rss      tw      fb
Keres

Gyurcsány: önálló listát állít és 106 egyéni képviselőjelöltet nevez meg a DK, hogy érdemben tárgyalhassonGyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke pénteken sajtótájékoztatót tartott a kialakult ellenzéki együttműködésről és a DK álláspontjáról. Majd két interjút adott, a Klubrádió Megbeszéljük, illetve az ATV Egyenes beszéd című műsorának. A sajtótájékoztatón elhangzottakat az MTI tudósítása alapján foglaljuk össze, a két interjúból részleteket olvashatnak. (Megjegyzés: a sajtótájékoztatóra egyetlen nagy hírportál sem küldött saját tudósítót, valamennyi az MTI alapján számolt be róla, az Index számára pedig nulla hírértéke volt annak, hogy a 150–200 ezer választót képviselő Demokratikus Koalíció mit lép az után, hogy a két nagyobbik ellenzéki párt tárgyalása az ismert módon zárult le: még az MTI hírt sem közölte. Az Origo viszont rögtön a címben értelmezte a hírt az olvasóinak, így: Gyurcsány: Kegyelemkenyér nem kell, Orbán jöhet.)


A sajtótájékoztató: nem akarok surranó pályán bekerülni a parlamentbe


– Az MSZP és az Együtt-PM csütörtöki megállapodását követően megnyílt az út, hogy újabb felekkel folytatódjanak a demokratikus ellenzéki tárgyalások. Ezért Mesterházy Attilának, a szocialisták elnökének meghívására a jövő hét első felében hivatalosan is megkezdődnek az egyeztetések az MSZP és a DK között. Emellett írásban fogják felkérni az Együtt-PM választási szövetséget, hogy üljenek le és tárgyaljanak az ellenzéki összefogás lehetőségéről és ügyéről.


– Tudomásul vették, habár nem fogadták el az MSZP és az Együtt-PM csütörtöki álláspontját, hogy „két lista (…) jobb, mint az egy közös lista", ezért viszont a DK számára is az a tárgyalások kiinduló pozíciója, hogy önálló listát állítanak, ami mellett mind a 106 egyéni körzetben saját jelöltet neveznek meg. „De itt nem teszünk pontot a javaslatunk végére”, mert azért akarnak tárgyalni, hogy a végén megállapodás szülessen, így minden olyan felvetést megfontolnak, amelyik az ellenzéki összefogás irányába visz.


– Nem fog „zárt szobákban” tárgyalni, ezért saját javaslataik mellett a partnereikét is megosztják majd a közvéleménnyel.


– Arra lehet számítani, hogy ha nem lesz megállapodás, akkor a DK önállóan indul a választásokon. „Én nem akarok surranó pályán bekerülni a parlamentbe, én nem akarok kegyelemkenyéren élni (...) a DK-t nem lehet kivásárolni ebben a dologban egy vagy két vagy három képviselői hellyel.” „Nem adom el a politikámat és nem adom el egyik vagy másik képviselőtársam helyét. Ez nem arról szól, hogy lesz-e Vadai Áginak fizetése képviselőként. Arról szól, hogy az a politika, amelyet képviselünk, ott van-e erős politikai frakcióval a parlamentben. Ehhez nem elég, hogy valaki odalök nekem két vagy három képviselői helyet, hogy fogjam be a számat. Tudják, mit? Akkor inkább beleszakadok a kampányba.”


– Ha így lesz, ő fogja vezetni a pártja listáját és Orbán Viktor kihívójaként fog fellépni. Tudja, hogy 2014-ben-ben nem lesz kormányfő és nem is akar a demokratikus ellenzéki összefogás miniszterelnöke lenni. Ha viszont a DK-nak listát kell állítania, akkor úgy fog politizálni és úgy fog viselkedni, hogy listavezetőként megtestesítse azt a politikát, amelyben közösen hisznek a választóikkal.


