz-támadást a helyszínen vizsgálta, három hétig tart a minták elemzése.Lakóépületekben és iskolákban helyeznek el katonai alakulatokat


Szemtanúk szerint lakóépületekben, iskolákban és diákotthonokban helyeznek el katonai alakulatokat és felszerelést a kormányerők, adta hírül szombaton, helyi lakosok beszámolóira hivatkozva, a dpa német hírügynökség.


A hírszolgálati iroda szerint a szíriai főváros diplomáciai negyedében egy mecsetet már egyfajta kaszárnyává alakítottak át a kormányerők. Damaszkuszban a lakosság egy része megpróbál katonai szempontból kevésbé frekventált területeken biztonságosabb elhelyezést találni.


A szíriai állami televízió bejelentette, hogy az ország felkészült mindenfajta támadásra, majd az adó hazafias dalokat kezdett sugározni. Vael Nadír al-Halaki szíriai miniszterelnök a nap folyamán közvetített beszédében hangsúlyozta, hogy „a hadsereget mozgósították, a katonák ujja a fegyverek elsütőbillentyűjén van”.


A szíriai biztonsági szolgálat egyik magas rangú képviselője az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy már bármelyik pillanatban számítanak az agresszióra, és országa kész bármelyik pillanatban visszavágni, mert „ez a jogtalan agresszió nem maradhat válasz nélkül”. Szerinte a katonai csapások szószólói olyan „rossz ügyet szolgálnak, amelynek semmi köze se az erkölcshöz, se a nemzetközi joghoz”.


***


Amerikai sajtóértékelések Obama irányváltásának kockázatairól


Mint ismert, Obama szombaton bejelentette, hogy a kongresszus felhatalmazását fogja kérni a Szíria elleni támadáshoz. A The New York Times, a The Washington Post és a The New Republic értékelése, az MTI sajtószemléje alapján.


A liberális The New York Times vasárnap azt fejtegette: Obama azzal, hogy kongresszusi felhatalmazást kért a katonai fellépéshez, elnökségének egyik legveszélyesebb hazárdjátékába kezdett. Így ugyanis ő lehet „a modern idők első olyan elnöke, aki elveszít egy szavazást az erő alkalmazásáról”, mint ahogy az a héten megtörtént David Cameron brit miniszterelnökkel a brit parlamentben.


A lap szerint az elnök gyakorlatilag kihívást intézett a törvényhozókhoz, hogy vagy álljanak ki mellette, vagy hagyják, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök megússza a gyerekek nem konvencionális eszközökkel való legyilkolását. Noha a kongresszus vezetői üdvözölték Obama elhatározását, a fordulat azoknak a képviselőházi republikánusoknak a politikai kegyelmére bízza az elnököt, akik minden adandó alkalommal szembeszálltak vele, és akik már kifejtették álláspontjukat, miszerint a szíriai polgárháború nem jelent fenyegetést az Egyesült Államokra nézve. „Azzal, hogy állásfoglalásra kérte őket (a honatyákat), Obama megpróbált kitörni az elmúlt hét elszigeteltségéből, amikor azzal kellett szembenéznie, hogy az ENSZ, a kongresszus, a közvélemény vagy a nemzetközi műveletek ügyében megbízható partner Nagy-Britannia támogatása nélkül kell döntenie”, írta a lap.


A centristának tekintett The Washington Post szerkesztőségi cikkben fejezte ki egyetértését azzal, hogy az Egyesült Államoknak katonai válasz kell adnia arra, hogy a szíriai vezetés augusztus 21-én a saját népét gázosította el, mint ahogyan azzal is, hogy Obama ehhez kongresszusi felhatalmazást kért. Ugyanakkor ez utóbbi döntés nem kockázatmentes, mert a törvényhozás akár nemet is mondhat, hiszen mindkét pártban erős az izolacionizmusra való hajlam, és sok republikánus örül az alkalomnak, hogy beverheti az elnök orrát.


A lap azonban reméli, hogy a kongresszus erős, kétpárti támogatásban részesíti Obamát, mert az Egyesült Államoknak komoly érdeke fűződik Aszad vereségéhez és egy olyan koalíció győzelméhez, amely elkötelezett a demokrácia és a pluralizmus iránt. Ezt a végkifejletet amerikai csapatok bevetése nélkül is elő lehet segíteni, és az augusztus 21-i atrocitásra adandó választ ennek a szélesebb célnak a szem előtt tartásával kell megadni.


A The New Republic című liberális magazin szerint „Barack Obama, aki korábban az óvatosságáról volt ismert, hatalmas rizikót vállalt azzal, hogy kongresszusi felhatalmazást kér a Szíria elleni katonai csapáshoz”. „Ha Obamának nem sikerül megszereznie a felhatalmazást, akkor ennek ellenére is megindul előre? Vagy megszegi az ígéretét, hogy betartatja a vegyi fegyverek használatára vonatkozó vörös vonalat? [A „vörös vonal” kifejezés az amerikai politikai szóhasználatban képletesen az Egyesült államok tűréshatárát jelenti – A szerkesztő megjegyzése.] Obama elnöksége és az országnak az a képessége forog kockán, hogy fel tudjon lépni a világban.”


***


Daniel Barenboim szerint a helyzet tűrhetetlen


Tűrhetetlennek nevezte a szíriai helyzetet Daniel Barenboim világhírű karnagy és zongoraművész, aki nagy sikerű zenekarával a kultúra révén fáradozik jó ideje a közel-keleti béke megteremtésén. Az izraeli és palesztin útlevéllel egyaránt rendelkező dirigens ezt szombat este jelentette ki Bukarestben, ahová az Enescu zenei fesztivál megnyitójára érkezett.


Mint mondta, sokáig nem akart állást foglalni a több mint két éve tartó szíriai polgárháborúról, mert igen változékonynak tartotta a helyzetet, de most úgy véli: világossá vált, hogy „a dolgok nem mehetnek így tovább”.


Daniel Barenboim sajnálja, hogy az arab tavasz, amely „jól indult Egyiptomban 2011-ben, kisiklott’, még ha reményei szerint csak átmenetileg is.


Daniel Barenboim 14 éve barátjával, a 2003-ban elhunyt Edward Said palesztin-amerikai irodalomtudóssal hozta létre a közel-keleti béke előmozdítására a fiatal palesztin és izraeli zenészekből álló West-Eastern Divan Orchestra nevű zenekart, amellyel világszerte nagy sikert arat.