rss      tw      fb
Keres

A Csányi–Lázár-konfliktus – összefoglaló



1. Csányi, a polip


– 2012. március 8-án reggel Lázár János egy reggeli rádióműsorban, név nélkül ugyan, de félreérthetetlenül Csányi Sándort, az OTP Bank vezérigazgatóját polipozta le (lásd aprónkat: Csányi, a polip?). „Egy magyarnak tűnő nagy bank”-ról beszélt, és szerinte meg kellene vizsgálni, hogy a bank „vezetője milyen hatást gyakorol a magyar gazdaságra, a magyar társadalomra, a magyar politikára. Polip módjára hogyan hálózza be az országot”. Lázár az interjúban hangsúlyozta, hogy a demokráciára nem Puch László, az MSZP volt pénztárnoka és nem Simicska Lajos, a Fidesz gazdasági holdudvarának a prominense jelenti a valódi veszélyt: azért folyik az „oligarcházás”, „ezért megy ez az egész cirkusz, hogy a legérintettebbről óriási erőkkel eltereljék a figyelmet”.


– 2013. június 21-én mindezt megismételte Simicska egy kisegér című interjújában, amelyet a 444.hu-nak adott: „Elmondtam, amit Csányi Sándorról gondolok Fiala Jánosnak, és azt minden szavában fenntartom, sőt megerősödött bennem az a gondolat, amit akkor mondtam… a polipot fenntartom. Az egy nagyon találó hasonlat volt. Azt hittel vallom, hogy egy demokráciában ilyen volumenű gazdasági túlhatalom komoly kockázatot jelent.” Simicska szerinte „kisegér”, Csányi meg „elefánt”. „A kettő között nem lehet viszonyítási pontot találni.”



2. Csányi még beéri azzal, hogy „lekisfiúzza” Lázárt


2013. július 14-én, miután Csányi több mint 10 milliárd forint értékben adott el saját OTP-részvényt, s az első eladás időpontja egyebesett azzal, hogy Navracsics Tibor bejelentette, a kormány vizsgálja, hogyan lehetne jogszabállyal felülvizsgálni a bankokkal kötött – már meglévő – devizahitel-szerződéseket, Csányi újságírónak tartott szűkkörű háttérbeszélgetésen cáfolta a részvényeladások nyomán született találgatásokat. (Lásd összefoglalónkat: Csányi Sándor egészséges, marad, beruház és beint Lázárnak). Lázárról így beszélt: „Nyilván van, akinek az is eredmény, ha rám rosszat mondhat, mert akkor ő bátor ember. Konkrétan Lázár úrra gondolok, maguk is arra gondolnak. Nekem azt mondják, én személyesen nem ismerem olyan jól, hogy nagyon tehetséges politikus, jó szervező, láthatjuk, milyen jól elintézte a trafikügyet is, nem?” Egyébként is, szerinte nem az a nagyfiú, aki állandóan beszól, ez a kisfiúk sajátossága. Arra a kérdésre viszont, hogy érez-e politikai támadást saját személye vagy a bankja ellen, azt válaszolta: nem érzi, hogy politikai támadást folytatna a kormány, szerinte nem történt olyan specifikus lépés, amely az OTP Bankot jobban sújtotta volna, mint a többi bankot. (Lásd még Csányi: Nem látom a vadászt, aki rám lőne)



A kisfiúzó sajtóbeszélgetésen – MTI/Kovács Tamás

3. Lázár újra lép: Csányi ezúttal az ország legnagyobb uzsorása


2013. augusztus 12-én Lázár János, amúgy a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, ezúttal a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kormánybiztosaként (augusztus 1-je óta tölti be a tisztséget) tartott sajtótájékoztatót arról, hogy sürgős akciótervet kell kidolgozni az uniós forrásvesztés elkerülésére. A sajtótájékoztatón a hvg.hu kérdésére Lázár így válaszolt: „Nincs más választásom, mint tudomásul venni Csányi Sándornak a sajtóban tett, rám nézve lesajnáló, lenéző megjegyzését, hiszen ’mégiscsak ő az ország első számú uzsorása’. Csányi Sándor bárhogy is ’páváskodik a devizahitelesektől szerzett milliárdjaival’, természetesen ’meghunyászkodom, és tudomásul veszem, hogy ilyen-olyan jelzőkkel illet’. Aki ilyen fontos ember az országban, annak a véleményét is kénytelen vagyok tudomásul venni.” Az Index szerintLázár különösen jó hangulatban hagyta el a sajtótájékoztatót, csapatával kifelé menet azon viccelődtek, hogy milyen ügyesen sikerült kiosztani Csányit. ’Ezért biztos beperel’, mondta végül egyik munkatársa, amin nagyot nevetett mindegyikük, majd beszálltak a szolgálati autóba”. (Az uzsora Magyarországon egyébként bűncselekmény, a rá vonatkozó jogszabályok szigorítását pedig éppen a Fidesz-frakció szavazta meg Lázár János frakcióvezetősége idején).