Részletek az interjúkbólArról állapodtak meg, hogy nem tudnak megállapodni
„Nemcsak hogy nem szeretném megfúrni az együttműködést, hanem épp ellenkezőleg. Amellett érvelek, hogy ne adjuk fel azt a közös akaratot, amely az elmúlt fél évben mozgatott itt mindnyájunkat. Hiszen azt mondtuk, hogy Orbán leváltásának az egyik legfontosabb feltétele, hogy közös miniszterelnökjelölt legyen, közös lista legyen és az egyéni választókerületekben közös jelöltek induljanak… Most arról állapodtak meg, hogy nem tudnak megállapodni ezekről a kérdésekről… És szerintem Orbán leváltásának az is feltétele, hogy őszinték vagyunk, legalább magunkhoz. Ez egy kudarc… A semminél több, de ahhoz képest, amit akartunk, nagyon kevés.” A vitát csak abbahagyták, „és azt állítom, hogy rossz megállapodást kötöttek. Azt a célt, ami mellett négy nappal ezelőttig érveltek, még töredékeiben is alig tudták elérni.” „Kettőt egyáltalán nem, egyet meg félig. Úgyhogy az ünneplésre csak visszafogottan van okunk, miközben teljesen megértem, hogy annyira unták már a választók ezt a huzavonát, hogy ennek a kicsike eredménynek is örülnek. De azért azt jegyezzük meg halkan, hogy ugye tudják, hogy ezzel Orbán leváltásának az esélye érdemben csökkent. Bár nagyon remélem, hogy így is lehet majd győzni.”


Más az, amikor valaki a teljes ellenzéki összefogás része, és más az, amikor valaki csak egyetlen másik párttal állapodhat meg
„Ami a DK-t illeti: azon lehet vitatkozni, hogy a DK-nak mennyi szavazója van. De azon még a partnereink sem vitatkoznak – hiszen mondja Szigetvári, mondja Bajnai és Mesterházy is –, hogy a DK-nak érdemi támogatottsága és országos kiépítettsége van. Ezekre az emberekre szükség van! Ezek az emberek szavazni akarnak az ellenzéki összefogásra! Ezért mondom, hogy a tárgyalás kiinduló feltétele nem nagyon tud más lenni, mint hogy elindulunk a választáson, ami listát jelent és jelölteket jelent, mert azt szeretném, hogy a tárgyalások végén ebből a mainál szélesebb, jobb összefogás legyen.” „Mert ha az a főszabály, hogy mindenki külön indul [külön lista, külön jelöltek], akkor valóban induljon mindenki külön.” „Én nem akarok rossz zsibvásári alkudozásba belemenni… Más az, amikor valaki a teljes ellenzéki összefogás része, és más az, amikor valaki csak egyetlen másik párttal állapodhat meg.” [Bajnai csütörtökön közölte, abban egyeztek meg a szocialistákkal, hogy ha az MSZP más pártokkal is választási szövetséget köt, azt a saját listája és a 75 MSZP-s választókerület terhére teszi – a szerk.] „Én nem az MSZP motorjának oldalkocsijaként akarok bekerülni a parlamentbe. Semmi mást nem kérek, mint ugyanazt az egyenrangú, azonos elveken alapuló együttműködést, amit magukra nézve elfogadhatónak tartottak.” Zárójelben: éppen azzal a párttal kellene különmegállapodást kötnöm, amelytől nagyon erős stratégiai különbözőségünk okán két évvel ezelőtt elváltunk. A mi választóink sokasága azt az alternatív politikát támogatja, amelynek az eredménye éppen ez az elválás volt. Nem sündöröghetek oda vissza azzal, hogy Attila, adjál már nekem három vagy hat helyet. És ha egy pártnak van önbecsülése és tartása, ilyet nem is tesz.” „És ez nem az én ügyem. Ez a magyar szabadelvű-baloldali demokraták közös ügye.”


Két párt sem teheti meg, bármekkorák, hogy elkezdenek diktálni minden más résztvevőnek
„Nem én zsarolok, hogy a csudába zsarolhatnék én? Nem ilyen a habitusom, nem ezt gondolom. Zsarolás az, amikor ők ketten egymással tárgyaltak? Ez nem zsarolás. A pártok választói összefogást akarnak. Én is… És szerintem egészen biztosan nem szeretnék, hogy bárkit is kizárjanak egy megállapodásból. Mert ezek a választók is szavazni akarnak a közösre.” „Minden ellenzéki párt, nagyon helyesen, el akar indulni a valasztáson. Ez a dolguk, a kötelességük. Képviselniük kell a választókat. És ha az a közös akarat, hogy állapodjunk meg, és legyen közös indulás, akkor mindazokkal, akik mögött áll érdemi támogatás, meg kell állapodni… Úgy nem mehetek el tárgyalni, hogy nincs érdemi tárgyalási pozícióm, csak azt várom, hogy gyerekek, adnátok nekem is valamit? Hát ilyet nem lehet csinálni.” „Egy önálló párt csak onnan indulhat el, hogy egyenrangú résztvevője egy több pártból álló megállapodáskomplexumnak. Ebben sem privilégium nincs, sem zsarolás. Nem teheti meg egyetlen párt sem, de két párt sem teheti meg, bármekkorák, hogy elkezdenek diktálni minden más résztvevőnek.”


