rss      tw      fb
Keres

Orbán Viktor Szófiában: sikerült felszámolni a Duna szennyezésének veszélyét

MTI 2010. október 8., péntek 16:00

Sikerült felszámolni a Duna vörösiszappal való szennyezésének veszélyét - jelentette ki a bolgár fővárosban pénteken tartott sajtóértekezletén Orbán Viktor miniszterelnök.

"Idejében ellenőrzésünk alá tudtuk vonni a helyzetet, és szennyezett víz nem jut a Dunába, a folyó nem fog szennyeződni" - mondta a magyar kormányfő, és megköszönte Bulgáriának és az EU más tagországainak, hogy készek erőteljes támogatást nyújtani a környezeti katasztrófa következményeinek felszámolásához.

A magyar miniszterelnök köszönetét fejezte ki a bolgár miniszterelnöknek, hogy elsőként kínált fel segítséget Magyarországnak az iszapszennyezés felszámolására. Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök laboratóriumi szakértőket, talajrekultivációs szakembereket és ökológusokat ígért magyar kollégájának - tudatja a news.bg bolgár internetes honlap.

"Mi Bulgáriával baráti nép vagyunk. Soha sem volt semmilyen problémánk Bulgáriával, és céljaink az EU-ban is közösek. Bulgária egy stabil partnert nyert velünk, miután győztünk a választásokon Magyarországon" - mondta Orbán Viktor a Fokusz bolgár hírügynökség jelentése szerint.

A BNR bolgár közszolgálati rádió jelentése szerint Orbán közölte: vasárnap Magyarországra érkezik Krisztalina Georgieva katasztrófavédelmi és humanitárius segítségnyújtási ügyekben illetékes EU-biztos, hogy a helyszínen ismerkedjen a kialakult helyzettel.

Orbán Viktor rövid hivatalos látogatásra érkezett a bolgár fővárosba, ahol a január 1-jén kezdődő soros magyar EU-elnökség fő feladatairól tárgyal.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök a sajtóértekezleten közölte, hogy a magyar kormányfővel megtartott találkozón szó volt Bulgária schengeni övezeti tagságának lehetőségéről, az EU közös energiapolitikájáról és a kereskedelmet hátráltató akadályok lebontásáról.

A bolgár rádió jelentése szerint a vendéglátó miniszterelnök egyebek között kiemelte: közös álláspontot foglaltak el abban is, hogy a Nabucco-gázvezetéknek prioritást kell adni. A news.bg szerint Orbán Viktor támogatta a bolgár "hitelultimátumot", hogy a gázvezeték érdekében az Európai Befektetési Banktól (EIB) felveendő bolgár hitel ne számítson bele az ország adósságállományába.