rss      tw      fb
Keres

Szíria - Obama a kongresszus felhatalmazását fogja kérni a Szíria elleni támadáshoz - ESTI ÖSSZEFOGLALÓ


MTI 2013. augusztus 31., szombat 20:50

Barack Obama amerikai elnök szombaton bejelentette, hogy a kongresszus felhatalmazását fogja kérni az általa már elhatározott, Szíria elleni katonai fellépéshez.

Az elnök rámutatott, hogy noha meggyőződése szerint jogában állna elrendelni a támadást, az ügy fontossága miatt a - nyári szabadságáról a jövő héten visszatérő - törvényhozás vitáját és felhatalmazását kéri.

Obama az ENSZ-ellenőrök által Szíriában elvégzett helyszíni vizsgálatra utalva kijelentette, hogy a vegyifegyver-támadásokat nemcsak kivizsgálni kell, hanem azokkal szembe is kell szállni.

Eközben az orosz államfő kezdeményezte a szíriai válság megvitatását a szentpétervári G20-as csúcstalálkozón. Vlagyimir Putyin a kétségeit hangoztatta azokkal az állításokkal kapcsolatban, amelyek szerint a szíriai kormányerők vetettek volna be vegyi fegyvert 10 nappal ezelőtt Damaszkuszban. Putyin szerint kritikán aluliak és más államokkal szemben tiszteletlenek azok a washingtoni nyilatkozatok, hogy a szíriai hatalom állítólagos vegyifegyver-használatáról szóló bizonyítékok titkosak. Az, hogy Washington nem akarja bemutatni a bizonyítékokat, azt jelenti, hogy azok nem is léteznek - mondta az orosz államfő. Arra szólította fel Washingtont, hogy tárja azokat az ENSZ-ellenőrök és a világszervezet Biztonsági Tanácsa elé. Az orosz államfő azt reméli, hogy a G20-as csoport jövő csütörtökön kezdődő szentpétervári csúcstalálkozóján találkozhat Barack Obama amerikai elnökkel, és vele, valamint a fórum többi résztvevőjével megvitathatják a szíriai helyzetet. „Hogy mit is mondanék neki (Barack Obamának)? Nem is tudom. Elsősorban nem mint kollégámhoz, nem mint az Egyesült Államok elnökéhez, nem mint államfőhöz, hanem mint Nobel-békedíjashoz fordulnék” - mondta az orosz elnök arra a kérdésre, miről beszélne az amerikai elnökkel. Putyin szerint nem szabad elfelejteni, hogy az Egyesült Államok az utóbbi évtizedekben hány alkalommal kezdeményezett fegyveres összecsapásokat a világ különböző régióiban. „És ez vajon megoldott egyetlen egy problémát is?” - kérdezte, és Irakot, valamint Afganisztánt említette, ahol „sem nyugalom, sem demokrácia nincs, amire partnereink törekedtek”.

A nap folyamán a dpa német hírügynökség beszámolt arról, hogy lakóépületekben, iskolákban és diákotthonokban helyeznek el katonai alakulatokat és felszerelést a kormányerők Damaszkuszban. A hírszolgálati iroda szerint a szíriai főváros diplomáciai negyedében egy mecsetet már egyfajta kaszárnyává alakítottak át a kormányerők. Damaszkuszban a lakosság egy része megpróbál katonai szempontból kevésbé frekventált területeken biztonságosabb elhelyezést találni - számolt be erről a hírügynökség. A szíriai állami televízió bejelentette, hogy az ország felkészült mindenfajta támadásra, majd az adó hazafias dalokat kezdett sugározni. Vael Nadír al-Halaki szíriai miniszterelnök a nap folyamán közvetített beszédében hangsúlyozta, hogy „a hadsereget mozgósították, a katonák ujja a fegyverek elsütőbillentyűjén van”.

Hírügynökségi beszámolók szerint megnőtt a Szíriából kiutazók száma azt követően, hogy az ENSZ vegyifegyver-szakértői szombaton elhagyták az arab országot. A dpa német hírügynökség a szíriai-libanoni határ egyik átkelőjénél készített helyszíni riportjában arról számolt be, hogy már kora reggel hosszú sor kígyózott a maszaai határátkelőnél, a szíriai rendszámtáblájú személyautók utasai egy esetleges amerikai katonai csapás elől biztonságot keresve hagyták el hazájukat. A beszámoló szerint ennél a határátkelőnél az utóbbi két nap alatt mintegy 15 ezren utaztak be Libanonba, és többségük a kormányerők által ellenőrzött területekről indult útnak. A Reuters szerint több ország már attól is eltanácsolja az állampolgárait, hogy Libanonba utazzanak, így Nagy-Britannia, Franciaország, Kuvait és Bahrein. Bécs csak arra szólította fel az osztrákokat, hogy Libanonba utazásuk előtt lépjenek kapcsolatba hazájuk ottani nagykövetségével. A brit hírügynökség vezető biztonsági forrásra hivatkozva közölte, hogy egyedül csütörtökön mintegy 14 ezer külföldi - többségében európai - hagyta el Libanont.

Az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka szombaton figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ha csapást mér Szíriára, az „az országon kívül reakciókat fog kiprovokálni”. Mohammad Ali Dzsafari az ISNA iráni hírügynökség jelentése szerint úgy fogalmazott: illúzió, ha az amerikaiak úgy gondolják, hogy a térségbeli katonai beavatkozás Szíriai határain belül korlátozott marad. Figyelmeztette az Egyesült Államok szövetségeseit, hogy amennyiben részt vesznek egy ilyen katonai akcióban „az nemzetbiztonságukat korlátozná”. Dzsafari megismételte azokat a fenyegetéseit is, amelyeket néhány nappal ezelőtt Izraellel szemben hangoztatott.