rss      tw      fb
Keres

Tiszaburán meg kell ismételni a polgármester-választást

MTI 2010. október 8., péntek 12:46

Megsemmisítette a tiszaburai polgármester-választás eredményét és október 30-ára e körben új választást írt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi választási bizottság (tvb) - közölte Baranyi Imre, a területi választási iroda jogi helyettese pénteken az MTI-vel.

Tiszaburán a korábbi polgármester, Farkas László (Fiatal Romák Országos Szövetsége - Firosz) győzött az október 3-án tartott települési önkormányzati választáson. Az eredmény ellen több helyi lakos kifogást nyújtott be, ezeket a helyi választási bizottság elutasította.

Az ügy ezután került a tvb elé, amely megsemmisítette a múlt vasárnap született eredményt és új polgármester-választást rendelt el. A bizottság ugyanis bizonyítva látta azt, hogy Farkas László delegáltjai nyíltan befolyásolni kívánták a szavazók szándékait, hívei pedig autóval szállították a választópolgárokat a szavazásra. Az egyik szavazókör szavazatainak számlálása során ráadásul két jegyzőkönyv is készült, egymástól eltérő tartalmakkal.

Baranyi Imre beszámolt arról is, hogy csütörtökön, késő éjszakába nyúló ülésén tíz további fellebbezést bírált el a területi választási bizottság, ezek benyújtói többnyire a voksok újraszámlálást kérték. A fellebbezéseket a bizottság megalapozatlannak találta és elutasította.

A területi választási bizottság határozatai ellen szombaton 16 óráig lehet felülvizsgálati kérelmet beterjeszteni, ezeket a megyei bíróságnak hétfőn 24 óráig kell elbírálnia.

Tiszaburán az Országos Választási Iroda adatai szerint Farkas László mellett négy független jelölt indult az önkormányzati választáson a polgármesteri tisztségért: Csomor Miklós, Mészáros Béla, Oláh Imréné és Szekeres János István.