Rivalizáló listák: az ellenzéki jelöltek óhatatlanul egymás ellen is kampányolni fognak
„Azt mondja ma Bajnai Gordon, hogy két X-et kell majd behúzni: az első X-szel elzavarjuk Orbánt, a másodikkal megválasztjuk a miniszterelnököt. Vagyis: elindul a verseny, hogy melyikünk legyen a miniszterelnök. A rivalizáló listáknak igen nagy bajuk, hogy akarva akaratlanul, ha verseny van, akkor muszáj a versenytárssal szemben is kampányolni. Az ellenzéki erőket a tekintetben megosztja, hogy nemcsak Orbánnal szemben kell küzdeni, hanem egymással szemben is. És nincsen közös miniszterelnökjelöltünk, aki megszemélyesíti [az ellenzéki összefogást], tehát ez a hatalmas erő elvész a történetből.” „De tudomásul kell venni a helyzetet.”


A DK előtt csak csütörtökön nyílt meg az út a tárgyaláshoz
„Ha monomániásan ragaszkodnék [a mostani állásponthoz, hogy mind a 106 körzetben indít jelöltet, külön listával, a DK], akkor egy felelőtlen barom lennék… De a Demokratikus Koalíció tegnap jutott el oda, hogy mától tárgyalhat… [hiszen az eddigi tárgyalásoknak nem volt részese], bár mintha az E-14 húzogatná az orrát, ha rólunk van szó. Mi az induló pozíciója egy pártnak? Hogy listája van és jelöltjei vannak. De után azt mondtam, hogy nem itt teszünk pontot. Végig akarok menni azon az úton, amelyen ti, csak nagyon gyorsan. Azt kérem a választóimtól, hogy adjanak egy-két hetet a DK-nak, hogy tárgyaljunk a többiekkel. Természetesen én továbbra is ellenzéki összefogást akarok, többet, mint amit elértek, nem kevesebbet.” „Azt, hogy Mesterházy és Bajnai újranyitja ezt a folyamatot, és lesz közös lista és miniszterelnöjelölt, ma már nem nagyon hiszem.” „Mi azért megyünk el hétfőn hivatalosan is tárgyalni az MSZP-vel – tudomásul véve természetesen, hogy amíg nincsen köztünk valamilyen egyezség, addig az a normális állapot, hogy egy párt úgy dönt, hogy elindul a választáson –, hogy ahhoz képest, hogy mi elindulunk a választáson, hogyan lehet együttműködni.” „És nemcsak az MSZP-vel, hanem meg kell próbálni leülni az E-14-gyel is. Mert az nincsen rendben, hogy van egy párt, amelynek a vezetője azt mondta, hogy széleskörű összefogás kell, és van egy másik demokratikus ellenzéki párt, mérhető támogatottsággal, legalább 8000 taggal, a telefonos kampányunk miatt naponta harmincan-negyvenen lépnek be, ami elképesztő, és ez a másik párt azt mondja, hogy még csak nem is tárgyalok veletek.”


A DK szabadelvű, polgári, balközép Magyarországot képviseli – működőképes frakció kell hozzá
„Én ebben a folyamatban végig egy igényt fogalmaztam meg. Mi képviselünk valamit. Ha elvileg beszélünk, akkor ez egy szabadelvű, polgári, balközép Magyarország. Ha meg konkrét ügyekről beszélünk, akkor például azt mondom, hogy én, veletek ellentétben, nem akarom, hogy legyen a határontúliaknak szavazati joguk. De ennek a kérdésnek ott kell lennie a parlamentben, mert sok magyar választó van, aki ugyanezt gondolja. És ehhez kell egy működőképes frakció. Ha beküldünk két embert a parlamentbe, az csak arra jó, hogy kapjanak fizetést. Nem lehet két emberrel frakciót csinálni, politikát képviselni.” „Természetesen nagyon komolyan meg fogom fontolni az MSZP ajánlatát, ha azt mondja, hogy valamilyen arányban közösen indítsunk jelölteket. És azt fogom mindig mondani, hogy nem lehetne újragondolni ezt az E-14-gyel is [mármint a közös lista és a közös miniszterelnök ügyében]? De nem fogok én ebben hisztizni, nem fogom feltételül szabni, hogy csak teljes összefogás esetén szállok be.”