Lázár az ország legnagyobb uzsorásáról beszél – MTI/Beliczay László

4. Csányi Sándor büntető feljelentést tesz és személyiségi jogi pert indít Lázár János ellen


2013. augusztus 13-án a Népszabadság Online megkeresésére az OTP sajtófőnöke azt a választ adta: Csányi Sándor büntetőfeljelentést tesz és polgári – személyiségi jogi – pert is indít Lázár János ellen. A döntésre Lázár kijelentése nyomán jutott, amelyben az ország legnagyobb uzsorásának nevezte őt, aki a devizahitelesektől megszerzett milliárdjain páváskodik. A sajtófőnök szerint viszont Csányi sem most, sem a jövőben nem kívánja kommentálni Lázár János őt érintő kijelentéseit.



5. Lázár kész a bíróság előtt is vállalni a felelősséget szavaiért


Lázár még aznap így nyilatkozott az MTI-nek: „Hiszek az igazamban, és ezért mindig, minden szavamért vállalom a felelősséget. Nyugodtan állok bármilyen bíróság elé.” Szükség eseten az Országgyűlésben tájékoztatja képviselőtársait a mentelmi jogával kapcsolatos döntéséről. „Csányi Sándornak pedig jó egészséget kívánok.”



A magyar-cseh válogatott focimeccsen, augusztus 13-án, a feljelentés közlésének napján (!) – MTI/Illyés Tibor

6. Sajtómagyarázatok, találgatások, vélemények


Népszabadság, 2013. július 27.


„Áttekintjük Orbán és Csányi, a két erős ember ’korrekt kapcsolatát’. Amely másfél éve már nem annyira szoros, Orbán azóta nem kéri ki előzetesen Csányi véleményét, nem vonja be a lényeges kormányzati döntések előkészítésébe, azaz megszűnt az OTP-elnöknek az a kivételes státusza, hogy szinte olyan informális hatalma van, mint az aktuális miniszterelnöknek.” „A 2010-es kormányváltás után Csányi Sándor – aki az UD Zrt.-ügy sikeres kezelése ellenére is ’fényt kapott’ a Dávid Ibolya retiküljéből előhúzott CD folytán – óhatatlanul is a politikai mező egyik feléhez sorolódott... így jó pozícióból startolt. A titkosszolgálatokat is felügyelő belügyminiszter, Pintér Sándor az OTP igazgatóságából került a belügyminiszteri bársonyszékbe. Polt Péter legfőbb ügyészt is a Csányi-körhöz szokták kapcsolni. Majd akadtak nehézségei. A korábban az MVM-et és a BKV-t irányító Kocsis István Csányi üzlettársa volt, és az OTP igazgatósági tagja is, de 2011-ben elfogyott körülötte a levegő, hűtlen kezeléssel gyanúsították még az MVM-vezérigazgatósága alatt történtek okán. Szász Károly elnöki főtanácsadó volt az OTP-nél, mielőtt másodjára is kinevezték volna a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnökévé, de ő szintén elveszítette a miniszterelnök bizalmát.” „A hírek szerint Hernádi Zsolttal is felhőssé vált a miniszterelnök viszonya, pedig az OTP-elnöknek mint Mol-alelnöknek is közvetlen a kapcsolata a Mol elnök-vezérigazgatójával.” „Csányi Sándor nyilván nem a személyes kapcsolatok lehűlése miatt nem tudta pozicionálni magát nagy fontosságú kormányzati döntések esetén”, hiszen a bankadó ellen nem tiltakozott 2010 nyarán. „A miniszterelnök környezetének egyik politikusa a ’kisebb érdeksérelmek’ (banki különadók, a végtörlesztés, az árfolyamgát és a tranzakciós illetékek) mellett azt nevezte meghatározónak Csányi számára, hogy Orbán már régebb óta gondolkodik a magyar bankrendszer átrajzolásán: állami bankholdingot szeretne. A Takarékbank einstandolásával és az 1,6 milliárd forintos tőkeemeléssel a tulajdonos a Magyar Posta és a Magyar Fejlesztési Bank lesz, és kötelező lesz az integráció a takarékszövetkezetek számára. Az 1600 fiókos hálózat, egy Postabank-jellegű pénzintézet az OTP komoly riválisa lehet hitelezési fronton, főképp akkor, ha a kormányzati-intézményi számlavezetést oda helyezik. Egyik forrásunk szerint óriási veszteséget okozhat a földpályázati rendszer is az OTP-elnöknek, hiszen olyan komoly agrárcégeknek hitelez a pénzintézete, amelyek a vesztesek közé fognak tartozni.” Végül arra hívták fel a lap figyelmét, „hogy Orbán Viktor ’százszázalékosan bízik’ egykori kollégiumi szobatársában, és olyan mély a kapcsolatuk, amilyen Csányi Sándorral soha nem volt, és soha nem is lesz. Azaz a miniszterelnök ’nem dolgozik Simicska Lajossal szemben’.”


