rss      tw      fb
Keres

Még mindig az FTC –MTK meccsről



Aczél Endre „Volt ilyen is – a Fradi-ügyről” című írására szeretnék reagálni.


Előrebocsátom, a cikk legnagyobb részével egyetértek. Ugyanakkor – álláspontom szerint – két súlyos tévedés is van a cikkben. Mindkettőről elmondható, hogy az általánosan elterjedt közgondolkodásnak megfelelő. Attól persze, hogy valamiben sokan hisznek, az még nem lesz igaz. Mindkét tévedés egyetlen félmondaton belül van. Mire gondolok?


Az a bizonyos fél mondat: „…néhány tucat vagy néhány száz, magát FTC-szurkolónak gondoló fiatalember…”


Nem magát FTC szurkolónak gondoló fiatalemberekről van szó, hanem FTC-szurkolókról. Az identitását mindenki maga határozza meg. Ezek kedves náci fradisták. Kénytelenek vagyunk ezt elfogadni, mert ha másként tennénk, akkor azt is el kellene fogadnunk, hogy ők minket (MTK szurkolókat, zsidókat, cigányokat, baloldaliakat vagy bárkit) magukat magyarnak gondolóként aposztrofálnak. Ez abszurdum!


A másik: a Facebookon a „Mi voltunk” csoporthoz eddig mintegy három és félezer ember csatlakozott. Nem pár tucat, nem néhány száz, hanem több ezer. Ők de facto kimondták magukról: Nácik vagyunk! Az inkriminált mérkőzésen 8000 néző volt jelen. A számok ismeretében szó sem lehet törpe kisebbségről. Ilyet ezek után soha többet nem szeretnék olvasni, hallani. Sajnos abban is csak reménykedni lehet, hogy nem ők a többség. Mármint a Fradi-tábor többsége. De az biztos, ha kisebbség, akkor is jelentős, 30-40 százalékos kisebbség. Ne dugjuk homokba a fejünket, az nem old meg semmit!


A cikk egyebekben kitűnő, MTK-szurkolóként csak megköszönni tudom, hogy Aczél úr foglalkozott velünk.


Van az ügynek egy másik vonulata is, ez már nem függ össze Acél Endre cikkével, de számomra – megint csak MTK-szurkolóként – ez a része az ügynek még elkeserítőbb, mint maga a rasszista provokáció. Mi ez?


Az MTK Labdarúgó Zrt. reakciója az eseményekre. Azaz a semmi. Az elmúlt hetekben sem Várszegi Gábor, az MTK tulajdonosa, sem Domonyai László, a klub vezérigazgatója, sem más a klubtól egy szót sem szólt ebben az ügyben. Annak ellenére sem, hogy az MTK-szurkolók „MTK Brüll Alfréd Egyesülete” nyílt levélben tett fel kérdéseket a botrányos eset kapcsán Domonyai Lászlónak. Az MTK erre sem válaszolt. (Itt olvasható az ebben az ügyben folytatott levelezésünk és az aláírók hosszú sora.) Számunkra, MTK-szurkolók számára elfogadhatatlan, hogy az MTK vezetése nem áll ki azok mellett az értékek mellett, amelyeket az MTK 125 éve képvisel.