rss      tw      fb
Keres

A „Centrális Erőtér” igazságszolgáltatásaSokan vitatták már, de napjainkban egyre jobban előtérbe kerül a magyar jogállamiság létének megkérdőjelezése.


Túlzottan sok példát találunk arra, hogy a Fidesz az ellenzék képviselőit büntetőeljárásokkal is igyekszik lejáratni. Volt „nokiás doboz” ügy, „viszkisdoboz” ügy Molnár Gyula-ügy, Sukoró-ügy stb. Az ún. „centrális erőtér” egyre jobban a maga szolgálójává igyekszik tenni az igazságszolgáltatást. A kísérletezés már korábban elkezdődött.


Annak idején még nemzetközi tiltakozást is kiváltott a Juszt László elleni fellépés, amikor a Kriminális című lapjában nyilvánosságra hozta az ún. „Megfigyelési ügy” dokumentumait. Orbán Viktor 1999. június 2-án a Kossuth rádióban úgy fogalmazott: „nyilvánvalóan törvénysértést követett el”, és szükséges ellene az eljárás megindítása. A rendőrség gyorsan lecsapott Jusztra. Minden anyagát, számítógépét elkobozták.


A bíróság azonban megállapította, hogy Orbán Viktor személyiségijog-jogsértést követett el és arra kötelezte, hogy egyes napilapokban fejezze ki sajnálkozását a történtek miatt. „Micsoda kis stílű, piti bosszúról beszélhetünk, ami jellemzően mutatja be az akkor még csak hatalmát próbálgató Orbánt. De a jellemvonásai egyre inkább ismertté válnak.” (Juszt-ügy)


A Fidesz vezére nehezen viselte el, hogy a bíróság elmarasztalta. Ellenzékben állandóan hangoztatta: ha hatalomra kerülnek, felelősségre vonják a kormányon lévőket a „hibás” politikáért. Még bűntetőeljárást is kilátásba helyezett, mert szerinte eltitkolták, meghamisították a közérdekű adatokat. 2008. október 24-én a Hír TV-nek adott nyilatkozatában utalt arra, hogy Áder János a Fidesz egyik alvezére – jelenleg köztársasági elnök – 2006-ban tett ez ügyben feljelentést, az ügyészség azonban elhárította az eljárás megindítását. De mint mondta, ha hatalomra kerülnek, felülvizsgálják az ügyet és nem marad el a felelősségrevonás. Miután a büntetőeljárás nem sikerült, polgári pert indítottak, amit elvesztettek. (Lásd a Galamuson: Pergő perek)


Lehetne még példákat sorolni, de a lényeg „ha hatalomra kerülünk”! Igen, akkor majd mi fogunk igazságot szolgáltatni. Hogyan? Erre a Népszava 2008. december 3. számában megjelent „Kriminálisan” című cikkből kaphatunk magyarázatot: „Már csak azért is várom a választási győzelmet, hogy láthassam, ahogy Gyurcsány és a pereputtya talpig csíkosban megy a börtönbe – mondta a minap higgadt magabiztossággal Fidesz-középvezető ismerősöm. Naiv kérdésemre, hogy ezt az attrakciót jogállamban hogyan képzeli, megnyugtató választ kaptam. – Természetesen törvényesen. Jön a bíróság és elítéli ’ezeket’, mert ne hidd, hogy ha győzünk, nem lesznek bíráink – így birtokos raggal.”


Jön a bíróság és elítéli „ezeket”. „Mert lesznek bíráink”! Ezek szerint az igazságszolgáltatás menete úgy alakul, hogy a „centrális erőtérben” meghozzák az ítéletet, a „bíráik” meg kihirdetik?