Népszabadság, 2013. augusztus 12.


„Hogy az üzengetést mi váltotta ki, arról eddig is csak találgatások láttak napvilágot. Tény, hogy az első megszólalás idején az akkor még a Fidesz frakcióvezetői székében ülő Lázár a gyulai húskombinát megmentésén fáradozott, s még nyilvános írásbeli kérdést is intézett ez ügyben a kormányfőhöz. Közben Csányi Sándor – a Bonafarm, a Pick, a Délhús, és a Herz tulajdonosaként – nem rejtette véka alá a véleményét, hogy a veszteséges cégek állami támogatása csak a normálisan menedzselt cégek piacait rontja, lehetetlenné teszi az ágazat korszerűsödését, és az általa támogatott és szükségesnek tartott koncentrációt. Azt, hogy a Csányi és Lázár közötti konfliktus személyes jellegű lehet, korábban többen is megerősítették a Népszabadságnak – a kérdés ugyanis mindig az volt: nem arról van-e szó, hogy Orbán Viktor kormányfő üzent volna egyik bizalmasával az OTP vezérének. Csányi maga a lapunknak adott legutóbbi interjúban korrektnek nevezte a miniszterelnökkel ápolt kapcsolatát, Orbán Viktor pedig – igaz neki kedves témában a futballról szólva – néhány napja úgy dicsérte a szövetség elnökeként is szerepet vállaló bankvezért, hogy ’Csányi Sándort ismerem, jász, az pedig kemény fajta. Nehéz elképzelni, hogy az MLSZ elnöke meghátrálna’. Mint korábban beszámoltunk róla, a kormányfő már az első [2012-es] megnyilatkozás után arra kérte Lázárt, egy kávé mellett tisztázzák a helyzetet Csányival, ám a találkozóra nem került sor.”


Hvg.hu, 2012. augusztus 12.


„Mint március 19-én megírtuk, több agrárpiaci és fideszes forrásból is úgy értesültünk, a kormánypárt (akkori, azaz 2012-es) frakcióvezetője és az élelmiszeripari, mezőgazdasági érdekeltséggel rendelkező Csányi Sándor egy dél-magyarországi, milliárdos tételű agrárgazdasági ügyben különbözött össze. Információink szerint Lázár János a térség befolyásos politikai szereplőjeként – aki maga is érdekelt egy nagy mezőgazdasági vállalkozásban –, a bankár pedig a Délhús márkát is magába foglaló Pick Zrt. közvetett tulajdonosaként lobbizik a rendkívüli nehéz helyzetbe került Gyulai Húskombinát ügyében. Csakhogy ezt eltérő, ütköző érdekek alapján teszik, ebből eredhet a konfliktusuk.” Azaz Lázár állami beavatkozást szorgalmazott a gyulai húskombinát megmentése érdekében, a csőd következtében ugyanis a Csányi-csoporthoz tartozó, a szegedi Picket is magában foglaló Bonafarm már monopolhelyzetbe kerülhetett volna a régióban.



Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos elnöke és Csányi Sándor az augusztus 6-ai sajtótájékoztatón, amelyen együttműködési megállapodást írtak alá – MTI/Soós Lajos

HVG hetilap, 2013. augusztus 19.


