rss      tw      fb
Keres

A Standard az ellenzéki megállapodásrólA Der Standard című bécsi Magyarország ellenzéke: Szövetség viszály-potenciállal címmel közölte Gregor Mayer cikkét arról, hogy megkötötték a szövetséget a 2014-es választásokra.


Magyarország balközép ellenzéke nehézkes tárgyalások során megegyezésre jutott a tavasszal esedékes parlamenti választásokon való együttműködésről. Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke, és Bajnai Gordon, az Együtt 2014 új balközép platform vezetője csütörtökön mutatta be Budapesten a kidolgozott tervet. „Megalakult a szövetség, amely le fogja váltani az Orbán-kormányt” – mondta Mesterházy.


A jobboldali populista Orbán Viktor, aki 2010 óta kétharmados többséggel kormányoz, annyira meg akarja nehezíteni az ellenzék számára a leváltását, amennyire csak lehetséges. Az ő szükségleteihez szabott új választójogi törvény listás és közvetlen választásból álló vegyes rendszerben növeli a többségi komponens súlyát. A legmesszebbmenőkig való együttműködésre kényszeríti az ellenzéket, ha esélyt akar a kormány leváltására.


A csütörtöki megállapodás azonban nem megy ilyen messzire. Az MSZP és az Együtt 2014 csak a választókörzetekben fogja egyeztetni a fellépését. Ez azt jelenti, hogy minden körzetben vagy az MSZP, vagy az Együtt jelöltje fog indulni. Ezzel szemben nem lesz közös pártlista, és mindenekelőtt nem lesz közös miniszterelnök-jelölt. A szövetség választási győzelme esetén az a párt állítaná a kormányfőt, amelyik a legtöbb listás szavazatot kapta. Ez lényegében azt jelenti, hogy az ellenzék Orbán kihívójának világos meghatározása nélkül indul a harcba.


Ez azért alakult így, mert a két fél nem tudott megállapodni egy közös csúcsjelöltben. Tény, hogy az MSZP a felmérések szerint kétszer vagy háromszor annyi szavazatra számíthat, mint az Együtt 2014. De sok a határozatlan szavazó és az olyanok, akik jobbközép választók, de csalódtak Orbán tekintélyelvű kurzusában, kormányfőként nem tudják elképzelni Mesterházyt, csak Bajnait. Bajnai, a gazdasági menedzser párton kívüli technokrataként 2009–2010-ben már vezette a szocialista kormányt, és kivezette az országot egy súlyos gazdasági válságból.Előnyök és kockázatok


A Political Capital politikai kutatóintézet lát ugyan kockázatokat abban, hogy a balközép szövetség kifejezett kihívó nélkül lép fel. Úgy látja azonban, hogy a létrejött megállapodásnak vannak előnyei. Például azok a szavazók, akik kormányváltást akarnak, de nem kötődnek a szocialistákhoz, így most a Bajnai-listára voksolhatnak.


A felmérések már hónapok óta utalnak rá, hogy milyen ellentmondásos pályán mozognak az ellenzék szereplői. A megkérdezettek jó többsége ugyan egyfelől kormányváltást akar, de a pártok között még mindig Orbán Fidesze vezet, messze az MSZP előtt.