rss      tw      fb
Keres

A lakiteleki önálló és önellátó nagybirtok újabb másfél milliárdot kapLezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke pénteken tartott sajtótájékoztatón a helyszínen, hogy bejelentse, másfél milliárd forint összegű, kiemelt kormányzati beruházás indult a Lakiteleki Népfőiskolán. Ezt mondta:


A pénzt az Országgyűlés szavazta meg, annak érdekében, hogy a Lakiteleki Népfőiskola a Kárpát-medencei népfőiskolai hálózat központjaként megújuljon.


A felújítás és a fejlesztés a Szeged-Csanádi Püspökség tulajdonában lévő Lakiteleki Népfőiskola huszonöt hektáros területén valósul meg, több ütemben.


A beruházás egy 1200-1300 méter mély termálkút fúrásával kezdődött, a kútból nyert meleg vízzel váltják ki a népfőiskola gázfűtését. Ez évente 30 millió forintnál is nagyobb megtakarítást jelent. A meleg vizet a szomszédos területen megvásárolt, 6 ezer négyzetméter alapterületű üvegházakban tervezett növénytermesztéshez is felhasználják.


A népfőiskola önellátó lesz, de a terményekből jut majd Lakiteleknek és a Szentkirályi Általános Iskolának.


A beruházás után több mint 50-nel nő a népfőiskolán dolgozók száma.


A beruházás keretében valamennyi épület megújul, termálkutat fúrnak, rendbe hozzák az üvegházakat, egy fogadó építésével a szállodai férőhelyeket bővítik, de a melegvíz fürdőmedencét [így mondta: nem úszó-, hanem fürdőmedencét – a szerk.] is fog táplálni.


Az a bizalom, amely az első pillanattól érzékelhető volt a katolikus egyház és a többi történelmi egyház részéről, megmarad, és a népfőiskola továbbra is a Kárpát-medencei nemzeti felemelkedés, a magyarok érdekében tevékenykedik.Népfőiskola, Kölcsey-ház

Kerényi János kormánymegbízott, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal vezetője, akit a kormány a kiemelt beruházás koordinációjára kijelölt, ezt mondta:


A beruházás révén a Kárpát-medence közepén találkozóhely alakul ki.


Az elmúlt 13 évben a megyében nem volt olyan beruházás, amely teljesen hazai forrásból valósult volna meg (mint ez)


Minden meg fognak tenni, hogy a kiemelt kormányzati beruházás megvalósulását ne akadályozza a bürokrácia.


Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke:


A terület tulajdonosaként örömmel segítik a beruházást.