rss      tw      fb
Keres

Bajnai: az MSZP feladata tárgyalni GyurcsányékkalBajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője a párt választókerületi elnökeinek tartott országos gyűlés közben nyilatkozott újságíróknak. Amit mondott:


– Ez a megállapodás korábbinál szélesebb választási lehetőséget ad az embereknek, akik az egyéni körzetekben a közös ellenzéki jelöltre adott szavazatukkal hozzájárulhatnak a kormányváltáshoz, majd az MSZP és az Együtt-PM listája közül választva eldönthetik, ki legyen a miniszterelnök.


– A Demokratikus Koalíció szerepéről és arról, hogy Gyurcsány Ferenc tárgyalást kezdeményezett vele: noha az elnökség nem foglalt állást a megkeresésről, szívesen beszélget Gyurcsánnyal. Ugyanakkor az MSZP és az Együtt-PM megállapodása alapján a szocialisták feladata tárgyalni a DK-val, ők adhatnak át egyéni választókerületeket és listás helyeket. Ha ez megtörténik, az Együtt-PM támogatni fogja a DK egyéni körzetekben közös jelöltként induló politikusait. (Ezt mondta Kónya Péter, az Együtt-PM társelnöke is, és hozzátette: bízik abban, hogy az MSZP és a DK megállapodik.)


– Nem vetődött föl, hogy 31 egyéni körzetükből átengedjenek a DK-nak, az MSZP-vel kötött megállapodás alapján ugyanis más pártok a szocialisták 75 egyéni választókerületének és listás helyeinek terhére csatlakozhatnak az ellenzéki szövetséghez.


– Nem tart attól, hogy a Gyurcsány-párt önállóan indul a választáson és szavazatokat vesz el az MSZP-től és az Együtt-PM-től. „Gyurcsány Ferenc többször elmondta, hogy bölcsességre, önkorlátozásra van szükség, a szervezeti-személyi érdekeknél fontosabb a kormányváltás ügye.”


– A hvg.hu pénteki írásáról (amelyre mai írásunk épül): „sok marhaság van a cikkben", és tágabb környezetében nem talált senkit, aki elismerte volna, szerepe volt abban, hogy javaslatuk még a Mesterházy Attilával folytatott múlt pénteki tárgyalása közben eljutott a sajtóhoz.Kónya Péter


Arra készítik fel választókerületi elnökeiket, hogy bár a különlistás indulás miatt bizonyos értelemben versenyezniük kell az MSZP-vel, eközben nem okozhatnak sérelmet nekik, nem támadhatják a szocialistákat.Karácsony Gergely


Rövidesen összeülnek a kampány lebonyolításáért felelős szocialista politikusokkal, hogy egyeztessék a feladatokat az egyéni választókerületekben.(Bajnai Gordon emellett bemutatta a sajtónak Teket Melindát, az Együtt-PM szövetség jelöltjét a szeptember 22-ei bajai időközi választáson. A jelöltet az MSZP és a DK is támogatja.)