Van olyan ajánlat, amelyet nem szabad elfogadni
„Ha nem tudunk megegyezni, amit nem kívánunk, mi megegyezni akarunk és én kompromisszumkész leszek, az ajánlatot, amelyet kapni fogunk, el fogom mondani a nyilvánosságnak, érteni fogja a nyilvánosság, mi az én dilemmám, nem fogok a háttérben, sötét szobákban alkudni, de van olyan ajánlat, amelyet nem lehet elfogadni. Ha Mesterházy azt mondaná – nem fogja ezt mondani, természetesen –, hogy ti semmire nem vagytok valók, ha egy embert szimbolikusan felveszünk a listára, az bőven elég, erre én nem mondhatnék mást, mint hogy nem… Van olyan ajánlat, amelyet nem szabad elfogadni. Mert én nem magamról beszélek, hanem arról a politikáról, amelyet ez az egyetlen párt képvisel. És amely például azt mondja, hogy nem szabad államosítani a Dunaferrt, mert nem az államosítás a megoldása annak, hogy ne küldjenek el 1500 embert, hiszen a postától is most küldenek el 850 embert, noha az állami cég. Ez a politika ott kell hogy legyen a magyar parlamentben. És akkor lehet képviselni, ha működőképes frakció van. Ha ilyet nem lehet létrehozni, mert ők csak két emberünket akarják ’megvenni’, mert úgy gondolják, hogy surranópályán beengedik a DK-t a parlamentbe, de fogja be a száját, ezt nem szabad elvállalni. Ez a választók és önmagunk becsapása.”


Ha nincs megállapodás, a DK vagy átminősíti magát varrószakkörnek, vagy önállóan elindul
„Ha az MSZP belement abba és elvállalta az E-14-nél, hogy ő tárgyal velünk – ha jól értem, mintha lenne ilyen megállapodás –, nem tud mást tenni, mint hogy azt mondja: kétféle pozícióm van. Egyéni – ebből a 75-ből kapjatok ennyit –, és legyen közös MSZP–DK-lista, azon meg kaptok ennyi és ennyi helyet, és úgy osztunk-szorzunk, hogy ebből egy működőképes frakció ki tud jönni.” Ha nem ilyen ajánlatot tesz, „akkor két lehetőség van. Az egyik, hogy a DK bánatosan azt mondja: nem akarják, hogy együttműködjünk, ezért mi nem indulunk el a választáson, és átnevezzük magunkat varrószakkörnek. Mert a pártok el szoktak indulni a választásokon, a varrószakköröknek nem kell… A másik lehetőség, hogy el kell indulni. Nem elég beszélni az összefogásról. Az összefogás mindenkitől áldozatot kíván.”


A választók még legyenek türelemmel 2-3 hétig
„Van 2-3 hetünk [mert az MSZP-nek októberben kongresszusa van, ahol dönteni akar a választási megállapodásokról, s ez hosszú előkészítő folyamatot kíván]. Én azt kérem a választóktól, akik már unnak bennünket, hogy ha már kibírták ezt a fél évet, amíg ketten tárgyaltak, akkor bírják ki, hogy én szépen, nyugodtan 2-3 hétig még tárgyalni szeretnék. Erről én be fogok számolni nekik, és láthatják, mi az, ami elfogadható nekünk, és mi az, ami nem.”


A DK ma Orbán legerősebb, legkeményebb, kompromisszum nélküli ellenfele
„Én nagyon sokat áldoztam azért, hogy ez a párt legyen. És nem az a baj, hogy én nem leszek benne a parlamentben, hiszen nem ebből élek. De azt a gondolatot, azokat az ügyeket, mindazt, amit a DK képvisel, ezt tartom ma Orbán legerősebb, legkeményebb, kompromisszum nélküli ellenfelének. Itt állunk egy sor szakpolitikai programmal, és ha a mi kollégáink azt akarják, hogy maradjunk ki az ő összefogásukból, akkor fognak nekem egy rossz éjszakát okozni, de másnap meg fogom magam rázni, és felteszem a kérdést a választóinknak, a tagságunknak, hogy milyen lehetőségünk maradt. És amellett fogok érvelni, fájó szívvel, hogy el kell indulni egyedül.”

(Forrás: Egyenes beszéd és Megbeszéljük)