rss      tw      fb
Keres

Ellenzéki egyeztetés – koordinált jelöltállításnak hívják, közös miniszterelnök-jelölt nélkülAz MTI csütörtök kora délután jelentette, hogy a Képviselői Irodaházban tanácskozik az MSZP és az Együtt–PM, azt követően, hogy a miniszterelnök-jelöltségről szóló vita miatt pénteken megszakadtak a tárgyalások (lásd hírösszefoglalónkat: Itt tartanak – közvéleménykutatás vagy előválasztás), illetve hogy az MSZP elnöksége Mesterházy Attila javaslatára szerda este úgy döntött, hogy a szocialisták folytatják a tárgyalásokat az Együtt-PM szövetséggel. Mesterházy szerdán azt is közölte, nem fordulhat elő, hogy a 106 egyéni választókerületben egymás ellen induljanak baloldali ellenzéki jelöltek, illetve hogy bár kidolgozták az előválasztási tervüket, nem küldték el az Együtt-PM vezetőjének, hanem ott folytatnák a tárgyalásokat, ahol múlt pénteken megszakadtak.


A csütörtöki megállapodás


Nem lesz közös miniszterelnök-jelöltje az MSZP-nek és az Együtt-PM-nek. Bajnai Gordon szerint ellenzéki győzelem esetén az lesz a kormányfő, aki a több szavazatot szerző párt listáját vezette, vagyis így a választók dönthetnek erről a kérdésről.


– A két szervezet közös egyéni jelöltekkel, de külön listán indul a választáson.


– A 106 egyéni választókerületből 75-ben a szocialisták, 31-ben az Együtt-PM állíthat jelöltet. Mesterházy Attila szerint közös jelöltként tekintenek a 106 egyéni választókerületben induló politikusokra, így közös kampányra is készülnek. A két párt vezetői a jövőben kéthetente, a kommunikációs stábok pedig hetente egyeztetnek.


– A Bajnai Gordon pártjának jutó 31 körzet között van hét budapesti – így a II., az V., a VII., a XII., a XVI., a XXI. és a XXII. kerület – és öt Pest megyei, valamint az egyik miskolci, debreceni, szegedi, győri és kaposvári körzet. Az Együtt-PM indíthat jelöltet Baján, Szigetváron, Gyulán, Szentesen, Sárbogárdon, Mosonmagyaróváron, Egerben, Esztergomban, Vásárosnaményban, Nyírbátorban, Dombóváron, Körmenden, Balatonfüreden és Nagykanizsán is. Az Együtt-PM-nek átadott választókerületek között van Tóbiás József szocialista frakcióvezető-helyettes, Korózs Lajos és Kunhalmi Ágnes elnökségi tagok, valamint Gúr Nándor alelnök körzete is.


Bajnai és Mesterházy egyaránt sikerként értékelte a megállapodást. Szerintük létrejött a kormányváltó szövetség, ugyanis az egyénijelölt-állítás összehangolása és a két külön lista garantálja a lehető legtöbb ellenzéki szavazat begyűjtését.


Mesterházy elmondta, hogy a szocialista párt hamarosan tárgyalásokat kezd a többi demokratikus ellenzéki párttal, Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójával, Fodor Gábor liberális és Schmuck Andor szociáldemokrata pártjával. Politikusaik akár az MSZP listáján, akár a szocialistáknak jutó egyéni körzetek némelyikében elindulhatnak. (Lásd ehhez aprónkat: Szövetségkötési bizonyítvány.)Lefelé? – MTI/Koszticsák Szilárd

Gyurcsány: egyelőre elbukott a teljes körű ellenzéki összefogás, most először nem lesz kihívója a hivatalban lévő miniszterelnöknek


Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a megállapodás bejelentését követően sajtótájékoztatót tartott. A véleménye:


– Az MSZP és az Együtt 2014-PM csütörtöki megállapodásával a teljes körű ellenzéki összefogás ügye egyelőre elbukott.


– A megállapodás legfeljebb „fügefalevélnek jó", hogy eltakarja az összefogás elérésére tett kísérlet kudarcát. „A két pártvezető kolléga arcmentése nem egyenlő a sikerrel.”


– A sikerhez legalább három dologra lenne szükség: valamennyi választókerületben egy közös ellenzéki jelölt induljon, közös országos pártlistát állítsanak és legyen egy közös miniszterelnök-jelölt. A tárgyaló felek csütörtökön ezek egyikét sem tudták teljesíteni. Az MSZP és az Együtt-PM ezzel „nem Orbán Viktort ejtette át, hanem önmagát, bennünket és végül a demokratikus Magyarországot”.