„Még a becsmérlő kijelentésnél [Csányi uzsorás] is kevésbé érthető, hogy az NFÜ élén az európai uniós források jobb kihasználását feladatául kapó Lázár miért egy ’bűnözővel’ működik együtt megbízatása végrehajtásában. Legalábbis ami a kormányzati gazdaságpolitika egyik favorizált ágazatát, az agrárszektort illeti. Az uzsorásozás előtt néhány nappal ugyanis a megújult Nemzeti Agrárgazdasági Kamara épp a Csányi vezette OTP Bankkal kötött szoros együttműködési megállapodást, amelynek egyik sarkalatos pontja az agrárvállalkozások alkalmassá tétele az uniós pénzek befogadására.” „Hogy a színfalak mögött mi folyik, azt csak találgatni lehet, az agrárkamara–OTP-frigy kapcsán azonban aligha lehet szó véletlen ’bakiról’. A kamara elnöke, Győrffy Balázs fideszes országgyűlési képviselő ugyanis bizalmas viszonyban áll Lázárral, biztosan nem akarná őt Csányival provokálni.” „Csányi agrárkamarai fellépése mégsem pusztába kiáltott szó: azt is jelzi, hogy a Lázár által túlzott gazdasági hatalommal vádolt bankár felveszi a kesztyűt a vidék központosítandó, az OTP-énél is lényegesen nagyobb hálózattal bíró bankjaival, a takarékszövetkezetekkel. Utóbbiak egységes, a szövetkezeti formára jellemző sokszínűségüket és demokratikus építkezésüket elvesztő, formalizált állami irányítású bankká szervezését a háttérből a Csányi régi jobbkezéből ádáz ellenségévé lett Spéder Zoltán irányítja. A takarékszövetkezetek együttesen az agrárhitelek körülbelül 15 százalékát nyújtják, főképpen a kisebb gazdálkodóknak. A HVG értesülései szerint az agrárkamara nemzetivé szervezése után az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség vezetősége bemutatkozó látogatást tett az új [agrárkamarai] vezérkarnál, ami után azt hitték, belőlük lehet majd a kamara ’házibankja’… ’A takarékszövetkezeteknek egyelőre nincs olyan egységes hálózatuk, ami alkalmassá tenné őket arra, hogy velük állapodjunk meg’ – mondta erről a HVG-nek Győrffy, azonnal egypontos előnyt adva Csányinak.”


Index, 2013. augusztus 13.


„Elítéli-e Lázárt a bíróság Csányi miatt?” „Mivel Csányi közszereplő, a szólásszabadság határai vele szemben tágabbak, mint általában. Egy megkérdezett jogász szerint azonban a bankvezérnek van esélye a bíróságon.” „’Heterogén a bírósági gyakorlat, de a büntetőügy szerintem nem fog megállni, a személyiségi jogi perben viszont lehet, hogy Csányinak adnak igazat’ – mondta Fazekas Tamás büntetőjogász. Szerinte a büntetőügy azért nem valószínű, hogy sikeres lesz, mert az uzsorázás ’nem súlyosan gyalázkodó’. Jogsértő gyakorlatra, az uzsoraszerződésekre utal, de ez nem éri el azt a szintet, ami már a büntető törvénykönyvbe ütközne. A polgári perben elképzelhető, hogy Csányinak ad igazat a bíróság, az ügyvéd szerint a bankvezér jó hírnevét és társadalmi megítélését sértheti, ha uzsorásnak nevezik, ezért kártérítést is megítélhet a bíróság Csányinak.” „Fazekas szerint az ország legnagyobb bankjának vezetője közszereplő ugyan… de szerinte a bankvezér személyiségi jogait mégis sértheti, ha leuzsorásozzák.”





Lásd még 2013. július 24-ei hírünket: Gyurcsány Csányiról, Orbánról, vagyonokról, vagyon-hatalom viszonyáról. „Lázárnak szerintem igaza van – mondta Gyurcsány Ferenc. – Csányi kezében és köreiben olyan hatalom összpontosul, amellyel a demokratikus magyar köztársaság mindenkori vezetőinek különleges módon kell számolniuk, időnként tartaniuk, időnként megküzdeniük.” Orbán-Csányi: „Két olyan emberről van szó, a mindenkori magyar miniszterelnökről és Magyarország egyik legbefolyásosabb gazdasági-közéleti személyiségéről, akik egymásra vannak utalva, és szinte kódolt a folyamatos küzdelem, mint ahogy kódolva volt korábban is. A kérdés inkább az, hogy melyik miniszterelnök milyen eszközzel próbálja meg ezt a hatalmat visszaszorítani.” „De ezek az emberek ezt megszokták. Ezek együtt szotyoláznak és köpködnek más miniszterelnökökkel a lelátón. És ez nincs rendben. Ez balkáni-keleties mentalitás, és ezek a fiúk nem szégyellik magukat emiatt, a miniszterelnök sem, a szóban forgó úr sem.”


És 2012.március 12-ei összeállításunkat: Gazdasági holdudvarok vagy a politikának diktáló polipok?