rss      tw      fb
Keres

Erdő Péter tart szentmisét Székesfehérváron a Szent Jobb körmenete után


MTI 2013. augusztus 12., hétfő 15:21

Erdő Péter, bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek tart koncelebrált ünnepi szentmisét Székesfehérváron szerdán, a Szent Jobb körmenet után. A Szent Jobb a Szent István-i országfelajánlás 975. évfordulójának ünnepére érkezik a városba - ismertette a székesfehérvári római katolikus egyházmegye püspöke hétfői sajtótájékoztatóján.

Spányi Antal emlékeztetett arra, hogy 1038. augusztus 14-én, 975 éve hunyt el Szent István, aki közvetlenül halála előtt ajánlotta fel az országot Szűz Máriának.

A megyéspüspök elmondta, szerda délelőtt érkezik a Szent Jobb a székesfehérvári Püspöki Palotába, majd körmenettel viszik át a székesegyházba. Ott 17 óráig lehetőség nyílik a nyilvános tiszteletadásra, amikor a Szent Jobbot körmenet keretében a székesegyháztól a Nemzeti Emlékhelyig (Romkert) viszik.

Fél hatkor a középkori Magyarország szakrális központjában, a Szűz Mária királyi prépostsági templom maradványait őrző nemzeti emlékhelyen Erdő Péter bíboros, prímás, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseke koncelebrál ünnepi szentmisét Alberto Bottari de Castello apostoli nunciussal és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjaival.

Spányi Antal azt kérte az eseményen részt venni szándékozóktól, hogy „igyekezzenek Szent István lelkületét magukba szívni", mert akkor „nemcsak Mária, hanem Szent István népe is lehetünk”.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester szerint szerdán a Szent Jobb „hazatér Szent István városába”. Fontosnak nevezte, hogy a Szent Jobb egész napos lelki feltöltődésre ad alkalmat, hiszen napközben bárki az ereklye közelségében imádkozhat a bazilika épületében.