– Miután a két párt külön listát indít, ezért az egyéni jelöltjeik sem közösek lesznek, hanem egy-egy párt jelöltjei, akivel szemben a másik fél nem indít senkit.


– A jelenlegi helyzetben az MSZP és az Együtt-PM választási szövetség nemcsak „Orbán Viktor és rezsimje", hanem egymás ellen is küzdeni fog, ráadásul a megállapodás miatt a rendszerváltozás óta először a hivatalban lévő „kormányfőnek nem lesz miniszterelnök-jelölt kihívója”.


– A tárgyalásokat ezen a ponton nem befejezni, hanem elkezdeni kell és a teljes körű ellenzéki megállapodás eléréséig kell folytatni.


– A demokratikus ellenzéket vezetni nemcsak több lehetőséggel, hanem több felelősséggel is jár. „Nagyon sajnálom, hogy azt kell mondjam, Attila és Gordon egyelőre ezzel a felelősséggel nem tudott megbirkózni.”


– A DK helyzetéről: ő mindenkivel szívesen tárgyal, de ha Bajnai Gordon nem akar egy asztalhoz ülni vele, akkor „én nem fogok udvariassági köröket futni”. Ennél nagyobb nyitottság és belátás kell, mert „ezzel a mentalitással Orbánt nem lehet leváltani, ehhez több államférfiúi bölcsességre van szükség”.


Kérdésre válaszolva azt felelte, az elmúlt időszakban minden nap beszélt Bajnai Gordonnal és Mesterházy Attilával is és nagyjából tudta mi lesz a végeredmény, csütörtökön pedig elmondta nekik, hogy rossznak tartja a megállapodást. Mindenesetre most nyugodtnak kell maradniuk, higgadtan elemezniük a helyzetet és arra készülniük, hogy ha tárgyalóasztalhoz ülnek, akkor értelmes javaslatokat terjesszenek elő.


Mesterházy az Inforádióban: minden közös, kivéve a listákat


Mesterházy Attila csütörtök este az InfoRádió Aréna című műsorának adott interjút. Eszerint:


– Közös kampánystratégiával vág neki a választásoknak és a 106 egyéni választókerületben is közös kampánystábokat működtet majd az MSZP és az Együtt-PM szövetség. A szocialisták az Együtt-PM-mel kötött megállapodás után várhatóan még négy egyéni körzetet és listás helyeket adhatnak át a többi baloldali ellenzéki pártnak. A szocialisták és az Együtt-PM szervezetei kölcsönösen segíteni fogják egymást, közösek lesznek a kampánystábok, az arculati elemek és a szlogenek is. Országosan is közös kampánystratégia alapján politizál majd a két párt.


– Arra számít, hogy az Együtt-PM-mel csütörtökön megkötött megállapodás nyomán újra nő a baloldal szavazatszerző képessége. Az elmúlt időszakban a választók azt tapasztalhatták, hogy viták vannak a két szervezet között, ez pedig korlátja volt a népszerűségük növekedésének.


– Ő „bitang kemény” kampányra készül, mert a Fidesz durva, személyeskedő módszereket alkalmaz majd.


– Voltak vitái Gyurcsány Ferenccel, amikor a volt miniszterelnök távozott az MSZP-ből, de a kormányváltás és a még több ellenzéki szavazat megszerzése érdekében ezeket félre kell tenni. Neki nem lett volna kifogása az ellen, hogy a DK is részt vegyen az eddigi tárgyalásokon, az Együtt-PM viszont azt szorgalmazta, először a két legnagyobb párt állapodjon meg.


***


A Fidesz-sajtóiroda közleménye


„A mai nap bebizonyította, hogy Bajnai Gordonban és Mesterházy Attilában egy közös van: csak a személyes érdekeiket nézik. Ez történt a múltban is, amikor Gyurcsány Ferenccel együtt tették tönkre az országot. Akkor sem azért szavazták le őket, mert baloldaliak, hanem azért, mert az ország érdekei helyett, csak a személyes érdekeiket nézték. Úgy tűnik, nem tanultak semmit.”


A Kereszténydemokrata Néppárt közleménye


„A mai MSZP – Együtt-PM paktum is egyértelművé tette, hogy nem tudja még saját sorait sem rendezni a baloldal. Az egyéni ambíciók ismét felülírták a tisztességes baloldali szavazók képviseletének legoptimálisabb lehetőségét. Miért gondolja Mesterházy Attila és Bajnai Gordon, hogy ha régi jó haverokként is képtelenek megállapodni egymással, akkor egyáltalán boldogulnának Magyarország vezetésével?”